Τρίπολη, Λιβύη
Ομάδα αξιωματούχων του ΟΗΕ φτάνει στην Τρίπολη, προκειμένου να ξεκινήσει έρευνα για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λιβύη από την έναρξη της διαμάχης τον Φεβρουάριο.Την έρευνα ανέθεσε στην ομάδα, η οποία αποτελείται από τρία άτομα, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μετά την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαφανίσεις, βασανισμούς και θανάτους διαδηλωτών, ενώ στα τέλη Φεβρουαρίου η επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, δήλωσε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Λιβύη «μπορεί να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Οι ερευνητές αναμένεται να εξετάσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και καταγγελίες εναντίον των εξεγερμένων ή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τους ερευνητές του ΟΗΕ.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι κάτοικοι της Μιζουράτα δηλώνουν σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα ότι ζουν σκηνές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μετά τον βομβαρδισμό του λιμανιού από τις καθεστωτικές δυνάμεις και ενώ μαίνονται οι μάχες μεταξύ εξεγερμένων και δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι.
Βοήθεια στους αντικαθεστωτικούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε επισήμως την αποδέσμευση μη στρατιωτικής επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.
Η βοήθεια αυτή προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους θα περιλαμβάνει οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια και ασυρμάτους.
Η επίσημη ανακοίνωση χορήγησης αμερικανικής βοήθειας συμπίπτει με τις αισιόδοξες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας Λίαμ Φοξ, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον. Έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, ειδικά στη Μιζουράτα, τόνισε ο Φοξ, ο οποίος εκτιμά πως το λιβυκό καθεστώς βρίσκεται σε «αμυντική θέση».
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για την έκβαση της κατάστασης, επειδή οι αντικαθεστωτικοί δείχνουν μεγάλο θάρρος και αυτοκυριαρχία.
«Περιπλέκεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας»
Στο μεταξύ, ο Μάικλ Χέιντεν, πρώην διευθυντής της CIA, τόνισε πως η πτώση του καθεστώτος Καντάφι μπορεί να περιπλέξει βραχυπρόθεσμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Διευθυντής της CIA από το 2006 ως το 2009, ο Χέιντεν πρόσθεσε πως η υπηρεσία διατηρούσε καλές σχέσεις εργασίας με τον Καντάφι και τον Μούσα Κούσα, υπουργό Εξωτερικών που τάχθηκε με τους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Απριλίου. «Ο,τι και να σκέφτεστε για τον Καντάφι και τον Μούσα Κούσα ήταν καλοί συνεργάτες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Τα γεγονότα στη Λιβύη και τη Συρία «θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολο στο άμεσο μέλλον τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», προέβλεψε ο Χέιντεν, ακόμα και αν τα αντικαθεστωτικά κινήματα στον αραβικό κόσμο αποδειχθούν μακροπρόθεσμα θετικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας λιγότερο αποτελεσματικό τον προσηλυτισμό της Αλ Κάιντα.