10 Ιουνίου 2017

κήρυγμα της Κυριακής του Μητροπολίτη Σεραφείμ

KΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ
Επιμέλεια Ζιμπάμπουε Σεραφείμ
Θαρραλέα ομολογία 
Πάς όστις ομολογήσει εν εμοί  έμπροσθεν των ανθρώπων”.
Μια βδομάδα μετά την Πεντηκοστή η  Εκκλησία μας προβάλλει το μεγαλείο των Αγίων Πάντων. Σήμερα τιμούμε όλους τους αγίους μας, γνωστούς και άγνωστους. Με το άγιο παράδειγμα τους και την ακράδαντη πίστη που επέδειξαν τίμησαν και δόξασαν τον Θεό, βοηθώντας πολλές ψυχές να σωθούν.
Στη μεγάλη στρατιά των Αγίων Πάντων συγκαταλέγονται όλοι οι άνθρωποι που συνέδεσαν τη ζωή τους με το θέλημα του Θεού.  Η εορτή των Αγίων Πάντων καθιερώθηκε για να τιμηθούν όλοι οι Άγιοι, γνωστοί και άγνωστοι.  Στη χορεία των Αγίων είναι και πολλοί των οποίων αγνοούμε τα ονόματα και την ημέρα της μνήμης τους.  Δεν αναφέρονται στο αγιολόγιο και γι΄ αυτό δεν εορτάζονται όπως οι γνωστοί μας.  Ο κοινός αυτός εορτασμός γίνεται ακόμα για να δοξαστεί το όνομα του Θεού, επειδή εκείνοι αποτελούν τον σπουδαιότερο καρπό των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος, το οποίο όπως είδαμε την προηγούμενη Κυριακή, την ημέρα της Πεντηκοστής “επεδήμησεν εν κόσμω” 
Αγάπησαν τον Θεό 
Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μορφών αυτών που λάμπρυναν με τη ζωή τους το οικοδόμημα της Εκκλησίας, είναι η ολοκληρωτική αγάπη τους προς τον Θεό.  Εφάρμοσαν τέλεια την πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στον Μωϋσή:  “Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της διανοίας σου και εξ όλης της ισχύος σου”.  Είναι γεγονός ότι οι άγιοι αγάπησαν έμπρακτα το Θεό περισσότερο ακόμα και από τον ίδιο τον εαυτό τους.
Ομολογία Πίστεως                    
Αυτές οι στρατιές των Αγίων έδωσαν και ισχυρή ομολογία πίστεως στη ζωή τους.  Η ομολογία αυτή δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση, αφού προϋποθέτει το ξερίζωμα του εγωϊσμού και την απόκτηση της ταπείνωσης.  Χωρίς την αρετή αυτή φαντάζει να είναι αδύναμη η ομολογία πίστεως. Πόση σημασία έχει η ομολογία πίστεως στη ζωή μας, τονίζει και ο ίδιος ο Κύριος όταν διακηρύσσει: “Πας όστις ομολογήσει  εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων, ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς”.
Ο Κύριος όταν καθίσει επί θρόνου δόξης Του θα ομολογήσει ως φίλους του άξιους να εισέλθουν στην Βασιλεία του Πατέρα Του, όλους εκείνους οι οποίοι στην παρούσα ζωή έδωσαν ομολογία πίστεως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Αγαπητοί αδελφοί, οι καιροί σήμερα με όλες τις προκλήσεις που ξεδιπλώνουν καθημερινά μπροστά μας, μας προσφέρουν την ευκαιρία να δώσουμε κι εμείς ομολογία πίστεως για την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.  Αυτό μπορούμε να το κάνουμε όταν συμμετέχουμε στην μυστηριακή ζωή της και βιώνουμε τα Θεία διδάγματά, της όπως αυτά απορρέουν μέσα από την αλήθεια του Ευαγγελίου.