17 Φεβρουαρίου 2015

Καφές και διαβήτης

Άτομα που πίνουν καφέ μακροχρόνια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καφέ.
Δύο τουλάχιστον μεγάλες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση καφέ συσχετίζεται με πρόληψη του διαβήτη.
Ολλανδοί γιατροί είχαν βρει σε έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 17.000 άτομα, ηλικίας από 30 έως 60 ετών, ότι όσοι έπιναν τουλάχιστο 7 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο να προσβληθούν από το διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με αυτούς που έπιναν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Αμερικανοί γιατροί από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε δική τους έρευνα συμπεριέλαβαν 41.934 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια και 84.276 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες δήλωναν κατά τακτικά διαστήματα τις διατροφικές τους συνήθειες, πόσο και τι καφέ έπιναν, όπως επίσης και την κατάσταση της υγείας τους. Τα αποτελέσματα των ερευνητών έδειξαν:
1. Οι άνδρες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια κανονικού καφέ (που περιείχε καφεΐνη), είχαν 50% λιγότερο κίνδυνο για να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έπιναν καθόλου καφέ

2. Οι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 6 φλιτζάνια κανονικού καφέ (που περιείχε καφεΐνη), είχαν 30% λιγότερο κίνδυνο για να προσβληθούν από διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου καφέ

3. Η μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, συσχετιζόταν με τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που έπαιρναν οι συμμετέχοντες είτε από τον καφέ τους είτε από άλλα ποτά που έπιναν και που περιείχαν καφεΐνη

4. Ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν είχε το ίδιο αποτέλεσμα.
Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις έρευνες αυτές είναι ότι η μακροχρόνια κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.
Αυτά είναι καλά νέα για τους λάτρεις του καφέ. Όμως ακόμα δεν έχει γίνει κατανοητό πως ο καφές δρα κατά του διαβήτη.
Υπάρχουν ωφέλιμες ουσίες στον καφέ, εκτός από την καφεΐνη, όπως το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες. Είναι πιθανόν ότι οι ουσίες αυτές βελτιώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη απομακρύνοντας έτσι το κίνδυνο για διαβήτη.
Είναι αναγκαίο να αποδειχθεί με πιο τρόπο δρα ο καφές εναντίον του διαβήτη. Προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάτι άλλο σε αυτούς που πίνουν καφέ, πιθανόν να τους προστατεύει από το διαβήτη.
Επειδή η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 αυξάνεται πολύ ανησυχητικά παγκοσμίως και επειδή η ασθένεια αυτή μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπλοκές, είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι παράγοντες που συσχετίζονται με τη νόσο.
 www.medlook.net