Παρίσι, Γαλλία
Την αποτελεσματικότητα του ρόλου του ΝΑΤΟ ως προς την προστασία των αμάχων της Λιβύης αμφισβητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, τονίζοντας ότι η Συμμαχία «δεν κάνει αρκετά» για την εξουδετέρωση των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι. Για την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών του ΝΑΤΟ κάνει λόγο και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ουίλιαμ Χέιγκ προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.Την ίδια ώρα, η λιβυκή τηλεόραση μεταδίδει ότι ΝΑΤΟϊκή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε το θάνατο αμάχων και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Κίκλα, νοτίως της πρωτεύουσας Τρίπολη. Δεν δόθηκαν στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων. Αργότερα μέσα στην ημέρα οι αντικαθεστωτικοί ανέφεραν ότι σημειώνονται σφοδρές συγκρούσεις στη Μιζουράτα.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ταυτόχρονα πως το καθεστώς Καντάφι έχει εκτελέσει αιχμαλώτους. Συλληφθέντες αντικαθεστωτικοί βρέθηκαν νεκροί με μία σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια δεμένα στην πλάτη τους, βάσει στοιχείων που συγκέντρωσαν εκπρόσωποι της οργάνωσης τις τελευταίες εβδομάδες στη Λιβύη.
Η Αφρικανική Ένωση από την πλευρά της καλεί εκ νέου τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς να αποδεχθούν το σχέδιο εκεχειρίας. Οι εξεγερμένοι απέρριψαν τον «οδικό χάρτη» της Αφρικανικής Ένωσης, τονίζοντας ότι προτείνει απλώς μεταρρυθμίσεις σε ένα καθεστώς το οποίο επιθυμούν να τελειώσει.
«Εξαιτίας μίας πολιτικής προϋπόθεσης η οποία ετέθη από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για την επείγουσα έναρξη συνομιλιών για τις διατυπώσεις σχετικά με μία κατάπαυση του πυρός, δεν έγινε δυνατόν, σε αυτό το στάδιο, να επιτευχθεί συμφωνία για την ουσία του τερματισμού των εχθροπραξιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αντίς Αμπέμπα μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Αφρικανικής Ένωσης στη Βεγγάζη.
Με την ανακοίνωση η αντιπροσωπεία «απευθύνει επείγουσα έκκληση στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, προς το ύψιστο συμφέρον της Λιβύης, να συνεργασθεί πλήρως και να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικής και διαρκούς λύσης που ο λαός της Λιβύης επιζητεί και για την υποστήριξη της οποίας δίνει διαβεβαιώσεις η διεθνής κοινότητα».
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι αντικαθεστωτικοί δηλώνουν ότι έχουν υποβάλλει αιτήματα για τον εξοπλισμό τους και για την απόκτηση άλλου τεχνικού υλικού σε χώρες που τους έχουν αναγνωρίσει. Μέχρι τώρα η Γαλλία, η Ιταλία και το Κατάρ είναι οι μόνες χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Συμβούλιο σαν το μόνο αντιπρόσωπο της Λιβύης.
Σημειώνεται ακόμη ότι οι αντικαθεστωτικοί έχουν προχωρήσει σε εξαγωγές πετρελαίου, κίνηση που συγκεντρώνει την επιδοκιμασία των ΗΠΑ.
Αλέν Ζιπέ: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει αρκετά»
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο του. Ήθελε να αναλάβει την διοίκηση των επιχειρήσεων, το δεχθήκαμε. Πρέπει σήμερα να παίξει το ρόλο του αποτρέποντας τη χρήση βαρέων όπλων που χρησιμοποιεί ο Καντάφι για να βομβαρδίζει τον πληθυσμό» τόνισε ο Αλέν Ζιπέ.
Μιλώντας στο Radio France Info, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι μέχρι στιγμής προσπάθειες «δεν ήταν αρκετές», ειδικά στην περίπτωση της προστασίας των αμάχων της Μιζουράτα -της μοναδικής πόλης της δυτικής Λιβύης που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς και βομβαρδίζεται διαρκώς από τις κανταφικές δυνάμεις.
Το θέμα των επιχειρήσεων στη Λιβύη θα συζητηθεί την Τρίτη στο Λουξεμβούργο κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, καθώς και την Πέμπτη και την Παρασκευή στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στο Βερολίνο, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών.
Ο Αλέν Ζιπέ δηλώνει ότι η Γαλλία θα θέσει το ζήτημα της ανεπάρκειας της ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης στις συνεδριάσεις.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για την προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι.
«Πρέπει να διατηρήσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες. Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες εβδομάδες η Βρετανία έχει προμηθεύσει περισσότερα αεροσκάφη ικανά να πλήττουν χερσαίους στόχους που απειλούν τον πληθυσμό, φυσικά θα ήταν ευπρόσδεκτο εάν άλλες χώρες έκαναν το ίδιο» δήλωσε ο Χέιγκ.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει «βιώσιμο» μέλλον για τη Λιβύη χωρίς την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι.
Μαχητικά της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας ξεκίνησαν τα αεροπορικές επιδρομές στις 19 Μαρτίου αφότου το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξουσιοδότησε «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την προστασία των αμάχων από τις δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι.
Εν συνεχεία το ΝΑΤΟ ανέλαβε την ευθύνη των επιχειρήσεων από τη Ουάσινγκτον. Ωστόσο, βαρύς οπλισμός χρησιμοποιείται ακόμη για τον βομβαρδισμό της πόλης Μιζουράτα και υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των κατοίκων της πόλης.
«Το ΝΑΤΟ πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο του σήμερα, το οποίο σημαίνει να εμποδίσει τον Καντάφι από τον να χρησιμοποιεί βαρέα όπλα για να συντρίψει τον πληθυσμό» δήλωσε ο Αλέν Ζιπέ.
«Κατά δεύτερον, πρέπει να καταβάλουμε τη μέγιστη προσπάθεια για να αυξήσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια» και εν τέλει «να αρχίσουμε μία πολιτική διαδικασία» για να τελειώσουμε με τον πόλεμο, είπε ο Ζιπέ διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι το αντικείμενο της δεύτερης συνεδρίασης της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη την Τετάρτη στη Ντόχα.
«Θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε έναν εθνικό διάλογο ανάμεσα σε εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, την ηγεσία της λιβυκής κοινωνίας των πολιτών και όσους στην Τρίπολη αρχίζουν να παραδέχονται ότι δεν υπάρχει πραγματικά μέλλον με τον Καντάφι» κατέληξε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου θα μεταβεί στο Κατάρ για να παρουσιάσει στην σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη ένα ειρηνευτικό σχέδιο που έχει εκπονηθεί για την επίλυση της κρίσης.
Ο τουρκικός «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει άμεση ανακήρυξη κατάπαυσης του πυρός, τη δημιουργία «ασφαλών ανθρωπιστικών χώρων», όπου θα προσφέρεται βοήθεια στον λιβυκό λαό, καθώς και την έναρξη της «διαδικασίας ταχείας μετάβασης προς την δημοκρατία» μέσω ελεύθερων εκλογών.
* Στη Ντόχα θα μεταβεί και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΛιβύηςΜούσα Κούσα, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες αυτομόλησε από τη χώρα για τη Βρετανία. Εκεί «θα συναντηθεί με την κυβέρνηση του Κατάρ και έναν αριθμό Λίβυων εκπροσώπων, προκειμένου να συνεισφέρει με τη δική του ματιά πριν από τη σύνοδο της ομάδας επαφής για τη Λιβύη», είπε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Εντωμεταξύ, σε σχέση με τις δηλώσεις για όσα (δεν) κάνει το ΝΑΤΟ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας υπογράμμισε ότι η Συμμαχία δεν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να επανέλθουν στις επιχειρήσεις.