Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης της χώρας και κυρίως η εμπλοκή του ΔΝΤ δημιούργησαν ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής στη Βουλη. Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός απάντησε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι είναι η πολιτική της που οδηγεί στο ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι «ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν το 'πιστόλι του ΔΝΤ' που 'έσκασε' στα χέρια του». Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός «ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΚΤ προΐστανται σοσιαλιστές και επεσήμανε πως η ΝΔ από την αρχή ήταν και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ». «Ο πρωθυπουργός να αναλάβει τις ευθύνες του και να μην ψάχνει για άλλοθι», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα, η ΝΔ είχε ζητήσει να τα βγάλει πέρα μόνη της η χώρα για να αποφύγει τους δυσβάστακτους όρους του Ταμείου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στο ΔΝΤ και επέμεινε ότι χώρα με νέο μείγμα πολιτικής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, για να αποφύγει τους δυσβάστακτους όρους Ταμείου.
«Η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγεί τη χώρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε επιβεβλημένο να επαναλάβουμε, για μία ακόμη φορά, τη διακηρυγμένη πεποίθησή μας ότι πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του Ελληνικού λαού και να προχωρήσουμε με νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Και, κυρίως, χωρίς τους νέους δυσβάστακτους όρους, που σίγουρα θα θέσει το ΔΝΤ και θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία της επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για να επιστρέψει τα «βέλη», λέγοντας ότι η πολιτική της ΝΔ έχει φέρει τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση.
«Αυτά πληρώνουμε σήμερα, όσο κι αν φωνάζει η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς» είπε ο κ. Παπανδρέου και στρεφόμενος προς τα έδρανα της ΝΔ τόνισε: «Εσείς μας οδηγήσατε σε αυτήν την κατάσταση και αν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση θα είχαμε πάει κατ' ευθείαν στο ΔΝΤ. Εμείς διασφαλίσαμε το ευρωπαϊκό κομμάτι του μηχανισμού».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, ότι η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού θα αποφασισθεί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή είναι η αναφορά του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, ο οποίος σε αποστροφή του, στη διάρκεια ανάπτυξης άλλης επίκαιρης ερώτησης, είπε στον πρωθυπουργό: «Δεν έχετε εσείς την ευθύνη, αλλά θα είστε ο δεύτερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που θα ανακοινώσει ότι η Ελλάδα πτώχευσε».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση και τη λαϊκή συναίνεση να προχωρήσει στη διαδικασία του ΔΝΤ.
«Δεν μπορείτε να εκχωρείτε δημοκρατικές διαδικασίες σε διεθνείς οργανισμούς» σημείωσε και κατήγγειλε τον πρωθυπουργό για ιδεολογικές εκπτώσεις. «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα λέγατε προεκλογικά. Εάν προχωρήσετε σε αυτήν τη διαδικασία έχετε πάρει οριστικό διαζύγιο από την ιστορία σας και τις κοινωνικές δυνάμεις που σας στηρίζουν. Η κοινωνία και ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει».
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον κ. Τσίπρα, χαρακτήρισε επιτυχία τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, λέγοντας πως χωρίς αυτόν, η χώρα θα πήγαινε κατ' ευθείαν στο ΔΝΤ. Θα μπορούσε ο μηχανισμός να είναι πιο ευρωπαϊκός, αλλά αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τη χώρα μας, υπογράμμισε.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία επιτήρησης της χώρας και ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων και του Προγράμματος Σταθερότητας. Τόνισε, δε, ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει, αλλά ότι μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πονάνε και σημείωσε: «Σκεφτείτε, όμως, να είχαμε βουλιάξει. Τα σοσιαλιστικά αντανακλαστικά μας ήταν στην κατεύθυνση να προστατεύσουμε τη χώρα και τους ασθενέστερους από τη χρεοκοπία». Κατέληξε, δε, λέγοντας: «Έχω γίνει πιο σοσιαλιστής από πριν. Γιατί ζω καθημερινά τις αγορές. Και δίνουμε μάχη για τη χώρα».
* «Η ομολογία ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς συνδρομή του ΔΝΤ σημαίνει ότι έχουμε πτωχεύσει. Τόσο ο κ. Καραμανλής επί 5,5 χρόνια όσο και ο κ. Παπανδρέου αυτούς τους μήνες δεν έκαναν τις επιβαλλόμενες κινήσεις για να αποτρέψουν το μοιραίο. Τα μοιρολόγια δεν ωφελούν. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα μπορούσαν να έχουν ακόμη μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης.