14 Μαΐου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟ-ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ – 100.000 ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΧΑΚΕΡ ΣΕ 99 ΧΩΡΕΣ – ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ [ΧΑΡΤΗΣ]Περισσότερες από 100.000 επιθέσεις έχουν καταγραφεί σε 99 χώρες, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, στον «κυβερνοπόλεμο» που εξαπέλυσαν χάκερ ζητώντας λύτρα για να επαναφέρουν την κανονικότητα στην υφήλιο.
Η επίθεση ξεκίνησε από τη Μ. Βρετανία, όπου οι χάκερ έπληξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «κλειδώνοντας» υπολογιστές και αναγκάζοντας νοσοκομεία να στείλουν αλλού τους ασθενείς, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες. Όπως υποστηρίζουν ιθύνοντες σε εταιρείες software, πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιθέσεις ransomware που έχει δει ποτέ η κοινότητα του κυβερνοχώρου.
Σύμφωνα με την εταιρεία Avast, η δραστηριότητα του κακόβουλου λογισμικού γρήγορα κλιμακώθηκε σε τεράστια διάδοση και μέσα σε λίγες ώρες είχαν ανιχνευθεί πάνω από 75.000 επιθέσεις σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το RT, ο ανιχνευτής MalwareTech έχει εντοπίσει πάνω από 100.000 συστήματα που προσβλήθηκαν από την επίθεση τις τελευταίες 24 ώρες.
Ανάμεσα στις χώρες που δέχθηκαν επίθεση είναι οι Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Κίνα, Ιταλία και Αίγυπτος. Στην Ισπανία επηρεάστηκαν μεγάλες εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica. Στη Γερμανία, σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, επλήγησαν πολλά συστήματα της δημόσιας επιχείρησης των γερμανικών σιδηροδρόμων.
Εως το βράδυ της Παρασκευής, οι κυβερνοεπιθέσεις είχαν επεκταθεί στις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική, αν και τα ισχυρότερα πλήγματα τα δέχθηκαν οι ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας της Malware Hunter Team. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι περίπου 1.000 υπολογιστές είχαν επηρεαστεί.
Η MalwareTech δημοσίευσε χάρτη με τοι που έγιναν οι επιθέσεις. Όπως θα δείτε παρακάτω, έχει επηρεαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη με άγνωστες συνέπειες, μέχρι στιγμής.
xartis
Οι χάκερ απαιτούν από τους χρήστες να πληρώσουν «λύτρα» σε Bitcoin αξίας 300 δολαρίων, για να ανακτήσουν τα δεδομένα τους, αν και προειδοποιούν ότι μπορεί το ποσό να αυξηθεί, μετά από συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το κακόβουλο λογισμικό διαδίδεται μέσω email. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι χρήστες του Διαδικτύου υπέκυψαν και πλήρωσαν τους χάκερς με bitcoin
EΛ.ΑΣ: Δεν έχει γίνει στόχος η Ελλάδα
Η χώρα μας δεν ήταν ανάμεσα σε εκείνες που έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων από χάκερ, αναφέρουν πηγές από την Ελληνική Αστυνομία.
Οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες ενημερώνονται για τα γεγονότα αυτά, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ή κάποια ένδειξη ότι ενδεχομένως μπήκε και η Ελλάδα στο στόχαστρο των χάκερ.
μακελειο