Παρίσι
Το ενδεχόμενο οι επεμβάσεις των δυτικών συμμάχων στη Λιβύη να εξελιχθούν σε επιχείρηση διαρκείας θεωρεί πιθανό το Παρίσι, με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας -που είχε καλέσει για ένα νέο, «διευρυμένο», ψήφισμα του ΟΗΕ- να δηλώνει πως η πολυπλοκότητα της κατάστασης δείχνει πως ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς. Νέοι βομβαρδισμοί κατά θέσεων των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα, «καταφύγιο» στον Καντάφι φέρεται να αναζητά η Ουάσινγκτον.Σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Parisien που δημοσιεύεται την Κυριακή, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζεράρ Λονγκέ υποστήριξε πως «επειδή ο Λίβυος ηγέτης δεν είναι προβλέψιμος, υπάρχει κάποια πιθανότητα ο πόλεμος αυτός να διαρκέσει», δίνοντας για πρώτη φορά το γαλλικό στίγμα των εκτιμήσεων για το χρονοδιάγραμμα της επέμβασης.
Σχετικά με το εάν η Γαλλία έχει τα μέσα για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις στις οποίες έχει εμπλακεί -εκτός από τη Λιβύη, γαλλικές δυνάμεις επιχειρούν και στην Ακτή Ελεφαντοστού και το Αφγανιστάν- ο Λονγκέ απάντησε θετικά.
«Ο προϋπολογισμός το 2011 για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 900 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. θα μας επιστραφούν από τα Ηνωμένα Έθνη. Προς το παρόν, είμαστε εντός του σχεδίου αυτού» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.
Το Παρίσι, διά στόματος Λονγκέ, είχε καλέσει έμμεσα για ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να μπορούν οι δυτικές δυνάμεις να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους στο λιβυκό έδαφος για να μπορέσουν να απομακρύνουν τον Καντάφι.
Ο ίδιος ο Γάλλος υπουργός Άμυνας είχε αναγνωρίσει πως κάτι τέτοιο θα προσέκρουε σχεδόν σίγουρα σε ένα ρωσικό ή κινεζικό βέτο, δεδομένης και της στάσης της Μόσχας απέναντι στις επιχειρήσεις.
Από την πλευρά της, η Βρετανία αποκλείει την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Λιβύη: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε την Κυριακή πως «το ζήτημα δεν είναι οι Βρετανοί στρατιώτες να πατήσουν πόδι στη Λιβύη».
Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την στήριξη των αραβικών κρατών στην επιχείρηση των συμμάχων, υποστήριξε ο Κάμερον, λέγοντας πως η ξεκάθαρη θέση του Λονδίνου είναι «πως πρέπει να τηρήσουμε πιστά τους όρους του ψηφίσματος του ΟΗΕ».
Παράλληλα, οι New York Times αναφέρουν πως οι ΗΠΑ ψάχνουν για μία χώρα «καταφύγιο» για τον Καντάφι, η οποία θα μπορούσε να τον δεχθεί σε περίπτωση που απομακρυνθεί.
Η Ουάσινγκτον εξετάζει ποια χώρα -που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- θα μπορούσε να αποδεχθεί τον συνταγματάρχη Καντάφι, χωρίς ο Λίβυος ηγέτης να φοβάται πως θα πρέπει να σταθεί στο εδώλιο τόσο για την αιματηρή απάντηση στην εξέγερση όσο και για την βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι.
Τέτοιες χώρες, πέραν των ΗΠΑ, είναι περίπου οι μισές χώρες της αφρικανικής ηπείρου και εκεί επικεντρώνονται, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι διπλωματικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον.
Βομβαρδισμών συνέχεια στη Μιζουράτα
Εκ νέου επίθεση εξαπέλυσαν την Κυριακή οι δυνάμεις του Καντάφι στη Μιζουράτα, την μοναδική πόλη στη δυτικοί Λιβύη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, στις επιθέσεις της Κυριακής έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άτομα ενώ τραυματίστηκαν σχεδόν πενήντα. Οι δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι εκτόξευσαν ρουκέτες και στα δυτικά της Ατζαμπίγια, όπως αναφέρει το Reuters.
Η Μιζουράτα έχει αποκλειστεί από δυνάμεις που πρόσκεινται στον Λίβυο ηγέτη. Εκτιμάται ότι στην πόλη έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες από την έναρξη της εξέγερσης.
πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό