13 Μαρτίου 2012

Προβάδισμα Σαρκοζί έναντι του Ολάντ

Ο Σαρκοζί ανέκτησε το προβάδισμα έναντι του Ολάντ στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Μια νέα δημοσκόπηση φέρει τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί να προηγείται- για πρώτη φορά μέχρι σήμερα στην συνεχιζόμενη προεκλογική εκστρατεία-του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα γίνει τον επόμενο μήνα• ωστόσο ο Ολάντ φέρεται και σε αυτή την έρευνα να κερδίζει στον δεύτερο γύρο.
Η δημοσκόπηση των Ifop/Fiducial που διεξήχθη για λογαριασμό των Europe 1/Paris Match/Public Senat καταδεικνύει ότι ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 28,5% της πρόθεσης ψήφου στον πρώτο γύρο την 22α Απριλίου, από 27% στα τέλη του Φεβρουαρίου. Το ποσοστό του Ολάντ υποχώρησε στο 27% από το 28,5%, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
Όμως, σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο Ολάντ αναμένεται να κερδίσει άνετα στον δεύτερο γύρο την 22α Μαΐου, με 54,5% στην πρόθεση ψήφου έναντι ενός 45,5% για το Σαρκοζί. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση η διαφορά μίκρυνε, με τον Ολάντ να χάνει δύο ποσοστιαίες μονάδες και το Σαρκοζί να κερδίζει δύο.
Στον πρώτο γύρο η πρόεδρος και υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν φέρεται να έρχεται τρίτη με 16% στην πρόθεση ψήφου (-1%), πριν από τον Φρανσουά Μπαϊρού, πρόεδρο του κεντρώου MoDem που συγκεντρώνει 13% (+0,5%) και τον Ζαν-Λικ Μελενσόν, υποψήφιο του Μετώπου της Αριστεράς, ο οποίος συγκεντρώνει το 10% (+1,5%). Η Εύα Ζολί του οικολογικού EELV υποχωρεί στο 2,5% (-0,5%), ο πρώην πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν και ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν συγκεντρώνουν 1% έκαστος, η οικολόγος Κορίν Λεπάζ του Cap21 και η Ναταλί Αρτό του Εργατικού Αγώνα 0,5% έκαστη. Ο Φιλίπ Πουτού του LCR και ο Ζακ Σεμινάντ του κόμματος Αλληλεγγύη και Πρόοδος συγκεντρώνουν ποσοστό κατώτερο του 0,5% στην πρόθεση ψήφου.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την 11η ως την 12η Μαρτίου 2012, σε ένα δείγμα 1.638 ανθρώπων 18 ετών και άνω κι εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.