22 Μαΐου 2016

Σκληρή γλώσσα ρωσικού ΥΠΕΞ για Τουρκία: «Όλοι ξέρουμε τον κατακτητή»

Ο όρος κατακτητής και κατοχή της Κύπρου από τηνΤουρκία είναι διεθνώς εξαφανισμένος και μερικώς και εντός της χώρας μας. Το επανέφερε με σκληρή γλώσσα η Μόσχα, απαντώντας στην Άγκυρα για το θέμα της Κριμαίας.


Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σε ανάρτησή της στο Twitter, ανέφερε πως η Άγκυρα «χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τον ενοχλητικό όρο "κατοχή", ενώ, στο μεταξύ γνωρίζουν, για παράδειγμα, τον πραγματικό κατακτητή στην Κύπρο». Η τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ αφορά τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της Κριμαίας σημειώνοντας πως η πολιτική της Άγκυρας στοχεύει στην υποκίνηση της εθνοτικής διαμάχης και στην αποσταθεροποίηση.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, η Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας επαφές αξιωματούχων του κατοχικού καθεστώτος στην Άγκυρα με τον Ερντογάν, έκανε λόγο για «κατάφωρη παρέμβαση της Τουρκίας στο Κυπριακό». Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε πει πως «ο Τούρκος ηγέτης κατηύθυνε ανοικτά τους Τ/κ να ακολουθήσουν σκληρή και χωρίς συμβιβασμούς γραμμή στις εν εξελίξει δικοινοτικές διαπραγματεύσεις στην Κύπρο, μεταξύ άλλων και για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η εδαφική οριοθέτηση».

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε υποδείξει στους εκπροσώπους του ψευδοκράτους για τη Μόρφου (μη επιστροφή) και την παραχώρηση «υπηκοοτήτων» σε εποίκους. Όπως είναι γνωστό, τότε η Λευκωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών, είχε κρατήσει αποστάσεις από την τοποθέτηση της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ («επιτρέψτε μου να μην παρέμβω σε αυτού του είδους τη συζήτηση»).

Στο μεταξύ, αν και δεν αναμένονται εξελίξεις που να αφορούν το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί παίκτες του Κυπριακού θα είναι εκεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συμμετέχει στη Σύνοδο, ενώ παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η μόνη συνάντηση που έχει καθοριστεί είναι αυτή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στη Σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο εμίρης του Κουβέιτ Αλ Αχμέτ Αλ Σαμπάχ, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτ, ο Πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχάμεντ Γιουσούφ, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σελάμ. 
Στη Σύνοδο δεν θα παραστεί ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αν και υπήρχε πρόθεση από τουρκικής πλευράς. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα είχαν δικαιολογία να τον προσκαλέσουν. 
Ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, δήλωσε χθες ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν έλαβε πρόσκληση. 
Είπε «ακόμη δεν υπάρχει μία τέτοια πρόσκληση. Και να ήρθε μία τέτοια πρόσκληση εγώ δεν το γνωρίζω». Σε περίπτωση που λάβουν τέτοια πρόσκληση θα αξιολογήσουν το θέμα, πρόσθεσε.


ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΟΤΖΙΑΣ ΚΑΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Ν. Κοτζιάς και Μ. Τσαβούσογλου, συναντήθηκαν χθες στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Νίκος Κοτζιάς προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στην Ελλάδα.
 «Την επίσκεψη πιθανόν να την κάνει στην Κρήτη για να τον πάω στο Σπήλαιο του Δία όπου γεννήθηκε η Ευρώπη και για να συζητήσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις διμερείς μας σχέσεις» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος