Ενώ οι περισσότερες ασκήσεις επικεντρώνονται στην ενίσχυση και την βελτίωση του φυσικού σώματος και των μυών, υπάρχει ελάχιστη έμφαση στο να διατηρήσουμε το μυαλό μας υγιές και σε εγρήγορση. Αυτό είναι ενδιαφέρον, γιατί ο εγκέφαλος είναι προφανώς το πιο σημαντικό όργανο στον σώμα σας, όχι μόνο ελέγχει τους μύες που οι άνθρωποι ξοδεύουν ατελείωτες ώρες για να γυμνάσουν, αλλά επίσης ελέγχει και την μνήμα σας, την διαδικασία σκέψης, την στάση σας, κτλ. Μην με παρεξηγείτε, οι κοιλιακοί είναι ωραίο να υπάρχουν, αλλά ο εγκέφαλος χρειάζεται και αυτός εξάσκηση. Είναι πολύ πιο σημαντικό για την συνολική σας ευημερία.
Ορίστε οι καλύτερες ασκήσεις/δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το μυαλό σας σε άριστη κατάσταση:
1. ΠΡΟΚΑΛΈΣΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΌ ΣΑΣ
Η πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν κολλήσει κάπου. Πηγαίνουν στην ίδια δουλειά κάθε μέρα, βγαίνουν με τους ίδιους φίλους και τρώνε στα ίδια μέρη. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται ασφαλές, δεν είναι και ο πιο τονωτικός τρόπος ζωής για τον εγκέφαλο σας. Αυτές οι συνάψεις έχουν οικοδομηθεί αρκετά, για αυτό δοκιμάστε κάτι που ΔΕΝ ξέρετε πώς να το κάνετε! Αγοράστε ένα κιτ μοντελισμού αυτοκινήτου, εξασκηθείτε στο λύσιμο ενός Sudoku ή σταυρόλεξου ή πάρτε άλλο ένα μάθημα στην σχολή σας. Το νόημα είναι ότι πρέπει να μαθαίνετε καινούργια πράγματα για να κρατήσετε το μυαλό σας σε εγρήγορση. Δημιουργήστε νέες συνάψεις αναγκάζοντας το μυαλό σας να εργαστεί με τρόπους που δεν το έχει κάνει στο παρελθόν. Όπως και στην σωματική άσκηση, το να κάνεις συνέχεια την ίδια άσκηση στο τέλος δεν θα σου δώσει κανένα αποτέλεσμα. Άλλαξε την!
2. ΤΡΟΦΉ ΓΙΑ ΣΚΈΨΗ
Φάτε:
– Πηγές Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, κυρίως ψάρια και ζώα που τρέφονται με χόρτα.
– Αρκετό φαγητό κάθε μέρα! Ο εγκέφαλος σου χρειάζεται ενέργεια επίσης, όχι απλά τους μύες σου.
Μην τρώτε:
– Πάρα πολλή χοληστερόλη. Υψηλά ποσοστά συνδέονται με ασθένειες του εγκεφάλου, όπως το Αλτσχάιμερ.
– Πολλά λίπη, ζάχαρη, κτλ. Όλα αυτά τα κακά πράγματα συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου πέρα από την γενική υγεία του σώματος! Αν κάτι δεν είναι καλό για το σώμα σας, τότε πιθανότατα δεν είναι καλό και για τον εγκέφαλο σας.
3. ΚΟΙΜΗΘΕΊΤΕ ΚΑΛΆ
Ο R.E.M. ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για να είστε σε θέση να διατηρήσετε πληροφορίες και την ικανότητα της μάθησης. Ούπνος είναι η στιγμή που ο εγκέφαλος σας επαναφέρει, δημιουργεί νέες συνάψεις και κύτταρα εγκεφάλου και απελευθερώνεται από τα υποπροϊόντα της κανονικής του χρήσης. Η στέρηση ύπνου σας αφήνει όχι μόνο την αίσθηση της κούρασης, αλλά σας φέρνει σε θέση να μην μπορείτε να εκτελέσετε απλές λειτουργίες. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει έναν υγιή ύπνο 6-8 ωρών κάθε νύχτα. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, ρίχνετε έναν σύντομο υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2-5 λεπτά ύπνος – μειώνει την υπνηλία
5-20 λεπτά ύπνος – αυξάνει την εγρήγορση, την αντοχή και την απόδοση
20-30 λεπτά ύπνος – βελτιώνει την ικανότητα της μνήμης και καθαρίζει το μυαλό από τις πληροφορίες που έχουν συσσωρευτεί.
50-90 λεπτά ύπνος – σας βάζει σε κύκλο ύπνου R.E.M., έτσι ώστε να βοηθήσει με το καθάρισμα της μνήμης και σχεδόν οτιδήποτε άλλο. Ο ύπνος R.E.M. είναι ένας κύκλος που μας είναι άκρως απαραίτητος. Διαφορετικοί κύκλοι ύπνουπροσαρμόζουν το σώμα ώστε να πηγαίνει κατευθείαν σε ύπνο R.E.M., παρακάμπτοντας τους μη σημαντικούς κύκλους ύπνου.
4. ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ ΠΡΆΓΜΑΤΑ
Όταν πρόκειται για τη μνήμη, ο κανόνας ότι θα την χάσεις αν δε τη χρησιμοποιείς, ισχύει. Και λαμβάνοντας υπόψη τη γνωστική σας ικανότητα είναι σχετικά άχρηστο αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι μάθατε χθες. Πρέπει να εξασκείτε την μνήμη σας συνέχεια. Δοκιμάστε να κοιτάξετε ένα παλιό φωτογραφικό άλμπουμ και να θυμηθείτε ολόκληρες μέρες ή γεγονότα σχετικά με τις φωτογραφίες που βλέπετε. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ακόμα και τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτό είναι μια καλή άσκηση για τον εγκέφαλο σας. Προσπαθήστε ακόμα και να θυμηθείτε μια ολόκληρη συζήτηση που είχατε χθες. Αν έχετε πρόβλημα με αυτές τις ασκήσει, ξεκινήστε ένα ημερολόγιο για να θυμάστε πράγματα στο τέλος κάθε μέρας. Αυτό θα ασκήσει άμεσα το μυαλό σας, ώστε να θυμάστε περισσότερα πράγματα από το παρελθόν.
5. ΧΑΛΑΡΏΝΕΤΕ ΤΑΚΤΙΚΆ
Με τις συνεχείς δραστηριότητες, την υπερβολική σκέψη και το στρες, το μυαλό σας μπορεί να υπερφορτωθεί με ένα σωρό σκέψεις που απλά δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί. Το πιο σημαντικό, το άγχος αυξάνει τις πιθανότητες άνοιας και Αλτσχάιμερ και μειώνει την ικανότητα σας να σκεφτείτε καθαρά. Για αυτό το λόγο, χαλαρώστε: Πάρτε 15-30 λεπτά κάθε μέρα και απλά καθίστε. Μάτια ανοιχτά, μάτια κλειστά, βαθιές αναπνοές για λίγο και προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας. Στην συνέχεια, διαλογιστείτε, σκεφτείτε, προσευχηθείτε, κάντε γιόγκα ή απλά καθίστε εκεί. Ότι σας ταιριάζει. Απλά κάντε ένα διάλειμμα χαλάρωσης κατά την διάρκεια της ημέρας, ώστε να καθαρίσετε το μυαλό σας.
6. ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ
Η ικανότητα της συγκέντρωσης είναι προφανώς τεράστιας σημασίας όσον αφορά την γνωστική σημασία. Θα αυξήσει δραματικά την ικανότητα σας να σκεφτείτε καθαρά και αποτελεσματικά εάν είστε σε θέση να επικεντρωθείτε καλύτερα. Έτσι:
1. Εξάσκηση! Ενώ χαλαρώνετε, επικεντρωθείτε σε κάτι. Ένα πράγμα που θέλετε ή ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Κρατήστε το μυαλό σας σε αυτό το θέμα κατά την διάρκεια της χαλάρωσης σας. Αυτό είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται, για αυτό συνεχίστε να το κάνετε. Αν ξεφύγετε, κουνήστε το κεφάλι σας και επικεντρωθείτε και πάλι!
2. Συνειδητοποιήστε πότε δεν είστε συγκεντρωμένοι και τι είναι αυτό που το προκαλεί. Αν είναι κάτι που σας βασανίζει, λύστε το εκείνη τη στιγμή! Αν συνεχίζει να σας αποσπάει την προσοχή, τότε δεν θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα σε ότι προσπαθείτε να κάνετε.
7. ΤΟ ΑΛΚΟΌΛ ΕΊΝΑΙ ΔΗΛΗΤΉΡΙΟ, ΤΟ ΞΈΡΕΙΣ…
Μην το παρακάνετε. Το αλκοόλ μόνο κακό μπορεί να κάνει στον εγκέφαλο σε μεγάλες ποσότητες. Η μνήμη λαμβάνει βαριά χτυπήματα και μειώνεται η γενική γνωστική ικανότητα.
http://dailyarticle.gr