16 Φεβρουαρίου 2010

Στη Μόσχα για επαφές με τη ρωσική ηγεσία ο Γιώργος Παπανδρέου

Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, έπειτα από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά την παραμονή του στη Μόσχα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί  την Τρίτη με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον ομόλογό του Βλ.Πούτιν, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και με τους προέδρους των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής, της Κρατικής Δούμας, Μπαρίς Γκριζλόφ, και του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μιρόνοφ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣ ο Γ.Παπανδρέου χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

«Εκφράζω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πρώτη μου επίσκεψη στη Μόσχα με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και είμαι πεπεισμένος ότι οι συνομιλίες μου εδώ θα επιβεβαιώσουν το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεών μας, οι οποίες αντανακλούν τις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των δύο λαών ανά τους αιώνες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Παπανδρέου αναμένεται να βρεθεί το σύνολο των διμερών σχέσεων, με έμφαση στα εκκρεμή ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Το ενδιαφέρον της Μόσχας παραμένει ενεργό για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», ο νοτιότερος κλάδος του οποίου θα διέρχεται από την Ελλάδα και θα καταλήγει στην Ιταλία.

Επί τάπητος θα τεθεί, επίσης, η ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια φυσικού αερίου που λήγει το 2016, για την οποία οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ενταθούν.

Θα εξεταστούν, δε, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα που απασχολούν τις ελληνορωσικές σχέσεις, όπως το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας και οι σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Οι κκ Μεντβέντεφ και Παπανδρέου θα συζητήσουν, επίσης, την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών.

«Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών, τόσο στον πολιτικό, όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο κ.Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ένωση».

Και πρόσθεσε: «Στηρίζουμε την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και της πρακτικής συνεργασίας και ιδιαίτερα εκτιμούμε την συνεργασία της Ρωσίας στις προσπάθειες σταθεροποίηση του Αφγανιστάν».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι για την επιτυχία των συνομιλιών η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμό.

«Δυστυχώς, δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος σε σημαντικά ζητήματα κατά τις 15μηνες συνομιλίες. Γνωρίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά πιστεύουμε ότι μία συμφωνία είναι δυνατή. Όμως εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση για ελιγμούς και συμβιβασμούς, αντίστοιχη με αυτή που επιδεικνύει ο πρόεδρος Χριστόφιας τότε φοβάμαι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να έχουμε επιτυχία στις συνομιλίες», ανέφερε ο κ.Παπανδρέου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στη Μόσχα ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η Γ.Γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.