14 Φεβρουαρίου 2015

Από τη βάση ο πρόεδρος ΠΑΣΟΚΔιεξαγωγή συνεδρίου στις 15 Μαΐου και αμέσως μετά εκλογή νέου προέδρου από τη βάση αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, προσδιορίζοντας πλέον τον οδικό χάρτη των ενδοκομματικών εξελίξεων. Η μόνη που διαφώνησε με τη χθεσινή απόφαση ήταν η κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία αντιπρότεινε την επίσπευση των εξελίξεων. Δηλαδή, τη διεξαγωγή συνδιάσκεψης πριν από το Πάσχα και κατόπιν την εκλογή προέδρου από τη βάση και τη διοργάνωση επανιδρυτικού συνεδρίου. «Μόνον έτσι θα αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, κωλυσιεργία, μεθοδεύσεις, “βυζαντινισμοί” χωρίς Βυζάντιο, παρά μόνον καθαρές σχέσεις, διαδικασίες και λύσεις», τόνισε και σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Γεννηματά, αλλά η εισήγησή της δεν εισακούστηκε από την πλειοψηφία.

Ετσι, το ΠΑΣΟΚ πλέον μπαίνει και επισήμως σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία ως φαίνεται θα ολοκληρωθεί με τη διαδοχή του κ. Ευ. Βενιζέλου με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα λίγο πριν από το καλοκαίρι, καθώς ο ίδιος επανέλαβε και χθες ότι δεν προτίθεται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Ως προς τη διαδικασία προετοιμασίας της διαδοχής, χθες αποφασίστηκαν τα εξής: στις 27 και 28 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή για να καταλήξει στις αποφάσεις που θα αφορούν την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία θα συνέλθει μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου για να προετοιμάσει το αναγεννητικό, όπως το ονομάζουν πολλοί, συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Το Πολιτικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, μέλη της εν λόγω Επιτροπής να είναι τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, οι 13 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι 10 πρώτοι –σε σταυρούς– υποψήφιοι των ευρωεκλοεγών, οι 12 υποψήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας, οι γραμματείς των Νομαρχιακών, τα μέλη της Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και αρκετοί από τους υποψήφιους των πρόσφατων εθνικών εκλογών που δεν εξελέγησαν. Συγκεκριμένα προτάθηκε να μετέχουν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος βουλευτής (για όσους κατέβηκαν σε μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες), οι δύο πρώτοι σε σταυρούς (από εκείνους που μετείχαν σε τετραεδρικές, πενταεδρικές, εξαεδρικές και επταεδρικές περιφέρειες), οι τρεις πρώτοι (για όσους δοκιμάστηκαν μέχρι και σε 12εδρικές) και οι τέσσερις πρώτοι από αυτούς που μετείχαν στις ακόμη μεγαλύτερες περιφέρειες (Α΄, Β΄ Αθήνας, υπόλοιπο Αττικής κ.λπ.). Τέλος, αποφασίστηκε το μητρώο του κόμματος να παραμείνει ανοιχτό για νέες εγγραφές μέχρι και την 30ή Απριλίου.

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος άσκησε και χθες σκληρότατη αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Αλ. Τσίπρα. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του με τη φράση «όλα εδώ πληρώνονται» ο κ. Βενιζέλος τόνισε με εμφανή ειρωνεία πως «μαθαίνουμε πως δεν υπάρχει Μνημόνιο, αλλά πρόγραμμα, ότι δεν υπάρχει τρόικα αλλά τρία θεσμικά όργανα και οι εκπρόσωποί τους και ότι δεν υπάρχει επιθεώρηση, αλλά τεχνική βοήθεια προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία». Και ευχόμενος «ειλικρινά να επιτύχει η διαπραγμάτευση» προέβλεψε ότι «θα έρθει γρήγορα η στιγμή που αντί για τις λέξεις θα ξαναμιλήσουμε για τα πράγματα και τότε θα πάει ο καθένας στα πραγματικά του μεγέθη».

kathimerini