2 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο η Ε.Ε. είναι ακρωτηριασμένη

Τσίπρας: Χωρίς την Ελλάδα και την Κύπρο η Ε.Ε. είναι ακρωτηριασμένη 


Στην Κύπρο πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντήθηκε με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν τις κοινές τους θέσεις για το Κυπριακό και την Ευρώπη. 
Οι δύο άνδρες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που κράτησε μια ώρα και πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες παρουσία μεταξύ άλλων και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε το βιβλίο επισκέψεων του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου αφήνοντας το δικό του μήνυμα. 

Τσίπρας: Λυδία Λίθος το Κυπριακό για ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε δηλώσεις το ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή τον κ. Αναστασιάδη. «Το πρώτο μου ταξίδι έγινε στην Κύπρο που μας δένει ένα κοινό ευρωπαικό μέλλον. Παρά το ότι η κρίση έχει επιβαρύνει τους δύο λαούς, ωστόσο παραμένουμε δύο πυλώνες σταθερότητας στην τραγμένη περιοχή. Αποδίδουμε σημασία στις προσπάθειες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, το Κυπριακό συζητήθηκε εκντενώς στη συνάντησή τους και διατυπώθηκε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει πλήρως την Κύπρο για τη δίκαιη λύση στο πρόβλημα».
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι «Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Λυδία λίθος το Κυπριακό. Η τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ είναι κατάφορη παραβίαση δικαιωμάτων και υπονομεύουν τις συνομιλίες. Χρειάζεται καλή γειτονία και όχι απειλές. Και για την Ελλάδα και τον Κυπριακό θα είμαστε δίπλα στις προσπάθειες του λαού. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε ισότιμους όρους. Η ευτυχής κατάληξη αυτής θα είναι επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλους τους ευρωπαικούς λαούς. Και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε μαζί».

«Θέλουμε ριζοσπαστικές αλλαγές αλλά με ασφάλεια και προσοχή»

Ο κ. Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου επεσήμανε ότι έχουμε μια νέα κυβέρνηση με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών αλλά με προσεκτικά βήματα. Ριζοσπαστικό είναι η τομή όταν έχεις εξασφαλίσει την συνέχεια και την ασφάλεια, για όσους δεν με ξέρετε καλά, ήθελα να το διευκρινίσω αυτό. Θα στηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης.
Επίσης ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρόθεσή του η κυβέρνησή του να εφαρμόσει τη νωπή λαική εντολή. «Δεν περίμενα όμως ότι τόσες ισχυρές δυνάμεις ήθελαν να συνδράμουν την Ελλάδα. Η Ευρώπη είναι σε κρίση και πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές για την ανάπτυξη. Όσον αφορά τα τρμολαγνικά σενάρια αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι μικρές χώρες στην Ε.Ε. Χωρίς αυτές η Ε.Ε. είναι ακρωτηριασμένη. Αποτελούμε πυλώνες ασφάλειας στο νοτιανατολικό άκρο, και όσοι δεν τον κατανοούν και περιμένουν μόνο από τους οικονομολόγους να τους δώσουν αριθμούς θα τους διαψεύσουν. Η σύνεση και η συνεργασία πρέπει να επιστρέψουν ως αρχές στην Ε.Ε.» 
Ως ώριμη εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας το ενδεχόμενο αντικαταστάσης της τρόικας. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανάσες και θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο όμως των ιδρυτικών δεσμεύσεων της Ε.Ε. Οι οικονομίες πρέπει να αναπνεύσουν για να έρθει ανάπτυξη». 
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η Ρωσία να δώσει δάνειο στην Ελλάδα, απάντησε ότι βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους εταίρους και δεν υπάρχει τρίτος στο τραπέζι. Στόχος μας είναι να υπάρξει μια αμοιβαία λύση. Καλό θα ήταν να υπάρξει μια συντονισμένη θέση για τις κυρώσεις στη Ρωσία ώστε Ελλάδα και Κύπρος να αποτελέσουν την γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία. Θα συνεργαστούμε με άλλα κράτη ώστε η πολιτική της διπλωματίας να αντικαταστήσει την πολιτική των κυρώσεων στη Ρωσία, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης από την πλευρά του.Τέλος, ο πρωθυπουργός έδωσε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για τους Τουρκοκύπριους και τους Κύπριους για να υπάρξει ειρήνη και προκοπή.

περισσοτερα στο  newpost.gr