4 Φεβρουαρίου 2015

H Βρετανία πρώτη χώρα που επιτρέπει τα «μωρά από τρεις γονείς»

Λονδίνο
Το βρετανικό κοινοβούλιο ψήφισε την Τρίτη να επιτραπεί μια παραλλαγή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, στην οποία ορισμένα ελαττωματικά γονίδια από τα μιτοχόνδρια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα γονίδια από το ωάριο μιας δότριας.

Οι βουλευτές ενέκριναν το μέτρο με ψήφους 382 υπέρ έναντι 128 κατά, μετά από μία παθιασμένη συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Το μέτρο πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Λόρδων, η οποία σπάνια αντιτίθεται στο εκλεγμένο Κοινοβούλιο.

Η μέθοδος αντικατάστασης μιτοχονδριακού DNA, η οποία έχει δοκιμαστεί μόνο σε πειραματικό επίπεδο σε βρετανικά και αμερικανικά εργαστήρια, ουσιαστικά θα οδηγούσε στη γέννηση γενετικά τροποποιημένων βρεφών, τα οποία φέρουν γενετικό υλικό από τρία άτομα.

Η γενετική τροποποίηση ανθρώπων γενικά απαγορεύεται στη Βρετανία και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο η νέα μέθοδος αφορά την αντικατάσταση λίγων μόνο γονιδίων, τα οποία εμπλέκονται στο μεταβολισμό και δεν επηρεάζουν χαρακτηριστικά όπως το ανάστημα, η ευφυΐα ή το χρώμα των ματιών.

Διαβάστε επίσης:

Το σχέδιο είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις της Καθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας, καθώς και ορισμένων μη περιβαλλοντικών οργανώσεων, με βασικό επιχείρημα ότι ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω γενετική τροποποίηση και δημιουργία «βρεφών κατά παραγγελία».

Τα μιτοχόνδρια είναι δομές που υπάρχουν σε όλα τα κύτταρα και λειτουργούν ως ενεργειακά εργοστάσια, παράγοντας χημική ενέργεια από τις τροφές. Είναι τα μόνα οργανίδια στα ανθρώπινα κύτταρα που διαθέτουν το δικό τους γενετικό υλικό, ξεχωριστό από τα χρωμοσώματα στον κυτταρικό πυρήνα.

Τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα κάθε ανθρώπου είναι αντίγραφα των μιτοχονδρίων που κληρονόμησε από το ωάριο της μητέρας του. Περίπου ένα στα 6.500 παιδιά κληρονομούν από τις μητέρες τους παθογόνες, ανίατες μεταλλάξεις των μιτοχονδρίων, οι οποίες προκαλούν καρδιοπάθεια, ηπατική ανεπάρκεια, διαταραχές του εγκεφάλου, τύφλωση και μυϊκή δυστροφία.

Στη νέα μέθοδο, η οποία αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, ο πυρήνας από το ωάριο της υποψήφιας μητέρας μεταφέρεται στο απύρηνο ωάριο μιας δότριας.

Το παιδί που θα προκύψει θα φέρει το μιτοχονδριακό DNA της δότριας, και μάλιστα θα το κληροδοτήσει στις επόμενες γενιές. Όμως το μιτοχονδριακό DNA περιέχει μόλις 36 γονίδια, συγκριτικά με τα 20.000 γονίδια του πυρηνικού DNA, επομένως τα γονίδια της δότριας θα αντιστοιχούσαν μόλις στο 0,1% του DNA των απογόνων.

Μετά το πράσινο φως του Κοινοβουλίου, το Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ αναμένεται να λάβει άδεια για την εφαρμογή της μεθόδου εντός του 2015.

Τα παιδιά που θα προκύψουν θα παρακολουθούνται για διάστημα αρκετών ετών για τυχόν προβλήματα υγείας.

Μια παραλλαγή της ίδιας μεθόδου είναι γνωστό ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε σχετικά λίγες περιπτώσεις στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ