6 Φεβρουαρίου 2015

Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο, αλλά υπό όρους, λέει ο Πάπας

Το ξύλο βγήκε απ' τον παράδεισο, αλλά υπό όρους, λέει ο Πάπας

Βατικανό
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου ότι οι γονείς μπορούν να χτυπούν μερικές φορές τα παιδιά τους, «αλλά με αξιοπρέπεια».

Στο εβδομαδιαίο διάγγελμά του την Τετάρτη, ο Πάπας αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά ενός καλού πατέρα, λέγοντας ότι μπορεί να «σωφρονίζει με αυστηρό τρόπο», αλλά να μην αποθαρρύνει το παιδί του.

«Ένας καλός πατέρας ξέρει να έχει υπομονή και να συγχωρεί, αλλά επίσης και να σωφρονίζει με αυστηρότητα. Δεν είναι ούτε αδύναμος, ούτε πολύ επιεικής ούτε συναισθηματικός» είπε.
Ξεφεύγοντας από το κείμενο που είχε προετοιμάσει, όπως κάνει συχνά, ο Πάπας πρόσθεσε: «Μια φορά σε μια λειτουργία άκουσα έναν πατέρα να λέει: "Μερικές φορές χτυπώ λίγο τα παιδιά μου, αλλά ποτέ στο πρόσωπο για να μην τα ταπεινώσω". Τι όμορφο. (Ο πατέρας) έχει αίσθηση της αξιοπρέπειας. Πρέπει να τιμωρεί και το κάνει με δίκαιο τρόπο και προχωρά παρακάτω».
Οι δηλώσεις αυτές πέρασαν σχεδόν απαρατήρητες στην Ιταλία, όμως προκάλεσαν πολλές επικρίσεις στη βόρεια Ευρώπη.
«Κανένα χτύπημα εναντίον των παιδιών δεν μπορεί να είναι αξιοπρεπές. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Κάθε βία εναντίον των παιδιών είναι εντελώς απαράδεκτη», απάντησε η γερμανίδα υπουργός Οικογένειας Μανουέλα Σβέσιχ.
Η Ένωση Γερμανική Βοήθεια για τα Παιδιά ζήτησε από τον Αργεντινό ποντίφικα να επανορθώσει το συντομότερο δυνατό το σφάλμα του. «Αυτός ο Πάπας είναι ιδιαίτερα ανθρωπιστής, όμως κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει λάθος. Λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό να χτυπά κανείς (ένα παιδί), αν αυτό γίνεται με αξιοπρέπεια, παρεκτρέπεται εντελώς».
Ο Πίτερ Σόντερς, ιδρυτής μιας βρετανικής ένωσης κατά της παιδοφιλίας και μέλος της νέας επιτροπής του Βατικανού για την προστασία των παιδιών, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι η δήλωση του Πάπα «δεν ήταν καθόλου συνετή».
«Εξεπλάγην που την έκανε, αν και καμιά φορά κάνει γκάφες», πρόσθεσε ο Σόντερς, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στη Ρώμη για την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό