18 Απριλίου 2011

Τέσσερις νεκροί μεταξύ των διαδηλωτών που ζητούν ελευθερία στη Συρία


Δαμασκός, Συρία
Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 50 τραυματίστηκαν από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην κοινότητα Ταλμπίσεχ, κοντά στην πόλη Χομς της Συρίας, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες την Κυριακή.

Οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον ενός χιλιάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν την κηδεία ενός συμπατριώτη τους που είχε σκοτωθεί το Σάββατο.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη Συρία, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους κατά του καθεστώτος κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ, παρά τις περιορισμένες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εξήγγειλε. Συνθήματα για ελευθερία και δικαιοσύνη κυριάρχησαν στις συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οργανώθηκε διαδήλωση στη Σουέιντα στα νότια της χώρας με αφορμή την επέτειο των 65 ετών από την αποχώρηση από τη Σύρια των τελευταίων γαλλικών στρατευμάτων.

Περίπου 200 άτομα ζητούσαν με τα συνθήματα τους ελευθερία ενώ εκδήλωναν την υποστήριξή τους στην πόλη της Ντεράα στην οποία έχουν γίνει οι πλέον αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών.

Ταυτόχρονα, στην ίδια πόλη πραγματοποιήθηκε και διαδήλωση υποστηρικτών του προέδρου Αλ-Ασαντ.

Ακόμη το βράδυ του Σαββάτου, περίπου 200 διαδηλωτές οργάνωσαν καθιστική διαμαρτυρία στην Ντούμα, στα βόρεια της Δαμασκού, ζητώντας την απελευθέρωση συγγενών τους που είχαν συλληφθεί την Παρασκευή.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Αλ-Άσαντ είχε υποσχεθεί ότι θα αρθεί ο νόμος για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είναι σε ισχύ για σχεδόν 50 χρόνια και θα καταπολεμηθεί η διαφθορά. Ωστόσο δεν φαίνεται ότι θα περιοριστεί η δράση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι Αρχές έχουν επιρρίψει τις ευθύνες για τα επεισόδια σε σαμποτέρ που έχουν διεισδύσει στους διαδηλωτές. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε μάλιστα ότι εντοπίστηκαν ποσότητες όπλων και πυρομαχικών.

Παραμένει η αναστάτωση στη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες γυναίκες κατέβηκαν το Σάββατο σε διαδηλώσεις στη Σαναά και σε άλλες πόλεις της Υεμένης, εξοργισμένες από τις δηλώσεις του προέδρου Σάλεχ σύμφωνα με τον οποίο η συμμετοχή των γυναικών μαζί με τους άνδρες στις κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την ανατροπή του εναντιώνεται στο Ισλάμ.

Οι γυναίκες –πολλές ήταν ντυμένες με μαύρα φορέματα και είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα εντελώς, άλλες πήραν μαζί τους τις κόρες τους– αντέτειναν ότι η συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις δεν παραβιάζει την ισλαμική θρησκεία και αξίωσαν από το Σάλεχ να παραιτηθεί όπως κάνουν εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Πάνω από 116 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και ανάμεσα σε αντιτιθέμενους στον πρόεδρο Σάλεχ και τους υποστηρικτές του. Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η σύγκρουση ενδέχεται να κλιμακωθεί στη χώρα των 23 εκατ. ανθρώπων όπου σχεδόν όλοι οι πολίτες διαθέτουν όπλα.

Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση στην Υεμένη ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει από τους υπουργούς Εξωτερικών των μοναρχιών του Κόλπου, που συνεδριάζουν τη Κυριακή στο Ριάντ, διευκρινίσεις για το τι προβλέπει η διαμεσολαβητική τους πρωτοβουλία σχετικά με την αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Στο Μπαχρέιν οι Αρχές συνέλαβαν έναν δικηγόρο ειδικευμένο στα ανθρώπινα δικαιώματα και τουλάχιστον δύο γιατρούς στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής των διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό.

Ένας από τους συλληφθέντες, ο δικηγόρος Μοχάμεντ αλ Τάτζερ, ήταν ο συνήγορος του Χάσαν Μουσάιμα, ηγέτη της οργάνωσης της αντιπολίτευσης Χακ, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία στο Λονδίνο το Φεβρουάριο και συνελήφθη τον Μάρτιο.

πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό