4 Φεβρουαρίου 2015

FT: Η ΕΚΤ αντιδρά σε χρηματοδοτική γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα

FT: Η ΕΚΤ αντιδρά σε χρηματοδοτική γέφυρα 10 δισ. ευρώ με έντοκα

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανθίσταται σε ένα στοιχείο-κλειδί του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης, πιθανώς αφήνοντας την Ελλάδα χωρίς πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης στο τέλος του μήνα, αναφέρουν οι Financial Times.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει προτείνει η Αθήνα να αντλήσει 10 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων ως ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πορευτεί η χώρα τους επόμενους τρεις μήνες, μέχρι να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τους εταίρους της χώρας στην Ευρωζώνη.

Εντούτοις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εμφανίζεται απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση χρέους. Δεν θα αυξήσει το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ για έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 10 δισ. ευρώ, στα 25 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους ενήμερους για τις διαβουλεύσεις.

«Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται εξ ολοκλήρου στην ΕΚΤ», επισήμανε άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι «η ΕΚΤ θα παίξει σκληρά το παιχνίδι».

Χωρίς χρηματοδότηση με έντοκα γραμμάτια, η Αθήνα θα εξέλθει του προγράμματος χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης για πρώτη φορά από την έναρξη του πρώτου προγράμματος διάσωσης το Μάιο του 2010.

Όπως σημειώνουν οι FT, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει μία τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. 
Newsroom ΔΟΛ