2 Ιουνίου 2010

Στις φυλακές του Ισραήλ 31 Έλληνες - Καταγγελίες για ωμή βία

Τριάντα ένας Έλληνες της διεθνούς αποστολής για τη Γάζα κρατούνται προς απέλαση στις φυλακές Μπιρ Σέβα του Ισραήλ μετά την αιματηρή επίθεση κατά των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας. Οι ακτιβιστές που επέστρεψαν ήδη στη χώρα κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη των πλοίων, καθώς και κακοποίηση κατά την κράτησή τους.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι θα απελάσει άμεσα όλους τους ακτιβιστές της διεθνούς ανθρωπιστικής αποστολής που έχουν φυλακιστεί -συνολικά 680 άτομα, περιλαμβανομένων και αυτούς για τους οποίους εκφράζονταν φόβοι ότι μπορεί να προσαχθούν σε δίκη.
Κρατούνται 31 Έλληνες


Ο Έλληνας πρέσβης στο Τελ Αβίβ επισκέφθηκε τη Δευτέρα τις φυλακές Μπιρ Σέβα και συνομίλησε με τους περισσότερους κρατούμενους. Η εικόνα που μετέφερε ο πρέσβης είναι ότι είναι οι περισσότεροι είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο ένας εξ αυτών έχει υποστεί ξυλοδαρμό.
Οι Έλληνες ακτιβιστές κρατούνται στην καινούργια πτέρυγα των φυλακών, χωριστά οι άνδρες από τις γυναίκες, σε κελιά των δύο ατόμων.
Ορισμένοι χρίζουν φαρμακευτικής αγωγής λόγω χρόνιων παθήσεων και τα φάρμακά τους τούς είχαν αφαιρεθεί.


Ο Έλληνας διπλωμάτης ζήτησε από το διευθυντή των φυλακών να τους χορηγήσουν ξανά τα φάρμακά τους, ενώ υπήρχε και μία περίπτωση κρατούμενου, του κ. Βαγγέλη Πησία, ο οποίος είναι ο μοναδικός Έλληνας που έφερε χτυπήματα σε διαφορετικά μέρη του σώματός του.
Ο πρέσβης κ. Λουκάκης δήλωσε πως ο ακτιβιστής τον ενημέρωσε ότι είχε χτυπηθεί κατά τη διάρκεια της κατάληψης του πλοίου από Ισραηλινούς κομάντος, ενώ ο ξυλοδαρμός του επαναλήφθηκε όταν τον αποβίβασαν στο λιμάνι του Ασντόντ.


Τα χτυπήματα προήλθαν πιθανότατα από κοντάκι όπλου και εστιάζονται στη μέση και στον αυχένα. Ο κ. Πησίας ανέφερε ότι αρνήθηκε την παροχή πρώτων βοηθειών, φοβούμενος ότι εφόσον τον απομάκρυναν από τους υπόλοιπους κρατούμενους υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να επαναληφθεί ο ξυλοδαρμός.
Και για αυτή την περίπτωση ζητήθηκε από το διευθυντή των φυλακών να παρασχεθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.


Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν στον Έλληνα διπλωμάτη την άδικη και παράνομη σύλληψή τους. Ζήτησαν να τους επισκεφθεί άμεσα δικηγόρος, καθώς και να επικοινωνήσει η ελληνική πρεσβεία με τις οικογένειές τους και να τους ενημερώσει για την κατάστασή τους και να τους επιτραπεί η νόμιμη τηλεφωνική επικοινωνία.
Για το τελευταίο αίτημα, ο διευθυντής των φυλακών της Μπιρ Σέβα δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και πως θα τους δοθεί η δυνατότητα το τηλεφώνημα να είναι διεθνές.


Τέλος, οι ισραηλινές Αρχές δεσμεύτηκαν ότι από την Τρίτη οι 31 Έλληνες θα μπορούν να επικοινωνούν και να έχουν επισκεπτήριο από το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας σε καθημερινή βάση και για όσο παραμείνουν υπό κράτηση.


Βαναυσότητες καταγγέλλουν οι ακτιβιστές
Ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν κατήγγειλαν οι πρώτοι Έλληνες ακτιβιστές που επέστρεψαν νωρίς το πρωί της Τρίτης από το Ισραήλ.


Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση, οι οποίοι επέβαιναν στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη».
Οι δυο πρώτοι αναχώρησαν αμέσως για την Κρήτη, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδωσαν το μεσημέρι συνέντευξη για ό,τι συνέβη τα 24ωρα που κρατούνταν από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η επίθεση στα δυο ελληνικά πλοία έγινε στις πέντε τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγο μετά την εισβολή στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara».
Όταν οι κομάντος επιβιβάσθηκαν στα πλοία ξυλοκόπησαν άγρια όποιον προσπάθησε να τους αντισταθεί. Αφαίρεσαν από τους γιατρούς τα φάρμακα που είχαν μαζί τους και δεν επέτρεπαν στους κρατούμενους να κουνηθούν μέχρι να φθάσουν στο λιμάνι του Ασντότ.


Όπως δήλωσε ο κ. Γελαλής «έτσι και τολμούσε κάποιος να σηκωθεί ορμούσαν πάνω του οι Ισραηλινοί. Σηκώναμε τα χέρια σαν παιδάκια για να μας επιτρέψουν να πάμε μετά από ώρα στην τουαλέτα».


Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι κατασχέθηκαν όλα τα προσωπικά τους αντικείμενα, ενώ άφησαν υπόνοιες για την ιδιότητα των Ισραηλινών «γιατρών» που εμφανίστηκαν, καθώς όπως δήλωσαν συνοδεύονταν από άτομα που βιντεοσκοπούσαν.


Όταν έφθασαν στο λιμάνι του Ασντόντ καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν και πάλι όσοι αρνούνταν να δακτυλοσκοπηθούν και να υπογράψουν δήλωση -γραμμένη στα εβραϊκά- σύμφωνα με την οποία μεταμελούσε για την επίθεση κατά του κράτους του Ισραήλ. Απειλούσαν ότι όποιος δεν υπογράψει, θα περάσει από δίκη, ανέφεραν οι ακτιβιστές.


Οι τέσσερις Έλληνες περιέγραψαν ανατριχιαστικές σκηνές στο Ασντόντ: Όσους έδερναν, τους έκαναν ένεση για να ηρεμήσουν όταν το σώμα τους άρχιζε να τρέμει από το ξύλο. Στη συνέχεια όταν ηρεμούσαν από τις ενέσεις, ξανάρχιζαν το ξύλο...


Τρεις Έλληνες -που κρατούνται- έπεσαν θύμα τέτοιου άγριου ξυλοδαρμού, ανέφεραν.
Τους περιέφεραν συνέχεια από σκηνή σε σκηνή μέχρι να τους κλείσουν σε κελιά, χωρίς παράθυρα, με τα φώτα ανοιγμένα όλο το 24ωρο. Τους ανέκριναν για να αναγνωρίσουν οι κρατούμενοι ότι είναι τρομοκράτες.
Σε όλη τη διάρκεια της κράτησης είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, αλλά όχι και σε φαγητό. Όποτε ζητούσαν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία, οι Ισραηλινοί γέλαγαν κοροϊδευτικά και απαντούσαν με επιθετική συμπεριφορά.
Οι τέσσερις άνδρες καταλόγισαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι «παρέδωσε ελληνικό έδαφος σε ξένο κράτος», αφού όλες οι προσπάθειες των καπετάνιων να επικοινωνήσουν με το ΥΠΕΞ όταν ξεκίνησε η επίθεση στο τουρκικό πλοίο αποδείχθηκαν άκαρπες.
«Δεν σήκωνε κανένας το τηλέφωνο. Στο χώρο των ανακρίσεων, όπου είχαν συγκεντρώσει τους 460 ακτιβιστές, μόνο υπάλληλοι της αμερικανικής πρεσβείας εμφανίσθηκαν με έντονο ενδιαφέρον για την τύχη των δικών τους πολιτών» ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου.
Οι ακτιβιστές επανέλαβαν την αξίωσή τους να επιστραφούν εκτός από τους ομήρους, τα πλοία και η ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν.