13 Μαρτίου 2012

Φόβοι για έκρηξη οργής μετά το μακελειό Αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν

Ουάσινγκτον
Φόβους για νέο κύμα οργής και πράξεις αντεκδίκησης μετά το περιστατικό με την καύση του Κορανίου πυροδοτεί το δολοφονικό αμόκ Αμερικανού στρατιώτη στο Αφγανιστάν, ο οποίος άνοιξε πυρ αδιακρίτως σε κατοικίες Αφγανών στην επαρχία Κανταχάρ παρασύροντας στο θάνατο 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους εννέα παιδιά. 

Βαθύτατα θλιμμένος και σοκαρισμένος δηλώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. Διαβεβαιώσεις για ενδελεχή έρευνα και τιμωρία δίνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα μιλώντας επίσης με τον Χαμίντ Καρζάι.

«Αυτό το περιστατικό είναι τραγικό και θλιβερό και δεν αντικατοπτρίζει τον εξαιρετικό χαρακτήρα των στρατιωτών μας και τον σεβασμό των Ηνωμένων Πολιτειών προς τον λαό του Αφγανιστάν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και στον αφγανικό λαό «που έχει υποφέρει τόσα δεινά και βιαιότητες».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χαμίντ Καρζάι είχε και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

«Καταδικάζω αυτή την βία και είμαι σοκαρισμένος ς και λυπημένος που ένα μέλος του στρατού των ΗΠΑ πιστεύεται ότι εμπλέκεται, σαφώς ενεργώντας εκτός του πλαισίου [της στρατιωτικής διοίκησης της Isaf]» τόνισε ο Πανέτα.

«Ήδη διεξάγεται έρευνα και ένας ύποπτος κρατείται. Διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Καρζάι ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» επισήμανε.

Μαρτυρίες κατοίκων στην Κανταχάρ αναφέρουν ότι ο δράστης –που ενεργούσε μόνος όπως εκτιμούν οι ΗΠΑ– μπήκε σε τουλάχιστον τρία σπίτια και άρχισε να πυροβολεί. Στα θύματα περιλαμβάνονται εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες, βάσει ανακοίνωσης της αφγανικής προεδρίας.

Ο στρατιώτης, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, φαίνεται ότι είχε υποστεί νευρικό κλονισμό.