13 Μαρτίου 2012

Με αποκεφαλισμούς απειλούν τους Αμερικανούς στρατιώτες οι Αφγανοί Ταλιμπάν

Ουάσινγκτον
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν απειλούν με αποκεφαλισμούς Αμερικανών στρατιωτών, σε αντίποινα για τη σφαγή 16 Αφγανών πολιτών από Αμερικανό στρατιώτη στην επαρχία Κανταχάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η διεθνής δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν «δεν θα τρέξει προς την έξοδο κινδύνου» και τόνισε ότι θα τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη χώρα όσο χρειαστεί. 

«Το Ισλαμικό Εμιράτο προειδοποιεί για μία ακόμη φορά τους Αμερικανούς κτήνη ότι οι μουτζαχεντίν θα εκδικηθούν και, με τη βοήθεια του Θεού, θα σκοτώσουν και θα αποκεφαλίσουν τους σαδιστές δολοφόνους στρατιώτες σας» δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα.

Εκατοντάδες σπουδαστές διαδήλωσαν την Τρίτη εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στο Τζαλαλαμπάντ, τη μεγαλύτερη πόλη του ανατολικού Αφγανιστάν, στην πρώτη δημόσια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τους φόνους των 16 Αφγανών αμάχων.

Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα λίγες ημέρες μετά τη βεβήλωση του Κορανίου από Αμερικανούς στρατιώτες, που πυροδότησε βίαιες αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα των θάνατο 40 ανθρώπων.

Δεν θα βιαστούμε να αποχωρήσουμε, λέει ο Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε ότι η διεθνής δύναμη που βρίσκεται στο Αφγανιστάν «δεν θα τρέξει προς την έξοδο κινδύνου» μετά τη δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων από Αμερικανό στρατιώτη.

Ο Μπ.Ομπάμα δήλωσε ότι οι ξένοι στρατιώτες θα πρέπει να αποχωρήσουν με τρόπο υπεύθυνο.

Μιλώντας στον σταθμό KDKA, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «σπαραξικάρδιο και τραγικό περιστατικό».

Ερωτηθείς εάν το γεγονός τον έκανε να σκεφτεί να επισπεύσει την επιστροφή των αμερικανικών στρατευμάτων, ο Μπ.Ομπάμα είπε: «Με κάνει πιο αποφασισμένο να εξασφαλίσω ότι οι στρατιώτες μας θα γυρίσουν σπίτι».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει βιασύνη στην επιστροφή και ότι η διεθνής δύναμη θα πρέπει να βοηθήσει τους Αφγανούς να ασφαλίσουν τα σύνορα και να εμποδίσουν την Αλ Κάιντα να επιστρέψει στη χώρα.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε διευκρινίσει ότι οι δυνάμεις θα αποχωρήσουν το 2014 όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λίον Πανέτα, δήλωσε ότι εάν ο δράστης κριθεί ένοχος, τότε αντιμετωπίζει μέχρι και την ποινή του θανάτου.

Ερωτηθείς εάν ο στρατιώτης, ο οποίος παραδόθηκε, ομολόγησε, ο Αμερικανός υπουργός είπε: «Πιστεύω ότι αυτό έγινε».

Τα ξημερώματα της Κυριακής ένας Αμερικανός στρατιώτης βγήκε από το στρατόπεδό του στη Κανταχάρ και μπήκε σε σπίτια παρακείμενων χωριών δολοφονώντας 16 αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Αργότερα, φέρεται να επέστρεψε και να παραδόθηκε ενώ είναι πλέον υπό κράτηση.