19 Φεβρουαρίου 2015

Ως «Δούρειο Ίππο» αντιμετώπισε το Βερολίνο την ελληνική πρόταση

Αθήνα
Γερμανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης ως «Δούρειο Ίππο» που αφήνει «τεράστια περιθώρια ερμηνείας» και δεν δίνει καμία ξεκάθαρη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους όρους σχετικά με τα τρέχοντα δάνειά της.

Σύμφωνα με προσχέδιο της γερμανικής θέσης που αφορά την προετοιμασία για συνάντηση των αξιωματούχων της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η Γερμανία πίστευε ότι η ελληνική επιστολή δεν έδινε κανένα λόγο για να αρχίσει η σύνταξη κοινής δήλωσης για το Eurogroup της Παρασκευής.

Το σχέδιο, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, αναφέρει επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει παράταση των 10,9 δισ. ευρώ των κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν περάσει με επιτυχία το τεστ αντοχής του περασμένου έτους.

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters αφορά πιθανότατα τη γερμανική θέση εν όψει του Euroworking Group, το οποίο -επί ώρες- διαμορφώνει το τελικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το μεσημέρι στο Eurogroup.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Bloomberg γερμανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε μία συμφωνία καθώς ετοιμάζουν τις διαπραγματευτικές τους θέσεις εν όψει του Eurogroup.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως μία βάση για διαπραγματεύσεις και δεν θεωρεί αναγκαστικά ότι υπάρχει ανάγκη να υποβάλει η Ελλάδα ένα νέο αίτημα, σύμφωνα με αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως το Βερολίνο ακόμα δεν είναι ικανοποιημένο από το περιεχόμενο των προτάσεων καθώς θέλει τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο υπάρχον πρόγραμμα.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρη η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των υπαρχουσών μεταρρυθμίσεων» επεσήμανε ο αξιωματούχος.
Newsroom ΔΟΛ