Ο ελληνισμός της Κύπρου θρηνεί για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος για μισό αιώνα ανάλωσε την ζωή του, υπηρετώντας την πατρίδα του. Η είδηση του θανάτου του, παρόλο ότι αυτός ήταν αναμενόμενος, προκάλεσε άφατη οδύνη.
Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αληθινός «statesman». Ξεχώριζε για το ήθος, την ανθρωπιά και την μεγαλοθυμία του, αν και υπήρξε ο πολιτικός, που κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους όσο ουδείς άλλος.
Έξω από την κλινική, στην οποία νοσηλευόταν ο Γλαύκος Κληρίδης, είχε στηθεί μεγάλη φωτογραφία του με το αρχαίο ρητό «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς», το οποίο συχνά χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του.
Κάτω από την φωτογραφία αναμμένα κεράκια και λουλούδια, που άφηναν πολίτες. Νεολαίοι του ΔΗΣΥ αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο της από την κλινική με παρατεταμένα χειροκροτήματα και βροντοφωνάζοντας «αθάνατος».
Φανερά συντετριμμένος μίλησε στο ΡΙΚ από την Σρι Λάνκα, όπου βρίσκεται για την σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Δήλωσε ότι ο θάνατος του Γλαύκου Κληρίδη είναι «μια δοκιμασία για τον ίδιο, γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης είναι περισσότερο από πολιτικός του πατέρας». Τόνισε ότι είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «δεν είναι πια μαζί μας».
Ο κ. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη και θα κηρυχθεί δημόσιο πένθος. Ο Γλαύκος Κληρίδης, τόνισε, θα τιμηθεί όπως του αξίζει.
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βαθιά θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Επεσήμανε ότι για τον Γλαύκο Κληρίδη «μπορούμε να πούμε ότι ήταν η ιστορία της Κύπρου». Έθεσε, πρόσθεσε, σφραγίδα ανεξίτηλη σε μια βασανιστική πορεία του κυπριακού λαού.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε όλο τον καλό εαυτό του στην πατρίδα, στον άνθρωπο και στους θεσμούς, τους οποίους σεβόταν, ενώ σεβασμό επέδειξε και προς την Εκκλησία. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε, ανέφερε ο κ. Χρυσόστομος, είναι να προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.
Ο τέως πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι, όταν φεύγει μια ιστορική προσωπικότητα που έχει με τη δράση της σφραγίσει τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, εκείνος που σέβεται τη δημοκρατία, το διάλογο και τον άνθρωπο, φυσιολογικά θλίβεται.
Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι υπήρξε πολιτικός αντίπαλος, αλλά και φίλος με τον Γλαύκο Κληρίδη, «διότι τη σχέση τους την χαρακτήριζε ο διάλογος, συγκρουσιακός ενίοτε, αλλά με μεγάλο αλληλοσεβασμό».
Ο Γλαύκος Κληρίδης, κατέληξε ο κ. Χριστόφιας, ήξερε να ακούει, άσχετο αν υιοθετούσε ή όχι τις απόψεις που άκουγε.
Ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου δήλωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ένας ηγέτης που αγαπούσαν όλοι ασχέτως σε όποια πολιτική παράταξη και αν ανήκαν. Τον χαρακτήριζε ο ρεαλισμός, πρόσθεσε, ενώ «ήταν ο άνθρωπος που έβλεπε τις πραγματικότητες και δεν αιθεροβατούσε». Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, τόνισε ο Γιώργος Βασιλείου, «με αποτέλεσμα να το πληρώνει η Κύπρος μέχρι σήμερα».
Βαθιά συγκινημένος και συγκλονισμένος για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
Έφυγε, είπε, «ο μεγάλος μας ηγέτης, του οποίου το έργο του, η πολιτική του φιλοσοφία και το ήθος του είναι για όλους μας παρακαταθήκη».
Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει το πολιτικό ήθος του Γλαύκου Κληρίδη και το γεγονός ότι σφράγισε ανεξίτηλα την ιστορία του τόπου, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού.
Όλα αυτά τα χρόνια, που ήταν στην πολιτική ζωή του τόπου, επεσήμανε ο κ. Κυπριανού, ο Γλαύκος Κληρίδης «ξεχώριζε γιατί λειτουργούσε ήπια και έδιδε την ευκαιρία πάντοτε να υπάρχει διάλογος».
Από αυτό το χαρακτηριστικό του γνώρισμα, είπε ο κ. Κυπριανού, «πρέπει εμείς να διδαχθούμε και να κατανοήσουμε ότι είναι με τον διάλογο που θα πρέπει να επιχειρούμε την επίλυση των προβλημάτων».
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε ότι το κόμμα του εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Τιμάμε τον άνθρωπο, τον πολιτικό και οραματιστή Γλαύκο Κληρίδη, τόνισε ο Μάριος Καρογιάν. Μπορεί κάποιος να συμφωνούσε ή να διαφωνούσε σε κάποια ζητήματα, είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «αλλά ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό του».
Το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το χαμό ενός μεγάλου πολιτικού, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοίνωση των Οικολόγων αναφέρεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία της χώρας, μέσα από μια διαδρομή που χαρακτηρίστηκε από τους ακούραστους αγώνες που διεξήγαγε για τα δίκαια του κυπριακού λαού».
Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ , Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι θυμάται πάρα πολλά από τον Γλαύκο Κληρίδη σε προσωπικό επίπεδο από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας της φοιτητικής παράταξης «Πρωτοπορία» μέχρι το ξεκίνημα του ΔΗΣΥ στην Αγγλία.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η δημιουργία του ΔΗΣΥ από τον Γλαύκο Κληρίδη ήταν ένα σημείο πολιτικής στροφής για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «από εκεί ξεκίνησε η πολυκομματική δημοκρατία στην Κύπρο».
Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει την θλίψη της για θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. Ο Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνει η Συμμαχία, υπήρξε ακούραστος πολιτικός, με έντονη δράση και πλούσια πολιτική διαδρομή.
Βαθιά θλίψη για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντόλ, τόνισε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης εξελέγη το 1993 με ένα στόχο, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Ήταν ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ανέφερε ο κ. Ντόλ και αντιλαμβανόταν ότι η ένταξη της Κύπρου δεν θα μπορούσε παρά μόνο να ήταν μια άγκυρα σταθερότητας για τη χώρα και θα προωθούσε την επανένωση του νησιού.
Ο Γλαύκος Κληρίδης διακρινόταν για το λεπτό του χιούμορ Επίσης, ήταν λάτρης της θάλασσας και εξαιρετικός κολυμβητής ακόμη και στα γεράματα του. Μετά την προεδρική του θητεία αποσύρθηκε σε ένα μικρό σπίτι πάνω στην θάλασσα στο Μενεού της Λάρνακας. Πριν δύο χρόνια είχε δηλώσει: "Δεν φοβάμαι το θάνατο. Μάλλον τον αναμένω. Όταν φτάσεις σε μια μεγάλη ηλικία και όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτιμάς να τελειώνει. Πολλές φορές έφτασα κοντά στον θάνατο. Αλλά πάντα την γλύτωνα τελευταία στιγμή. Υπήρξα τυχερός στην ζωή μου».
Τα της κηδείας του Γλαύκου Κληρίδη θα ανακοινωθούν το Σάββατο μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ