15 Νοεμβρίου 2013

Αλλάζει ο τρόπος χορήγησης των στατίνων για τη μείωση της χοληστερόλης

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των στατίνων για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, φέρνουν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που συνέταξαν από κοινού το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας και ηΑμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύονται στα επιστημονικά έντυπα Journal of the American College of Cardiologyκαι Circulation.

Οι γνωμοδοτικές επιτροπές των δύο φορέων προτείνουν στο εξής οι καρδιολόγοι να μην συνταγογραφούν τις στατίνες με στόχο τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης κάτω από το όριο-δείκτη, όπως γίνεται σήμερα, αλλά ο ασθενής να λαμβάνει την άριστη δόση στατίνης για τον εαυτό του.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες βασίστηκαν σε τετραετή μελέτη των πιο πρόσφατων δεδομένων και διακρίνουν δύο βασικές κατηγορίες ατόμων που χρειάζονται θεραπεία με στατίνες: Την ομάδα υψηλού κινδύνου (τους πάσχοντες από διαβήτη ηλικίας 40-75 ετών και όσους έχουν ήδη υποστεί έμφραγμα) και όσους έχουν («κακή») LDL χοληστερόλη πάνω από 190 mg/dl, λόγω γενετικών παραγόντων. Πλέον, δεν θα απαιτείται οι εν λόγω ασθενείς να μειώσουν το επίπεδο της LDL χοληστερόλης μέχρι το 70 mg/dl.

Υποψήφιος για θεραπεία με στατίνες ειναι και οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος, ηλικίας 40-75 ετών, που ο θεράπων ιατρός του εκτιμά ότι έχει τουλάχιστον 7,5% πιθανότητες να υποστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για την εκτίμηση του κινδύνου οι γιατροί καλούνται να χρησιμοποιήσουν μια νέα μέθοδο αξιολόγησης κινδύνου, η οποία παίρνει υπόψη διάφορους επιμέρους παράγοντες (επίπεδα αρτηριακής πίεσης και ολικής χοληστερόλης, ηλικία, φύλο, κάπνισμα κ.α.).
Η νέα μέθοδος, εκτός από τα εμφράγματα, συνυπολογίζει πλέον τα εγκεφαλικά επεισόδια, πράγμα που στο μέλλον θα καταστήσει περισσότερους ανθρώπους υποψήφιους για θεραπεία με στατίνες. Για παράδειγμα, εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων (33%) θα θεωρούνται πλέον υποψήφιοι για θεραπεία με στατίνες, έναντι 15% σήμερα.
Από την άλλη, στο παρελθόν, όσοι ασθενείς δεν κατάφερναν να μειώσουν την χοληστερόλη τους κάτω από το όριο-δείκτη με στατίνες, έπρεπε να πάρουν και άλλα φάρμακα, κάτι όμως που -σύμφωνα με τις νέες συστάσεις- είναι μάλλον περιττό, αφού αυτά τα επιπλέον φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι όντως μειώνουν τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Εξάλλου, οι νέες οδηγίες δίνουν έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης (τουλάχιστον 40 λεπτά τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα), της υγιεινής διατροφής και γενικότερα του υγιεινού τρόπου ζωής.

Ωστόσο, μερίδα καρδιολόγων εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, φοβούμενη ότι μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση, με συνέπεια γιατροί και ασθενείς να χάσουν τα κίνητρά τους για μείωση της χοληστερόλης.
Άλλοι ειδικοί εμφανίζονται αβέβαιοι κατά πόσο η νέα αυτή λογική διαχείρισης της χοληστερόλης θα αλλάξει την τρέχουσα κλινική πρακτική. Μερικοί υποψιάζονται ότι αρκετοί καρδιολόγοι απλώς θα συνεχίσουν να ακολουθούν τους παλαιότερους αριθμητικούς στόχους για την LDL χοληστερόλη και, για να αλλάξουν συνήθειες, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.
Τα μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών των δύο επιστημονικών φορέων πάντως, αντιτείνουν πως οι μεγάλες κλινικές δοκιμές έχουν συστηματικά δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου, όμως δεν δείχνουν ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία το να «πιάσει» κανείς συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους για το επίπεδο της χοληστερόλης (αν π.χ. η LDL θα είναι 70 ή 100 mg/dl).

Ο πρόεδρος της επιτροπής Νιλ Στόουν, καθηγητής προληπτικής Kαρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Pανεπιστημίου Northwestern, σημειώνει ότι, μετά από αρκετά χρόνια ερευνών, «δεν βρήκαμε στοιχεία που να δικαιολογούν τους συγκεκριμένους στόχους (για την LDL)».

health.in.gr