4 Νοεμβρίου 2015

Εντός Νοεμβρίου κατατίθεται το νομοσχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων

Μέσα στον μήνα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των ανασφάλιστων και τη βελτίωση της πρόσβασής τους στις δημόσιες υπηρεσίες περίθαλψης.
Το θέμα αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και συζητήθηκε την Τρίτη στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη (φωτό).
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν – μεταξύ άλλων – τα εξής:
Εγκρίθηκαν οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Παράλληλα, εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του.
Αποφασίστηκε, επίσης, η συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος.
Το Πρόγραμμα προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους που έχουν πληγεί από την κρίση και η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Πλαίσιο

Αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου.
Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών.
Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο.
Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του κράτους.
Δ.Κ.
iatronet,gr