13 Μαρτίου 2012

Στο εδώλιο της δικαιοσύνης του Καναδά οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες.

Ιστορική σημασία έχει η δίκη που ξεκίνησε στο Μόντρεαλ με κατηγορούμενες τρεις μεγάλες καπνοβιομηχανίες, που αντιμετωπίζουν χρηματικό πρόστιμο ύψους 25 δισ. δολαρίων για την αποτυχία τους να προειδοποιήσουν εγκαίρως τους καπνιστές για τους κινδύνους του τσιγάρου.
Οι ενάγοντες έχουν καταθέσει δύο ξεχωριστές ομαδικές αγωγές κατά των εταιριών Imperial Tobacco, JTI-Macdonald και Rothman’s Benson & Hedges, στο ανώτατο δικαστήριο του Κεμπέκ. Η πρώτη ομαδική αγωγή κατατέθηκε από 90.000 σημερινούς και πρώην καπνιστές του Κεμπέκ, που υποστηρίζουν ότι πάσχουν από διάφορα νοσήματα εξαιτίας της βλαβερής τους συνήθειας, που περιλαμβάνουν εμφύσημα, αλλά και καρκίνο του λάρυγγα και του ισοφάγου. Οι ενάγοντες διεκδικούν 105.000 δολάρια Καναδά ο κάθε ένας. Η δεύτερη αγωγή κατατέθηκε από 1,8 εκατομμύρια ενεργούς καπνιστές, που υποστηρίζουν ότι αδυνατούν να κόψουν το τσιγάρο, ζητώντας 10.000 δολάρια ο κάθε ένας ως αποζημίωση.
Σύμφωνα με τις αγωγές τους, οι ενάγοντες κατηγορούν τις καναδικές καπνοβιομηχανίες για απόκρυψη επιστημονικών μελετών, οι οποίες συνδέουν το κάπνισμα με σοβαρές ασθένειες, όπως τον καρκίνο. Η αγωγή υποστηρίζει επίσης ότι οι εταιρίες τσιγάρων στον Καναδά έχουν προσπαθήσει να διαχειρισθούν τα επίπεδα νικοτίνης των τσιγάρων τους, αυξάνοντας τα επίπεδα επικίνδυνης πίσσας και προσθέτοντας ορισμένες ουσίες, όπως αμμωνία.
Η περίπτωση του Κεμπέκ δεν είναι μοναδική, καθώς άλλες πολιτείες του Καναδά, όπως η Βρετανική Κολομβία, έχουν καταθέσει αγωγές κατά των καπνοβιομηχανιών της χώρας, διεκδικώντας χρηματικές αποζημιώσεις για τα τεράστια ποσά που έχουν δαπανήσει οι κρατικές ασφαλιστικές υπηρεσίες για τη θεραπεία νοσημάτων των καπνιστών.
Οι συνήγοροι των εταιριών τσιγάρων υποστήριξαν, όμως, στο δικαστήριο ότι οι πελάτες τους δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι, καθώς από τη δεκαετία του 1960 και εφεξής, οι καπνοβιομηχανίες του Καναδά ακολουθούν κατά γράμμα τους ισχύοντες κανονισμούς.