Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε επίπεδο junk (υψηλού ρίσκου/υψηλών αποδόσεων) επικαλούμενος αμφιβολίες για τη δυνατότητα της χώρας να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων χρέους.
Η S&P υποβάθμισε την χώρα κατά τρείς βαθμίδες στο BB+, στην κατηγορία "junk".
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι προοπτικές είναι αρνητικές γεγονός το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να υποβαθμίσει το χρέος της χώρας ξανά.
Η εξέλιξη αυτή είναι «αποτέλεσμα της νέας εκτίμησης της S&P για τις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να θέσει το δημόσιο χρέος σε διατηρήσιμη πτωτική τροχιά", αναφέρει η S&P σε ανακοίνωσή της.
Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, ο οίκος υποβάθμισε επίσης την αξιολόγηση τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ+, της Alpha Bank σε ΒΒ, της Eurobank σε ΒΒ και της Πειραιώς σε ΒΒ.
Σύμφωνα με την S&P, οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις των τεσσάρων τραπεζών είναι αρνητικές. Ο οίκος επισημαίνει μάλιστα τη μεγάλη έκθεσή τους σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους και το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν.
«Πιστεύουμε ότι η κερδοφορία τους θα μειωθεί περαιτέρω στα επόμενα τρίμηνα, κυρίως λόγο των μεγάλων πιέσεων στα περιθώρια των τραπεζών και στις αυξημένες προβλέψεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.
Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης S&P προέβη σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες στο Α-.
«Η υποβάθμιση κατά δυο βαθμίδες αντανακλά το δημοσιονομικό ρίσκο που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Πορτογαλία θα προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα της έως το 2013», σχολίασε ο Kai Stukenbrock, αναλυτής της S&P. Ο αναλυτής επιπλέον σημείωσε πως τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμένουν αδύναμα.
Ο υπουργός των Οικονομικών της Πορτογαλίας, Φερνάντο Τεϊχέϊρα ντος Σάντος, υπογράμμισε ότι «η Πορτογαλία είναι αντιμέτωπη με μία κρίσιμη στιγμή» στη σύγχρονη Ιστορία της και πρόσθεσε: «θα πρέπει να αντεπιτεθούμε μπροστά σ αυτήν την επίθεση που δεχόμαστε από τις αγορές».
«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να περιστείλουμε τα ελλείμματά της», διαβεβαίωσε, ενώ υποστήριξε ότι η Πορτογαλία και η Ελλάδα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις.
ΥΠΟΙΚ: Σταθερό το τραπεζικό σύστημα
Η σημερινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας ούτε την πρόοδο στα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη, επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνει επίσης ότι «οι σημερινές εξελίξεις είναι μέρος ευρύτερων κινήσεων στις αγορές που έχουν αγγίξει πολλές χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και με την επέκταση του προγράμματος των 28 δισ. για άλλο ένα εξάμηνο παραμένει σταθερό και με την απαιτούμενη ρευστότητα. Εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα άντλησης όλης της απαιτουμένης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι παραμένει εξαιρετικά σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας.
«Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το πλαίσιο των πολιτικών και της χρηματοδότησης προχωρούν κανονικά και θα ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες. Με την ολοκλήρωσή τους θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η χώρα μας θα μπορεί να συνεχίζει να εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις δανειακές τις υποχρεώσεις», προσθέτει το υπουργείο.
Eκτακτη Σύνοδος Κορυφής;
To ενδεχόμενο σύγκλησης ειδικής συνόδου κορυφής στις 10 Μαΐου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας εξετάζουν οι ηγέτες της ΕΕ, σύμφωνα με πηγές της ισπανικής προεδρίας.
«Συζητείται η ιδέα έκτακτης συνόδου του Eurogroup (16 χώρες της Ευρωζώνης) στις 10 Μαΐου» ανέφερε πηγή την οποία επικαλείται το Reuters.
Παράλληλα, σύμφωνα με έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο επικαλείται το Reuters, το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας, στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης, θα διατεθεί πριν την ημερομηνία-κλειδί της 19ης Μαΐου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στο έγγραφο αυτό περιλαμβάνεται αναφορά σε ανεπίσημο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ψηφοφορία από τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης στις 10 Μαΐου.
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται επίσης ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει ένα τριετές πρόγραμμα μείωσης δαπανών στις 6/7 Μαΐου, καθώς και ότι οι συζητήσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ και την Κομισιόν στην Αθήνα έχουν ως στόχο την ολοκλήρωση στις 2 Μαΐου.
Αποκλείει στάση πληρωμών ο Τρισέ
Αποκλείει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ το ενδεχόμενο η Ελλάδα, ή άλλο κράτος μέλος της ευρωζώνης, να προβεί σε στάση πληρωμών.
«Αυτό το έχω ξαναπεί, κατ' εμέ αποκλείεται η στάση πληρωμών από ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης», ανέφερε ο κ. Τρισέ, ερωτηθείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για το ευρώ , εάν η Ελλάδα, ή άλλο μέλος της ευρωζώνης, κάνει στάση πληρωμών.
Εξάλλου, ο κ. Τρισέ αρνήθηκε επίμονα να αναφερθεί σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Στρος Καν: Σε αφόρητη κατάσταση η Ελλάδα αν δεν βοηθηθεί
Στην εκτίμηση πως αν το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθήσουν τους Έλληνες, «εκείνοι θα βρεθούν σε μία αφόρητη κατάσταση» προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουTribune Ντομινίκη Στρος Καν, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα La
Σ.Σ Τα παιχνιδια των κερδοσκοπων συνεχιζονται!!!
Αμεσως μετα αυτην την ανακοινωση εκαναν μεγαλη βουτια ολα τα χρηματιστηρια της Ευρωπης
Αυτα ας τα βλεπουν η εταιροι μας και ειδικα η Κα Μερκελ