13 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοβουλία της Αθήνας για την ανάπτυξη θρησκευτικής διπλωματίας για την ταραγμένη Μέση Ανατολή

Το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στη διεθνή διπλωματική σκηνή προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των αιματηρών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή που απειλούν θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες θα διερευνήσουν κορυφαίες προσωπικότητες θρησκευτικών δογμάτων της ευρύτερης περιοχής στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα με «Θρησκευτικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». 

Η διάσκεψη θα διεξαχθεί 18-20 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του ελληνικού Υπουργείου
Εξωτερικών, υπό το πρίσμα των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη «γειτονιά» μας: την επέκταση του Ισλαμικού Κράτους, το αιματοκύλισμα στη Συρία, την αναγκαστικό ξεριζωμό των αμάχων και τις αντιπαλότητες που υπάρχουν και σε επίπεδο θρησκευτικό ακόμη και μέσα στους κόλπους των ίδιων θρησκειών και οι οποίες συχνά καθιστούν αδύνατη την εξεύρεση ισορροπημένων λύσεων σε μια περιοχή που ανέκαθεν τα θρησκευτικά πιστεύω και οι μειονότητες δοκιμάζονταν σκληρά. 

Η δε Αθήνα, φαίνεται να επιφυλάσσει έναν ουσιαστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια αξιοποιώντας και το γεγονός πως σε μια έντονα μεταβατική περίοδο με ανοιχτά μέτωπα στην ανατολικά της παραμένει, παρά την οικονομική κρίση, μία δύναμη σταθερότητας για την περιοχή που διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τους δυτικούς συμμάχους όσο και με χώρες της Μέσης Ανατολής. Προτείνει μάλιστα την ικοδόμηση ενός μηχανισμού παρακολούθησης των ενεργειών που θα αναληφθούν υπό τη μορφή δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου ή Κέντρου στην Αθήνα.

Διαβάστε το πρόγραμμα εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου και τους συμμετέχοντες που έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει θετικά.

Στην Διάσκεψη, θα μιλήσει πέραν του οικοδεσπότη, υπ.Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ενώ σε πολιτικό επίπεδο, σαφώς ξεχωρίζουν ησυμμετοχή σε αυτό της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, των Υπουργών Εξωτερικών υπουργού τηςΚυπρου, του Ιράκ, της Παλαιτίνης κα καθώς και άλλων μελών κυβερνήσεων και βουλευτών. 

Σε επίπεδο εκπροσώπων θρησκευτικών δογμάτων θα μετάσχουν σχεδόν όλοι οι Πατριάρχες (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Βαβυλωνίας, Αντιόχειας κα) ενώ από την Ελλάδα θα μετάσχει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Στην Αθήνα όμως θα αφιχθούν και αρχιεπίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας και φυσικά εκπρόσωποι άλλων δογμάτων όπως αρχιραβίνος από το Ισραήλ, αλλά και αρχιμουφτήδες από μουσουλμανικές χώρες καθώς και εκπρόσωπος του Ανώτατου Πνευματικού Συμβουλίου των Γιεζίντι, τη μειονότητας που στη Δύση έγινε γνωστή, δυστυχώς, εξαιτίας των φρικαλεοτήτων σε βάρος τους από άνδρες του Ισλαμικού Κράτους. Στις εργασίες όμως θα μετάσχουν και εκπρόσωποι ιδρυμάτων και φορέων αλλά και διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίων. 

Συνολικά έχουν κληθεί να μετάσχουν 55 αντιπροσωπείες και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει απαντήσει θετικά ενώ από τις πλέον πολυπληθείς είναι αυτές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ιράκ, του Λιβάνου, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 

Κατά το συνέδριο, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την «δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται διάφορες θρησκευτικές, πολιτιστικές και εθνοτικές κοινότητες στη Μέση Ανατολή» ενώ υπό το πρίσμα της συσχέτισης της θρησκείας με τη άσκηση διεθνούς πολιτικής θα εξεταστεί η συμβολή θρησκευτικών ηγετών και θρησκευτικών κοινοτήτων: 

στην προσπάθεια προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη στη βάσει του πλουραλισμού 
στην δημιουργία πιο ειρηνικών, σταθερών και ασφαλών κοινοτήτων
στην πρόληψη και στη επίλυση συγκρούσεων
στη συμβολή συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά και 
στη βιώσιμη ανάπτυξη

Επίσης θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν διεθνείς πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία: κοινοτήτων που βρίσκονται υπό κίνδυνο, της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και των μνημείων τους καθώς για την προώθηση μιας ειρηνικής συνύπαρξης των θρησκειών μέσω του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών.

Στόχος του Συνεδρίου είναι οι συμμετέχοντας θα δεσμευθούν ώστε στο μέλλον να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας τους με τη διεθνή κοινότητα προς ανακούφιση των δοκιμαζόμενων κοινοτήτων, η ανάπτυξη μιας all inclusive περιφερειακής συναίνεσης για την υποστήριξη της διαχρονικής παρουσίας αυτών των ομάδων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κοινή δέσμευση θα πρέπει να είναι απόρριψη των θρησκευτικών διώξεων, η υιοθέτηση ενός διεθνούς σχεδίου για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές ενώ προτείνεται η οικοδόμηση ενός μηχανισμού παρακολούθησης αυτών των εργασιών υπό τη μορφή δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου ή Κέντρου στην Αθήνα.
inews.gr