Οι πρώτες από το 2007 θανατικές καταδίκες επιβλήθηκαν χθες στο Μπαχρέιν, σε τέσσερις σιίτες διαδηλωτές που κατηγορούνταν για το θάνατο δύο αστυνομικών στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ στην Υεμένη η αντιπολίτευση προειδοποιεί την κυβέρνηση του προέδρου Σάλεχ ότι αν δεν σταματήσει η καθημερινή αιματοχυσία τότε δεν θα προχωρήσει η συμφωνία για τη μετάβαση στη δημοκρατία.
Οι θανατικές καταδίκες είναι οι πρώτες μετά την καταστολή των διαδηλώσεων. Στην ίδια δίκη ήταν κατηγορούμενοι ακόμα τρεις άνδρες, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά. Ολοι για το θάνατο των δύο αστυνομικών. Οι αρχές του Μπαχρέιν υποστηρίζουν ότι τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από διαδηλωτές, οι οποίοι τους χτύπησαν οδηγώντας αυτοκίνητα. Στη δίκη κατέθεσαν μάρτυρες και προβλήθηκαν βίντεο με αυτοκίνητα που χτυπούσαν τους αστυνομικούς. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση. Το επίσημο πρακτορείο της χώρας μετέδωσε ότι οι επτά είχαν πρόσβαση και σε δικηγόρους και στις οικογένειές τους, όσο κρατούνταν πριν από τη δίκη. Οι διαδηλώσεις των σιιτών (οι οποίοι είναι πλειοψηφία στο Μπαχρέιν) κατά της βασιλικής οικογένειας Αλ Χαλίφα (η οποία ανήκει στη μειοψηφία των σουνιτών της χώρας) σταμάτησαν όταν ο βασιλιάς κάλεσε δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Στην Υεμένη, η αντιπολίτευση εξοργίστηκε από την αιματοχυσία των διαδηλώσεων της Τετάρτης (τουλάχιστον 12 νεκροί) και προειδοποίησε την κυβέρνηση του προέδρου Σάλεχ ότι κινδυνεύει να ναυαγήσει η μεταξύ τους συμφωνία για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας.
Η συμφωνία προβλέπει αποχώρηση του Σάλεχ χωρίς λογοδοσία και οι διαδηλώσεις γίνονται για να αναγκαστεί ο Σάλεχ να λογοδοτήσει. Στην πραγματικότητα, οι διαδηλώσεις στρέφονται κατά των υποχωρήσεων που έκανε η αντιπολίτευση για να αποσπάσει ατιμωρησία ο Σάλεχ κατά την αποχώρησή του από την εξουσία.