Δαμασκός, Συρία
Τουλάχιστον 75 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος στη Συρία την Παρασκευή. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι νεκροί από τις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας φτάνουν τους 90. Σφοδρή καταδίκη των επεισοδίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.Η αντιπολίτευση και διεθνείς οργανώσεις επισημαίνουν πως η Παρασκευή ήταν η πιο αιματηρή ημέρα των τελευταίων εβδομάδων στη Συρία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις. Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ απάντησαν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απαίτησε την Παρασκευή από τις αρχές της Συρίας να σταματήσουν την αιματηρή καταστολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος τώρα», και κατηγόρησε την Δαμασκό ότι ζήτησε τη βοήθεια του Ιράν, για να καταπιέσει το λαό της χώρας.
Ο Ομπάμα εξέδωσε ανακοίνωση με σκληρές διατυπώσεις, μερικές ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι οι αρχές της Συρίας σκότωσαν σχεδόν 90 διαδηλωτές, εν μέσω των κλιμακούμενων κινητοποιήσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε έντονα τη χρήση βίας από μέρους των αρχών, χωρίς πάντως να κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνέπειες.
«Αυτή η εξοργιστική χρήση βίας για την καταστολή διαδηλώσεων πρέπει να φθάσει σε ένα τέλος αμέσως τώρα» ανέφερε ο Ομπάμα, απορρίπτοντας ως «μη σοβαρή» την άρση του νόμου περί κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ίσχυε επί δεκαετίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε παράλληλα πως «αντί να ακούσει τον δικό του λαό, ο πρόεδρος Άσαντ κατηγορεί ξένους, ενώ ζητά βοήθεια από το Ιράν για να καταπιέσει τους Σύρους πολίτες με τις ίδιες βάρβαρες τακτικές που χρησιμοποίησαν οι Ιρανοί σύμμαχοί του».
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στην μεταχείριση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της Συρίας στους πολίτες της και συνεχίζουμε να αντιτιθέμεθα στη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της γενικότερα, περιλαμβανομένης της υποστήριξης στην τρομοκρατία και σε τρομοκρατικές οργανώσεις» αναφέρει το ανακοινωθέν του Ομπάμα.
Ακόμα, σημειώνει πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία και τα οικουμενικά δικαιώματα, «τα οποία αξίζουν να έχουν όλοι οι άνθρωποι, στη Συρία και σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουνκαταδίκασε την «επαναλαμβανόμενη βία» που ασκούν οι συριακές αρχές σε ανθρώπους που διαδηλώνουν ειρηνικά. «Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει την επαναλαμβανόμενη βία που ασκείται κατά των ανθρώπων που διαδηλώνουν ειρηνικά στη Συρία, η οποία προκάλεσε πολλούς θανάτους και τραυματισμούς σήμερα και απευθύνει έκκληση για να σταματήσει η βία αυτή αμέσως» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ.
Η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ «πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία περιλαμβάνεται η ελευθερία της έκφρασης και των ειρηνικών συναθροίσεων, όπως και η ελευθεροτυπία» προσέθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά του για τη διεξαγωγή «μιας ανεξάρτητης και επαρκούς έρευνας που θα χαρακτηρίζεται από διαφάνεια για τα αίτια των μακελειών».
Η Γαλλία κάλεσε τη Συρία να «αποκηρύξει τη χρήση βίας εναντίον των πολιτών της» με ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Παρίσι.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε τη χρήση φονικής βίας εναντίον διαδηλωτών στη Συρία απαράδεκτη.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δολοφονία διαδηλωτών και ζήτησε η άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης να εφαρμοστεί πλήρως στη χώρα αυτή. «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για τις πληροφορίες που αναφέρουν νεκρούς και τραυματίες σε όλη τη Συρία» αναφέρει ο Χέιγκ σε ανακοίνωσή του.
«Καταδικάζω την απαράδεκτη δολοφονία διαδηλωτών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας» τονίζει.
«Καλώ τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν την καταστολή, και τις αρχές της Συρίας να σεβαστούν το δικαίωμα του συριακού λαού να διαδηλώνει ειρηνικά» προσθέτει.
«Η κυβέρνηση της Συρίας πρέπει να ανταποκριθεί στις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού» σημειώνει ο Χέιγκ προσθέτοντας ότι «οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να αρθεί στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά».
πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό