18 Μαΐου 2017

Πειρατική απόπειρα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης στον Κόλπο του Άντεν

Ένα φορτηγό πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή, το MV Lord Mountbatten δέχθηκε επίθεση από πειρατές την Τρίτη, 16 Μαΐου, ενώ έπλεε περίπου 230 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Σαλάλα, στον Κόλπο του Άντεν.
Συγκεκριμένα, το με Λιβεριανή σημαία πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου προσεγγίστηκε από δύο ύποπτα μητρικά σκάφη που συνοδεύονταν από μέχρι και οχτώ λέμβους, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.
Ωστόσο, το πλοίο έστειλε ένα σήμα κινδύνου που ελήφθη από το περιπολικό σκάφος του Ινδικού Ναυτικού INS Sharda, το οποίο εκτελούσε περιπολία για την καταπολέμηση της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν από τις 6 Απριλίου 2017.
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο, το πλοίο ανέφερε ένα περιστατικό απόπειρας πειρατείας στο Sharda, το οποίο εκείνη τη στιγμή βρισκόταν 30 ναυτικά μίλια ανατολικά της θέσης που αναφέρθηκε και ήταν σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα στο σήμα κινδύνου και να σπεύσει στο σημείο για να ερευνήσει το περιστατικό.
“Κατά την άφιξή του στην περιοχή γύρω στις 19:00, το Sharda εντόπισε δύο σκάφη τύπου dhows μαζί με οχτώ λέμβους πλησίον τους, τρεις εκ των οποίων εγκατέλειψαν την περιοχή με υψηλές ταχύτητες με το που είδαν το πολεμικό πλοίο. Το πλοίο του Ινδικού Ναυτικού MARCOS, με την υποστήριξη ενός πολεμικού ελικοπτέρου διερεύνησε τα σκάφη και τις λέμβους διενεργώντας ενέργειες επιβίβασης και αναζήτησης.
Η απουσία οποιουδήποτε αλιευτικού εργαλείου επί των σκαφών και των εναπομεινάντων πέντε λέμβων κατέδειξε δόλιες και πιθανότατα συνδεόμενες με πειρατεία προθέσεις”, πρόσθεσε το υπουργείο.
Επιπλέον, οι καταδρομείς του ναυτικού βρήκαν ένα ΑΚΜ καλάσνικοφ υψηλού διαμετρήματος μαζί με ένα γεμάτο γεμιστήρα (28 φυσιγγίων) κρυμμένα πάνω σε ένα από τα dhows. Το όπλο και τα πυρομαχικά κατασχέθηκαν για να προληφθούν μελλοντικές παράνομες χρήσεις τους.
Το κατασκευής 2011 Handysize πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου,, έπλεε στον Κόλπο του Άντεν με κατεύθυνση προς το Πορτ Σαΐντ, όπου αναμένεται να φτάσει στις 22 Μαΐου.

enaytilia
Το χωρητικότητας 28.000 DWT πλοίο διοικείται από τη ναυτιλιακή εταιρεία με κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα British Bulkers, ενώ ανήκει από την ινδική Admiral Shipping LTD, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την VesselsValue.