24 Νοεμβρίου 2015

Μην πετάτε τις φλούδες και τα κοτσάνια! Είναι θρεπτικά

Μην τα πετάτε! Φλούδες και κοτσάνια από τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά, είναι γευστικά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά. Δείτε πώς μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στο τραπέζι σας.


Αν καθαρίζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά σας, πετάτε στα σκουπίδια, περίπου την ίδια ποσότητα της τροφής, με εκείνη που έχετε στο πιάτο σας, ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τα πράγματα.
Μερικά από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, βρίσκονται στη φλούδα τους ή σε μέρη τους που συνήθως πετάμε στα σκουπίδια. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της καλλιέργειας των φυτών, είναι συχνά εκτεθειμένα σε διαφορετικά στοιχεία από το μεγαλύτερο μέρος του φυτού, παρέχοντάς τους ένα μοναδικά ευεργετικό και θρεπτικό προφίλ.


Ακολουθούν 10 φλούδες και κοτσάνια φρούτων και λαχανικών που θα πρέπει να τα κρατάτε στο πιάτο σας και να απολαμβάνετε τη νοστιμιά τους.
Κοτσάνι του καρότου
Εκτός από το ότι είναι το καλύτερο σημείο για να τραβήξουμε τα καρότα από το έδαφος, τα κοτσάνια αυτού του λαχανικού είναι γεμάτα χλωροφύλλη, ένα φυτοχημικό που δίνει στα φυτά το πράσινο χρώμα τους. Η χλωροφύλλη είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, το οποίο προωθεί την υγιή πίεση του αίματος, καθώς και ισχυρά οστά και τους μυς. Το πράσινο κοτσάνι του καρότου, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, υποστηρίζοντας το μεταβολισμό και βοηθώντας στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Μια μελέτη του 2011, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, είναι αυτοί που λαμβάνουν πολύ λίγο κάλιο. Τέλος, τα χόρτα του καρότου είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ –την οποία δεν έχει το ίδιο το καρότο- και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center.

Πώς να το φάτε: Δεδομένου ότι η υψηλή συγκέντρωση καλίου στα χόρτα του καρότου, μπορεί να τα κάνει πικρά, είναι καλύτερα να τα τρώτε ψιλοκομμένα και να τα αναμιγνύετε με άλλες γευστικές τροφές. Ανακατέψτε τα σε σαλάτες ή χρησιμοποιήστε τα ως γαρνιτούρα σε σούπες. Φλούδες πατάτας
Οι πατάτες δεν έχουν και την καλύτερη… φήμη ως τροφή. Κι όμως έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο, βιταμίνη C, σίδηρο, χαλκό και φυτικές ίνες. Αρκεί να ξέρουμε που βρίσκονται αυτά. Δηλαδή στη φλούδα τους. Η φλούδα μια πατάτας περιέχει το 18% της συνιστώμενης πρόσληψης διαιτητικών ινών. Τα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου και του διαβήτη. Επίσης, οι φυτικές ίνες μας δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας, αρκετά μετά το γεύμα μας. Μάλιστα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών τους από 12 σε 24 γραμμάρια, απορρόφησαν 90 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.
Πώς να τις φάτε: Τηγανίστε σε ελαιόλαδο τις φλούδες από τις πατάτες και προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι, ακόμη και βότανα και μπαχαρικά.Κοτσάνια του μάραθου
Τα κοτσάνια και φύλλα της μαραθόριζας (ή φινόκιο), δηλαδή ο μάραθος, είναι γεμάτος από βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου στα οστά, τους χόνδρους, τους μύες και τα αιμοφόρα αγγεία και για την απορρόφηση του σιδήρου. Επίσης, είναι πλούσιος σε κάλιο, το οποίο βοηθά στην αποβολή του περισσού νατρίου από τον οργανισμό μας.
Πώς να τον φάτε: Έχει γεύση που μοιάζει με τον άνηθο και μπορείτε να τον προσθέσετε σε λαδερά φαγητά, σαλάτες ή ως γαρνιτούρα για σε ψάρια. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε πέστο από μάραθο.Φλούδα μήλου
Οι φλούδες, είτε των κόκκινων, είτε των πράσινων μήλων, είναι γεμάτες διαλυτές φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και κερκετίνη, ένα φυτοχημικό που είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Όμως, επειδή τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων συγκεντρώνονται στη φλούδα των τροφών, θα πρέπει να επιλέγετε βιολογικά μήλα.
Πώς να την φάτε: Βάλτε το μήλο μαζί με τη φλούδα του στο μπλέντερ για ένα δροσιστικό και υγιεινό smoothie ή προσθέστε μερικές φλούδες στο πλιγούρι βρώμης του πρωινού σας. Η θερμότητα θα τις μαλακώσει και θα κάνει πιο εύγευστο το πρωινό σας. Κοτσάνια από σέσκουλα
Σύμφωνα με έρευνες, τα κοτσάνια από τα σέσκουλα, είναι γεμάτα με το αμινοξύ γλουταμίνη, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητα του σώματος να επανέρχεται από τους τραυματισμούς, είτε πρόκειται για ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο, είτε για ρήξη του χιαστού. Επίσης, το χρώμα κάθε κοτσανιού σέσκουλου, έχει διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά, το καθένα με διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Ήρθε η ώρα να φάτε το… ουράνιο τόξο!
Πώς να τα φάτε: Ψιλοκόψτε τα και σοτάρετέ τα μαζί με τα φύλλα. Απλά να θυμάστε ότι ο χρόνος μαγειρέματος για τα κοτσάνια είναι μεγαλύτερος.Φλούδα πορτοκαλιού
Το λευκό μέρος που «αγκαλιάζει» τις φέτες του πορτοκαλιού, αποτελεί το σημείο με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του καρπού και περιέχει τέσσερις φορές περισσότερες φυτικές ίνες από το κυρίως φρούτο. Έρευνα του Arizona Cancer Center διαπίστωσε ότι το d-λιμονένιο, ένα σημαντικό συστατικό στις φλούδες πορτοκαλιού, μειώνει την εμφάνιση ακανθοκυτταρικού καρκινώματος, μιας θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Επίσης, οι φλούδες του πορτοκαλιού είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή που διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η έρευνα δείχνει ακόμη ότι αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν την LDL (κακή) χοληστερόλη καλύτερα κι από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Πώς να την φάτε: Προσθέστε ξύσμα πορτοκαλιού σε οτιδήποτε θέλετε να προσθέσετε γεύση και άρωμα και ιδιαίτερα στα γλυκά, αλλά και στο κρέας και τα φασόλια. Μπορείτε επίσης να ζεματίσετε φλούδες πορτοκαλιού δύο φορές σε βραστό νερό (για να αφαιρέσετε την πικρία τους), να τις αφήσετε να σιγοβράσουν σε απλό σιρόπι για μια ώρα και στη συνέχεια να τις βουτήξετε σε λιωμένη κουβερτούρα, είτε να φτιάξετε γλυκό του κουταλιού.Φύλλα σέλερι
Τα φύλλα του σέλερι έχουν πέντε φορές περισσότερο μαγνήσιο και ασβέστιο από τα κοτσάνια του! Το μαγνήσιο απαιτείται για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της ενέργειας και της πρωτεϊνικής σύνθεσης. Το ασβέστιο, το οποίο είναι γνωστό για την προώθηση της καλής υγείας των οστών, βοηθά επίσης τους μυς και τα αιμοφόρα αγγεία να συστέλλονται και να μεγαλώνουν, εκκρίνει ορμόνες που απαιτούνται για τις βασικές βιολογικές λειτουργίες και στέλνει μηνύματα μέσω του νευρικού συστήματος. Επίσης, τα φύλλα του σέλερι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες, όπως η βιταμίνη C και τα φαινολικά.
Πώς να τα φάτε: Ανακατέψτε τα φύλλα του σέλερι στις σαλάτες σας. Ταιριάζουν ιδιαίτερα σε σαλάτες με αυγό, tofu και σαλάτες θαλασσινών. Φλούδα καρπουζιού
Η φλούδα του καρπουζιού, είναι πλούσια σε κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μέσα στο σώμα, μετατρέπεται σε αργινίνη, ένα άλλο αμινοξύ ζωτικής σημασίας για την καρδιά, το κυκλοφορικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αμινοξύ αυτό, έχει αποδειχθεί ότι διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει την κυκλοφορία, ενισχύει την αθλητική απόδοση και ακόμη, μπορεί να θεραπεύσει τη στυτική δυσλειτουργία. Ακόμη, η κιτρουλίνη έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.
Πώς να την φάτε: Ρίξτε κομμάτια του εσωτερικού λευκού της φλούδας σε ένα μπλέντερ, μαζί με το κόκκινο του καρπουζιού και χυμό λεμόνι, για ένα δροσιστικό ποτό. Αν θέλετε κάτι πιο… δυνατό, προσθέστε λίγο ρούμι, τζιν ή βότκα.Φύλλα μπρόκολου
Προτιμήστε να αγοράζετε το μπρόκολο μαζί με τα φύλλα του. Περίπου 30 γρ. φύλλα μπρόκολου, παρέχει το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Α (τα μπουκετάκια παρέχουν μόνο το 3%!). Η βιταμίνη Α είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και για υγιή όραση, ενώ βοηθά στην αναπαραγωγή και την κυτταρική επικοινωνία. Τα φύλλα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, με μόλις μια μερίδα να μας παρέχει το 43% των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη C.
Πώς να τα φάτε: Μαγειρέψτε τα μαζί με το υπόλοιπο μπρόκολο και φάτε τα με λεμόνι και λάδι. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τα μικρά, πιο τρυφερά φύλλα σε σαλάτες.
.clickatlife.gr