8 Απριλίου 2010

Σαρκοζί και Ερντογάν συμφωνούν... ότι διαφωνούν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας



Στο ίδιο... μοτίβο με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αγκυρα κινήθηκε η συνάντηση Σαρκοζί-Ερντογάν στο Παρίσι. Χαμόγελα μπροστά στις κάμερες, αλλά πλήρης διαφωνία για την κατάληξη των τουρκικών διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Πρόσκληση να μεταβεί στην Αγκυρα αποδέχθηκε ο Σαρκοζί, ενώ ο Ερντογάν έβαλε ξανά στο στόχαστρο το Ισραήλ...
«Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πιερ Λελούς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προέδρου της Γαλλίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Η Γαλλία επανέλαβε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να καταστεί η Τουρκία πλήρες μέλος της ΕΕ, προκρίνοντας στο ίδιο μήκος κύματος με τη Γερμανία μία «ειδική σχέση» Βρυξελλών και Αγκυρας.
«Η Τουρκία έχει το σχέδιό της, αυτό της ενσωμάτωσης στους '27'. Σεβόμαστε αυτό το σχέδιο, αλλά έχουμε και εμείς το δικό μας σχέδιο, μίας μεγάλης Ευρώπης των '27' σε συνεργασία με τη Ρωσία και την Τουρκία» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός.
Πριν έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Νικολά Σαρκοζί ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι δεν απελπίζεται με τη θέση του Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δεν απελπίζομαι. Πιστεύω ότι ο κ. Σαρκοζί μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του» ανέφερε ο Ερντογάν.
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ο Νικολά Σαρκοζί αποδέχθηκε πρόσκληση του Τούρκου πρωθυπουργού να μεταβεί στην Αγκυρα. Ο Σαρκοζί θα ταξιδέψει στην Τουρκία στις αρχές της γαλλικής προεδρίας της G20, η οποία θα ξεκινήσει τον επόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ερντογάν: «Το Ισραήλ η μεγαλύτερη απειλή» στη Μ.Ανατολή
Το Ισραήλ αντιπροσωπεύει την «κύρια απειλή» στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, σε μια στιγμή που οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας γνωρίζουν μεγάλη ένταση.

«Το Ισραήλ είναι η κύρια απειλή για την ειρήνη στην περιοχή» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «εάν μια χώρα κάνει χρήση δυσανάλογης δύναμης στην Παλαιστίνη, τη Γάζα, χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, δεν θα της πούμε 'μπράβο'. Θα τη ρωτήσουμε πώς μπορεί να ενεργεί κατ' αυτόν τον τρόπο».

«Υπήρξε μια επίθεση που προκάλεσε το θάνατο 1.500 ανθρώπων (στη Γάζα στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009) και τα κίνητρα που επικαλέσθηκαν είναι ψευδή» συμπλήρωσε.

«Ο Γκολντστόουν είναι εβραίος και η έκθεσή του είναι σαφής» συνέχισε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην έκθεση που ζήτησε ο ΟΗΕ από το Νοτιοαφρικανό δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ, αλλά και παλαιστινιακές οργανώσεις, ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου κατά την επιχείρηση στη Γάζα από τις 27 Δεκεμβρίου του 2008 ως τις 18 Ιανουαρίου του 2009.
Αντιδρώντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου καταδίκασε τις «επανειλημμένες επιθέσεις» της Τουρκίας κατά της χώρας του. «Εμείς ενδιαφερόμαστε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και λυπάμαι που ο Ερντογάν αποφασίζει συνεχώς να επιτίθεται κατά του Ισραήλ» είπε ο Νετανιάχου.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχουν περάσει σε φάση έντασης σε πολλά επίπεδα κυρίως μετά τα σχόλια του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν κατά του Ισραήλ μετά από την αιματηρή στρατιωτική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας.