Αθήνα
Εικόνα διάλυσης εμφανίζει από το πρωί της Κυριακής η Νέα Δημοκρατία, η οποία αν και κόμμα εξουσίας που ζητεί την ψήφο των ελλήνων πολιτών για να τους κυβερνήσει, δεν κατάφερε να διενεργήσει εσωκομματικές εκλογές, εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει θρυαλλίδα για έντονες εσωκομματικές εντάσεις. Η ενότητα της ΝΔ απειλείται και η συντηρητική παράταξη κινείται στην κόψη του ξυραφιού εν μέσω φημών και σεναρίων για τη δημιουργία άμεσα κόμματος από τα... σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης.Το φιάσκο με την εκλογική διαδικασία ανάδειξης του νέου αρχηγού της ΝΔ, που ουδέποτε ξεκίνησε, μετά την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, λόγω αδυναμίας της εταιρίας που είχε αναλάβει την μηχανοργάνωσή της, και όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο, έθεσαν τη συντηρητική παράταξη σε φάση βαθιάς εσωστρέφειας και ο φόβος της διάσπασης είναι προ των πυλών.
Σε μια στιγμή αποσταθεροποίησης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που βιώνει τη δική της κρίση λόγω της ψήφισης και εφαρμογής μνημονιακών μέτρων, η ΝΔ στέλνει μήνυμα ότι είναι κομμάτια και αδυνατεί να αποτελέσει, τουλάχιστον με τη σημερινή της εικόνα, μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση.
Η κατάσταση είναι τόσο έκρυθμη και το κλίμα είναι βαθύτατα διχαστικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εάν δεν οριστεί ημερομηνία εκλογών σε άμεσο χρονικό διάστημα, η δημιουργία νέου κόμματος από τα σπλάχνα της ΝΔ θεωρείται σχεδόν βέβαιη.
Το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και η κομματική και κοινωνική βάση είναι σε αναβρασμό καθώς το πλήγμα στη ΝΔ είναι καίριο και το κύρος της έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το κόμμα μπορεί να βαδίσει ενωμένο.
Σε αυτό το κλίμα πληθαίνουν οι φωνές για την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της διεξαγωγής εκτάκτου συνεδρίου και ταυτόχρονα να μετατεθεί η ημερομηνία των εκλογών για τις αρχές του 2016.
Μόνο που αυτό το σενάριο, δηλαδή της μετάθεσης των εκλογών, έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των τριών εκ των τεσσάρων τουλάχιστον υποψηφίων, των Κυριάκου Μητσοτάκη, Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα.
Πάντως, μέχρι στιγμής, ουδείς μπορεί να προβλέψει για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου προέδρου, εάν θα ανατεθεί το έργο της μηχανοργάνωσης σε άλλη εταιρεία (σ.σ. ήδη η εταιρεία που είχε επιλεγεί ανέλαβε την ευθύνη) ή θα υπάρξει συντονισμένη κίνηση να παρακαμφθεί το καταστατικό και να εκλεγεί η νέα ηγεσία μέσα από συνέδριο.
Οι κ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας δεν δέχονται σε καμία περίπτωση αλλαγής των όρων του παιχνιδιού, δηλαδή από την εκλογή του αρχηγού από τη βάση να επιστρέψει η ΝΔ στην εποχή που βουλευτές και στελέχη ψήφισαν τη νέα ηγεσία σε συνέδριο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά πισωγύρισμα.
Παράλληλα τίθεται θέμα παραίτησης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από την προεδρία του κόμματος, από τη στιγμή που είναι και υποψήφιος πρόεδρος και ήδη προτείνουν πρόσωπα για να αναλάβουν τη θέση του μεταβατικού προέδρου. Ο ίδιος τηρεί κλειστά χαρτιά και οι πληροφορίες είναι αντικρουόμενες για το ποια θα είναι η τελική του στάση.
Ενδεικτικά συζητούνται τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου, του Σταύρου Δήμα, του Δημήτρη Σιούφα και του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να σηκώσουν το φορτίο να διοργανωθούν εκλογές για να επανέλθει η ηρεμία στη Νέα Δημοκρατία.
Μόνο που τα συγκεκριμένα πρόσωπα δεν είναι βουλευτές και άρα δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στις κοινοβουλευτικές μάχες που έρχονται, όπως π.χ. ασφαλιστικό και προϋπολογισμό.
Σε αυτό το πλαίσιο άρχισε να συζητείται το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη για να αναλάβει τη θέση της μεταβατικής προέδρου, να εκπροσωπήσει το κόμμα στη Βουλή και να εγγυηθεί η ίδια τις διαδικασίες για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.
Από νωρίς το μεσημέρι είναι σε πλήρη εξέλιξη συσκέψεις τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών, αλλά και σε σημαντικά κέντρα λήψης των αποφάσεων στη ΝΔ, ενώ πλήρως ενημερωμένοι είναι οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για την πορεία του κόμματος.
Άρης Ραβανός
Newsroom ΔΟΛ