5 Μαΐου 2016

Τουρκία: Kαταργεί τις βίζες για τους Ελληνοκυπρίους

Άγκυρα: Οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον θεώρηση εισόδου (βίζα) για να επισκέπτονται την Τουρκία, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου, όμως αυτό δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση της Κύπρου εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος.
Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους. «Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τις βίζες για τους τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε κι εμείς την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ' ένα χωριστό χαρτί. Μ' αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα», διευκρίνισε.

Η Λευκωσία αναμένει να δει την απόφαση
Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να δει τη συγκεκριμένη απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θα χρειάζονται πλέον βίζα για να επισκεφθούν την Τουρκία , δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ανεπίσημη ενημέρωση, όμως θα τοποθετηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους.

Η Κομισιόν, εξήγησε, θα εισηγηθεί φιλελευθεροποίηση, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σε σχέση με την Κύπρο, υπάρχει αριθμός κριτηρίων, όπως το θέμα της κατάργησης της βίζας για κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της υποχρέωσης για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής έναντι και της Κύπρου και της αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθύμισε ότι μετά την αξιολόγηση της Κομισιόν θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Δεν είναι κάτι», κατέληξε, «το οποίο θα γίνει αύριο ή στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Καλοσωρίζει η Κομισιόν

H Κομισιόν καλωσόρισε σήμερα τη χθεσινή τουρκική απόφαση, η οποία προβλέπει την κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς η Τουρκία εκπληρώνει πλέον ένα ακόμα από τα 72 προαπαιτούμενα για να της αποδοθεί καθεστώς κατάργησης της βίζας για τους δικούς της πολίτες (συγκεκριμένα εκπληρώνεται το κεφάλαιο 22).

Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία απαιτούσε βίζα από 11 κράτη μέλη.

Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει έκθεση που θα περιγράφει την πρόοδο των τουρκικών Αρχών και θα ζητά εκπλήρωση των τελευταίων προϋποθέσεων, πριν από τον Ιούνιο και τη συζήτηση που θα πραγματοποιήσουν για το θέμα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν θα προτείνει την άρση του καθεστώτος βίζα, όταν όλα τα 72 προαπαιτούμενα έχουν εκπληρωθεί, αναφέρουν κοινοτικές πηγές.

Θετική η απόφαση, λέει ο Ερχουρμάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν είπε ότι η απόφαση της Τουρκίας για κατάργηση της βίζας για όλους τους πολίτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ είναι θετική.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερχουρμάν έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook ότι είναι καλό να μειώνονται τα εμπόδια στις σχέσεις και την επικοινωνία των ανθρώπων.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ philenews/ KΥΠΕ - See more at:
http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/311469/i-tourkia-katargei-tis-vizes-gia-tous-ellinokyprious#sthash.UeHdAjd1.dpuf