ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ -ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ-ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- http://alexandria323232.blogspot.com/ email: gdsdgreece@gmail.com ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ Η ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΘΕΝΩΝΩΝ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ Οι αναδημοσιεύσεις, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Ειναι ομως αναφαιρετο δικαιωμα οιουδηποτε να μας ζητησει γραπτως την αποσυρση αναρτησης αιτιολογωντας εμπεριστατωμενα το αιτημα αποσυρσης
16 Απριλίου 2010
Ένα βήμα πιο κοντά το τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς
Ένα πειραματικό σύστημα «τεχνητού παγκρέατος» μπορεί να διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο των διαβητικών για τουλάχιστον 24 ώρες, δείχνει η πρώτη, μικρή δοκιμή σε ασθενείς. Το νέο σύστημα μπορεί όχι μόνο να ρίχνει αλλά και να ανεβάζει τη συγκέντρωση γλυκόζης στην περίπτωση υπογλυκαιμίας.
Στην αγορά κυκλοφορούν εδώ και λίγα χρόνια οι λεγόμενες αντλίες ινσουλίνης, φορητές συσκευές που παρακολουθούν τα επίπεδα σακχάρου και διοχετεύουν την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης μέσω ενός σωλήνα που συνδέεται στην κοιλιακή περιοχή.
Οι αντλίες απαλάσσουν τους ασθενείς από τις συνεχείς ενέσεις ινσουλίνης, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις διοχετεύουν υπερβολικές δόσεις της ορμόνης, με κίνδυνο να προκαλέσουν υπογλυκαιμικό επεισόδιο.
Το τεχνητό πάγκρας που δοκιμάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης θεωρητικά καταργεί αυτό τον κίνδυνο. Αν η συγκέντρωση του σακχάρου πέσει σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα, διοχετεύει αυτόματα την ορμόνη γλυκαγόνη που έχει δράση αντίθετη από της ινσουλίνης.
«Είναι η πρώτη συσκευή τεχνητού παγκρέατος που χρησιμοποιεί και ινσουλίνη και γλυκαγόνη» δήλωσε στο Reuters ο Στίβεν Ράσελ, επικεφαλής των δοκιμών.
Το σύστημα αποτελείται από μια φορητή συσκευή μέτρησης του σακχάρου, δύο αντλίες (μία για κάθε ορμόνη) και έναν φορητό υπολογιστή που προσομειώνει τον φυσιολογικό μηχανισμό ρύθμισης του σακχάρου.
Η δοκιμή στους πρώτους 11 ασθενείς με διαβήτη τύπου Ι (νεανικό διαβήτη) διήρκεσε 20 ώρες και έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Science Translational Medicine.
To σύστημα αναπτύχθηκε από την ομάδα του Δρ Έντουαρντ Νταμιάνο, ενός μηχανικού εμβιομηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, του οποίου ο γιος πάσχει από την ασθένεια.
Παρόμοια συστήματα τεχνητού παγκρέατος δοκιμάζονται από Βρετανούς ερευνητές καθώς και από την εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία συνεργάζεται με το αμερικανικό Ερευνητικό Ίδρυμα Νεανικού Διαβήτη.