2 Ιουνίου 2017

Μετανάστες Μπιντούν: Φτάνουν τους τελευταίους μήνες στη Χίο και είναι ασαφούς εθνικότητας

Μετανάστες από το Κουβέιτ ασαφούς εθνικότητας, οι οποίοι ονομάζονται Μπιντούν (Bidοon ή Bedoon), φτάνουν τους τελευταίους μήνες στη Χίο, από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα της Χίου astraparis.gr, οι παραπάνω πρωτοεμφανίστηκαν στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης Χίου στη ΒΙΑΛ τον περασμένο Φεβρουάριο. Από τότε άρχισαν να καταγράφονται ως ασαφούς εθνικότητας, ενώ οι ρυθμοί άφιξής τους κρίνονται ως αυξανόμενοι.
Ας σημειωθεί ότι μόνο τον μήνα Μάιο οι αφίξεις Μπιντούν αντιπροσωπεύουν το 9% των συνολικών αφίξεων στη Χίο, ενώ από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Μαΐου ο συνολικός αριθμός τους ανέρχεται σε 246 άτομα, κυρίως γυναικόπαιδα. Η εκτίμηση είναι ότι οι άνδρες έχουν ήδη φτάσει σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ακολουθούν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, με την προσδοκία να τους συναντήσουν.
Η συγκεκριμένη εθνότητα, αναφέρει η ιστοσελίδα astraparis.gr, στο Κουβέιτ αντιμετωπίζονται ως απάτριδες (ανιθαγενείς), χαρακτηρίζονται ως παράνομοι και επιπλέον διώκονται και ουσιαστικά πηγαινοέρχονται στις χώρες του Περσικού Κόλπου και κυρίως στο Ιράκ. Ο συνολικός αριθμός τους είναι άγνωστος, ενώ από τον ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υπολογίζονται περίπου σε 100.000.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ