20 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για Ανθρωπιστική βοήθεια (World Humanitarian Summit), του ζιμπάπουε Σεραφείμ κυκκώτη

Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για Ανθρωπιστική βοήθεια (World HumanitarianSummit)
Του Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Με πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπάν Κι Μούν θα πραγματοποιηθεί από στις 23 και 24 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη για πρώτη φορά στην εβδομηντάχρονη Ιστορία του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών η πρώτη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Κορυφής για το καλύτερο συντονισμό και στήριξη των δεινοπαθούντων που σήμερα ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια είτε λόγω πολεμικών συρράξεων, είτε από τα προβλήματα της φτώχειας είτε από τα προβλήματα που ζούμε σήμερα έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής με τις ξαφνικές πλημμύρες και ξηρασίες, ή όταν έχουμε σεισμούς.
Στη σημαντική αυτή Σύναξη των Εθνών, θα συμμετέχουν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες από 165 χώρες, ανάμεσα σ’ αυτούς Αρχηγοί Κρατών, Αρμόδιοι Υπουργοί για τα θέματα αυτά, Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και Διεθνών Οργανισμών, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και φορείς που ασχολούνται με την Ανθρωπιστική βοήθεια, ως επίσης και Ακαδημαϊκοί και Θρησκευτικοί Αρχηγοί με επικεφαλής τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τον Πάπα της Ρώμης Φράνσις. Θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν και όσοι θέλουν με ερωτήσεις και παρατηρήσεις και προτάσεις μέσω των ηλεκρονικών κοινωνικών δικτύων επικοινωνίας.
Τα τελευταία δύο χρόνια με τη αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έγιναν περιφερειακά και Διεθνή Συνέδρια με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 25 χιλιάδων ειδικών επιστημόνων, Πολιτικών και εμπειρογνωμόνων και ανθρώπων που ασχολούνται με την ανθρωπιστική βοήθεια από 153 χώρες που ετοίμασαν και τα θέματα της Ιστορικής αυτής Συνδιάσκεψης Κορυφής στα εβδομήντα χρόνια της Ιστορίας του ΟΗΕ.
Το παρόν τους θα δώσουν κι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης με τους στενούς τους συνεργάτες. Ανάμεσα στους συνέδρους είναι και η γνωστή Γενική Διευθύντρια της UNESCO κ. Ιrene Bokova, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, που είναι ανάμεσα στις 8 υποψηφιότητες για την διαδοχή του κ. Μπάν Κιν Μούν στο τέλος του έτους στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ (η δική μου εκτίμηση είναι κι η εκλεκτή των μονίμων μελών του Σ.Ασφαλείας των ΗΕ για την εκλογή της).
Η πραγματοποίηση της Παγκόσμιας αυτής Συνδιασκέψεως αποφασίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ και για την συνέχεια της δράσης της θα προχωρήσει στην 71ηΓενική της Συνέλευση τον επόμενο Σεπτέμβριο μετά την Έκθεση εργασίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με την ειδική Γενική Συνέλευση για το πρόβλημα των Προσφύγων και των Μεταναστών.
Οι Αρχηγοί Κρατών θα συμμετέχουν σε επτά θεματικές συνεδρίες που θα εξετάσουν τρόπους προλήψεως και τερματισμού πολεμικών συρράξεων, όπως της Συρίας που συνεχίζεται για έκτο έτος. Οι πολεμικές συγκρούσεις γίνονται μεταξύ Κρατών αλλά πολλές φορές κι ως εμφύλιος σπαραγμός. Θα τονισθεί ο σεβασμός στις Ηθικές αρχές του πολέμου, αποφυγή βιασμών και κακοποίηση των αιχμαλώτων και Human Trafficking . Οι άλλες θεματικές συνεδρίες αναφέρονται στην καλύτερη στήριξη των θυμάτων από  προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, η στήριξη των θυμάτων από πλημμύρες, ξηρασία και φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί. Θα εξετασθούν τα αίτια που οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις πατρογονικές τους εστίες (οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αίτια), πρόνοια για την προστασία ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, ο ρόλος των γυναικών και η προστασία τους σε τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις και η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης. Ενώ πουθενά δεν αναφέρεται η αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας ήδη ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης έκανε αναφορά ότι ο κύριος σκοπός του Συνεδρίου αυτού είναι ο τερματισμός της φτώχειας που δημιουργεί κι όλα τα άλλα κοινωνικά προβλήματα ( Χωρίς να τονίζεται ο όρος φτώχεια- Poverty τονίζουν όμως ότι πρέπει να κινηθούμε από from delivery aid to ending need).
Tαυτόχρονα στη διήμερη αυτή Συνδιάσκεψη Κορυφής θα πραγματοποιηθούν 15 θεματικές συνεδρίες με εννέα ομιλητές στη κάθε συνεδρία που θα εξετασθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας της ανθρωπιστικής δράσης Κρατών, Διεθνών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, ο ρόλος των Επιχειρήσεων και της Βιομηχανίας και των Θρησκειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων, των μεταναστών και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Ειδικός ομιλητής εδώ θα είναι κι ο Επίτροπος της ΕΕ για ανθρωπιστικά θέματα κ. Στυλιανίδης.
Θα εξετασθούν οι ηθικές αρχές που πρέπει να διέπουν την Διεθνή Κοινότητα για άμεση δράση σε επείγουσες ανθρωπιστικές κρίσεις, η προστασία του αγαθού της υγείας και της παιδείας σε τοπικές κοινωνίες που μαστίζονται από εμπόλεμες συρράξεις, ως επίσης και η προστασία των δημοσιογράφων και η αντικειμενική δημοσιογραφία και ο ρόλος και η συμμετοχή των νέων.
Θα ανακοινωθεί για πρώτη φορά επίσης κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών Ειδικό Ταμείο για τη προστασία του αγαθού της παιδείας σε παιδιά που είναι θύματα τοπικών συγκρούσεων και φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον στις δύο ημέρες της Παγκόσμιας Συνδιασκέψεως θα οργανωθούν και 120 Side Events, Συζητήσεις Στρογγύλης Τραπέζης, για να παρουσιασθούν οι υφιστάμενες δράσεις και συνεργασίες Κρατών, Διεθνών Οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε ανθρωπιστική βοήθεια. Θα γίνουν αναφορές στην σεξουαλική εκμετάλλευση και στο Ηuman Trafficking σε εμπόλεμες καταστάσεις και κρίσεις.
Σε ειδικό εκθεσιακό χώρο θα λειτουργούν περίπτερα με διαφωτιστικό χώρο όσων δραστηριοποιούνται σε θέματα Ανθρωπιστικής βοήθειας, ως επίσης και Πολιτιστικές εκδηλώσεις με εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές παρουσίες και ζωντανές μαρτυρίες από θύματα εμπόλεμων καταστάσεων από τη Συρία.
Η απόφαση της Τουρκίας και του Προέδρου της κ. Ερτογάν να φιλοξενήσει την σημαντική αυτή Συνδιάσκεψη Κορυφής στην ιστορική πόλη της Κωνσταντινουπόλεως είναι μεγίστης σημασίας για μια καλύτερη πορεία της Παγκόσμιας Κοινωνίας να προστατευθεί η Ανθρωπότητα και η Παγκόσμια Ασφάλεια και η ειρηνική συνύπαρξη των Λαών. Όπως κάνουν όλες οι χώρες στην σύγχρονη πολιτική τους δράση η Τουρκία επιδιώκει με τη Συνδιάσκεψη αυτή να οδηγήσει τον εαυτό της μακριά και από την διεθνή απομόνωση λόγω των συνεχών συρράξεων στην Τουρκία, όπου οι διεθνείς επενδύσεις από 85 δις. Δολ. έπεσαν στα 11 δις.. Το ίδιο και ο Τουρισμός της μειώθηκε κατακόρυφα, οι τουρίστες από την Ρωσία σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 96%.
Χώρες που έχουν μεγάλες διαφορές με τη Τουρκία, όπως η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Αρμενία και το Ισραήλ, δεν θα συμμετέχουν.
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κυριότερος λόγος της παραίτησης του κ. Νταβίρογλου από την πρωθυπουργία της Χώρας δεν είναι τόσο οι διαφορετικές προσεγγίσεις που όλοι τονίζουν με τον Πρόεδρο κ. Ερτογάν, όσο η σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική της Τουρκίας να έχει ισχυρή πρόσβαση και παρουσία στην Διεθνή Κοινότητα μέσω του κ. Νταβίρογλου. Άλλωστε ο κ. Νταβίρογλου, μαζί με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κιν Μουν θα έχουν και την ευθύνη της Προεδρίας της Συνδιασκέψεως αυτής. Η εκλογή του νέου Πρωθυπουργού της Τουρκίας θα γίνει την παραμονή της επίσημης ενάρξεως της Συνδιασκέψεως στις 22 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Νταβίρογλου ως πρώην Πρωθυπουργός πλέον μπορεί να προταθεί και να διορισθεί επίσημα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως ειδικός Υπεύθυνος εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας για τη συνέχεια των σκοπών της Συνδιασκέψεως των Εθνών να προστατευθεί η Ανθρωπότητα για ένα καλύτερο μέλλον για την ενίσχυση της Παγκόσμιας Ειρήνης και της Ασφάλειας των Λαών. Θα ίδωμε.