10 Μαρτίου 2012

Αίγυπτος: Αρχίζει η δίκη των 43 εργαζομένων σε παράνομες ΜΚΟ

Η δίκη 43 αιγύπτιων και ξένων υπηκόων που κατηγορούνται ότι εργάζονταν σε παράνομες ΜΚΟ και ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα στο Κάιρο. Στους κατηγορούμενους περιλαμβάνονται Νορβηγοί, Σέρβοι και Λιβανέζοι ενώ πολλοί από τους Αμερικανούς που εμπλέκονται στην υπόθεση εγκατέλειψαν την περασμένη εβδομάδα τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ, όταν είχε αρθεί η απαγόρευση εξόδου. 

Οι εν λόγω κατηγορούμενοι θα δικαστούν ερήμην, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται νομικούς κύκλους ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εν μέσω έντασης για το αν θα πρέπει να επιτραπεί και στους υπόλοιπους να φύγουν από τη χώρα. 

Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να σταματήσει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον κυριότερο σύμμαχό της στον αραβικό κόσμο. 

Την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια για την εξέταση της υπόθεσης επιτροπή υπέβαλε την παραίτησή της, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους, και τώρα μία νέα επιτροπή δικαστών θα φέρει το θέμα ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου του νότιου Καϊρου. 

Πολλοί αιγύπτιοι δικαστικοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ενδίδει στις αμερικανικές πιέσεις επιτρέποντας στους ξένους που δικάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. 

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε ειδική συνεδρίασή του το Σάββατο. Οι ΜΚΟ περιλαμβάνουν το γερμανικό Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον. 

Τον Δεκέμβριο, οι εισαγγελείς και η αστυνομία πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία 17 οργανώσεων ανά την Αίγυπτο, έθεσαν υπό κράτηση υπαλλήλους τους και κατέσχεσαν αρχεία υπολογιστών.