Η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Κυριακή και απέρριψε κατηγορηματικά την ευθύνη που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι με τη συμπεριφορά του στην κρίση του ευρώ έγινε «κόκκινο πανί» για πολλούς και σε αυτό οφείλεται, εν μέρει, η σημερινή απροθυμία κάποιων κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες.
«Δεν θα ήθελα να πέσω σε αυτό το επίπεδο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα μπορούσε να ενδιαφέρεται να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, στο πλαίσιο εφ' όλης της ύλης συνέντευξης που παραχώρησε στην τελευταία εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ για το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD. Εκτίμησε μάλιστα ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιδιώκει να προωθήσει απέναντι στους συντρόφους του την ανάληψη θέσης στην κεντρική πολιτική (της Γερμανίας).
«Δεν πρέπει κανείς να το πάρει στα σοβαρά. Ας συζητήσουμε για κάτι σοβαρό», δήλωσε χαρακτηριστικά και άφησε υπονοούμενα σχετικά με τον ρόλο του κ. Σουλτς και κάποιων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κρίση του ευρώ και στο θέμα της Ελλάδας.
«Οταν δείχνουμε μεγάλη αλληλεγγύη - και η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για κάθε άλλη χώρα - πολλοί δυσκολεύονται να δεχτούν ότι αυτό είναι σωστό και απαραίτητο. Οταν όμως η Ελλάδα ξανά και ξανά δεν τηρεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν να προσφέρουν αλληλεγγύη, να πείσουν. Και σε αυτές τις προσπάθειες θα μπορούσε ο κ. Σουλτς να συμμετάσχει σε ό,τι αφορά τους συντρόφους του στην Ελλάδα.
»Πρέπει μόνο να φροντίσει να κάνουν πράγματι τώρα ό,τι υπεγράφη τον Ιούλιο. Τότε θα προχωρούσαμε ήδη αρκετά», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Με όλο τον σεβασμό, το να με κατηγορεί κανείς για έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δείχνει ότι δεν έχει καμιά σχέση με γνώση των προσώπων και των πραγμάτων».
«Είχα συμβουλέψει τη Μέρκελ...»
Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.
«Είμαστε στον δρόμο να συνεργαστούμε και να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την κατάσταση», είπε σχετικά και εξήγησε ότι ο ίδιος είχε συμβουλέψει ήδη από τον Σεπτέμβριο την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να εξασφαλίσει τη συνεργασία της Τουρκίας.
«Είμαι ευτυχής που το έκανε και την υπερασπίστηκα, διότι είπα ότι πρέπει να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μόνοι μας. Αν θέλουμε ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη, τότε πρέπει η Ευρώπη να θέσει από κοινού υπό έλεγχο τα εξωτερικά της σύνορα», τόνισε ο γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την αντιμετώπιση της δράσης των διακινητών προσφύγων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί είναι τόσο δύσκολο να φυλαχτεί η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Λέσβου και της Τουρκίας, ο κ. Σόιμπλε διευκρίνισε ότι η Frontex δεν έχει ως αποστολή της να διώχνει τους ανθρώπους, καθώς κάτι τέτοιο νομικά δεν θα ήταν εύκολο.
Υπεραμύνθηκε δε της επιλογής της Γερμανίας να συνεργαστεί με την Τουρκία, παρά τα προβλήματα στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πληροφορίες περί συνεργασίας με το «Ισλαμικό Κράτος», λέγοντας:
«Αυτή είναι η πολιτική. Δεν είναι σωστό ότι η Γερμανία καλοπιάνει την Τουρκία. Αν θέλουμε τάξη στα εξωτερικά σύνορα, πρέπει να συνεργαστούμε με αυτούς που είναι γείτονές μας στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα (...) Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας την πολιτική πραγματικότητα. Για αυτόν τον λόγο όμως δεν γίνεται κανείς το ίδιο με αυτούς. Οποιος θέλει να έχει πολιτική ευθύνη, δεν μπορεί να λέει ‘δεν μιλάω με όλους αυτούς', διότι γρήγορα θα μείνει μόνος του».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε κατ' επανάληψη την καλή σχέση εμπιστοσύνης που διατηρεί με την κυρία Μέρκελ, εξήγησε ότι ζήτησε συγγνώμη για την παρομοίωση της προσφυγικής κρίσης με «χιονοστιβάδα» που μπορεί να προκληθεί από κάποιον απρόσεχτο σκιέρ, δήλωσε ότι είναι «αφοσιωμένος» και ότι στηρίζει την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2017.
ta nea