11 Φεβρουαρίου 2010

Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η στήριξη στην Ελλάδα



Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Times, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας, «εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της όλης της νύχτας για να βοηθήσουν τον πρόεδρο της ΕΕ να σώσει την πρώτη του σύνοδο από την καταστροφή…»

Στις πρώτες θέσεις της θεματολογίας των διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε η είδηση για στήριξη της Ελλάδας από την ΕΕ.
Το BBC αναφέρει ότι η συμφωνία στήριξης θα συζητηθεί και από τους 27 ηγέτες, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει στη σύνοδο των Βρυξελλών. «Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δοκιμασία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ», ο οποίος είχε αρχικά αποφασίσει ότι το βασικό ζήτημα της συνόδου θα ήταν η χάραξη στρατηγικής για την απασχόληση και την ανάπτυξη, ωστόσο η στήριξη του ευρώ κρίθηκε τελικά ως πιο επείγον θέμα.

Το CNN αναμεταδίδει ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναμενόταν να πρωτοστατήσουν στη στήριξη της Ελλάδας κατά τη σύνοδο που χαρακτηρίζεται ως «μία από τις πιο κρίσιμες στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ».
Στην ιστοσελίδα των Financial Times αναφέρεται ότι η Γερμανία επέμεινε το σχέδιο διάσωσης να μην αποτελέσει «λευκή επιταγή» για την Ελλάδα αλλά να συνδυαστεί με το υψηλό για την Ελλάδα τίμημα της στενής ευρωπαϊκής επιτήρησης των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών της. Το σχέδιο «θα αντλεί από την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χωρίς να χρησιμοποιεί κεφάλαια του ΔΝΤ».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας των Times, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, υπό την ηγεσία της Γερμανίας και της Γαλλίας, «εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της όλης της νύχτας για να βοηθήσουν τον πρόεδρο της ΕΕ να σώσει την πρώτη του σύνοδο από την καταστροφή… Οι διαφωνίες ήταν μεγάλες, με την Ολλανδία να συνεχίζει να υποστηρίζει τη λύση του ΔΝΤ παρά την ισχυρή αντίσταση της Άνγκελα Μέρκελ. Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επιμένουν ότι οι 16 της ευρωζώνης πρέπει να βρουν μόνοι τους τη λύση».
Η Guardian αναφέρει ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να συμβάλει στο σχέδιο διάσωσης με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων, ενώ τονίζει ότι το σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες τους κερδοσκόπους που «στοιχημάτισαν» στην πτώση του ευρώ.

Η Walll Street Journal επικαλείται σχόλια ανώνυμου Γάλλου αξιωματούχου που αναφέρει «Το μήνυμα είναι το εξής: Στηρίζουμε την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στις αγορές ότι ξέρουμε πώς να επιλύσουμε το πρόβλημα της Ελλάδας».