4 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης προσφύγων στο Αφγανιστάν αποκαλύπτουν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες

Posted: 03 Nov 2015 01:49 PM PST
Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης προσφύγων, το οποίο απλώνεται μέσω της Τουρκίας, στην Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, λειτουργεί στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος (BND) της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σίντλερ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), ο κ. Σίντλερ, μιλώντας τη Δευτέρα (3/11) σε εμπιστευτική συνάντηση στελεχών μυστικών υπηρεσιών, επισήμανε ότι στην περιοχή του Ινδικού Καυκάσου εντοπίζεται «υψηλού επιπέδου δομή διακινητών», με επαγγελματική οργάνωση και δράση που φθάνει ως την Ευρώπη. Στο Αφγανιστάν, επισημάνθηκε, η πολιτική κατάσταση παραμένει στάσιμη, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται και οι Ταλιμπάν προελαύνουν, με αποτέλεσμα να επωφελούνται οι συμμορίες, οι παραστρατιωτικές ομάδες και οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Σε αυτό το πνεύμα, η γερμανική κυβέρνηση, όπως και οι ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ταχθεί υπέρ της παράτασης της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Στην ίδια συνάντηση, ο κ. Σίντλερ αναφέρθηκε ακόμη σε απογοητευτικά αποτελέσματα της εκστρατείας κατά του Ισλαμικού Κράτους, καθώς, όπως είπε, η ισλαμική οργάνωση έχει πλέον δομές που παραπέμπουν σε κράτος, ειδικά στην περιοχή των συνόρων Ιράκ - Συρίας. «Εμίρηδες του ΙΚ έχουν αναλάβει τη διοίκηση και διοικούν τις επαρχίες βίαια και απάνθρωπα», δήλωσε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και έκανε λόγο για ένα αυστηρά οργανωμένο στρατιωτικό σύστημα. Στο χαλιφάτο, όπως εξήγησε, φθάνουν τζιχαντιστές από όλον τον κόσμο - μόνο από την Γερμανία έχουν φύγει 700 άνδρες και γυναίκες -, ενώ από τη Δυτική Ευρώπη προέρχονται πάνω από 3.500 άτομα.

Posted: 03 Nov 2015 01:28 PM PST
Ποινική προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κυρίας Ευτέρπης Κουτζαμάνη προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες που έγιναν σχετικά με τους
 χειρισμούς δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών στην υπόθεση με τους στημένους αγώνες.
Η έρευνα που διατάχθηκε αφορά στη διακρίβωση, τυχόν, ποινικών αδικημάτων από τον εισαγγελέα εφετών που πρότεινε στο δικαστικό συμβούλιο, αλλά και εφέτη που μετείχε στο Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε και το παραπεμπτικό βούλευμα για την υπόθεση. Η σχετική αναφορά που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση έγινε από τον εμπλεκόμενο στην υπόθεση Αχιλλέα Μπέο.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην αναφορά του ο Αχιλλέας Μπέος έχει καταγγείλει ότι οι χειρισμοί των ελεγχομένων, δικαστικού και εισαγγελέα, υπήρξαν μή νόμιμοι. Παράλληλα ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Νικόλαος Λεοντής διέταξε πειθαρχική  έρευνα για τον εν λόγω εφέτη μετά καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης σε θέματα Διαφθοράς κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

kathimerini.gr