21 Οκτωβρίου 2015

Με κινητοποιήσεις διαρκείας προειδοποιούν την κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί

Με κινητοποιήσεις διαρκείας προειδοποιούν την κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί

Αθήνα
Έτοιμοι για κινητοποιήσεις, άμεσες και διαρκείας, δηλώνουν οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας σε αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων. Δεν αποκλείουν και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκο Δικαστήριο, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ενόψει της γενικής συνέλευσης των προεδρων όλων των συλλόγων της χώρας σήμερα το μεσημέρι, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα διάλυσης του κλάδου των φαρμακείων με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουραντος έκανε λόγο για αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που αντίκειται στο ευρωπαϊκο και κοινοτικό δίκαιο.

«Οι προωθούμενες αλλαγές, στην χωροταξία, την ιδιοκτησία, το ωράριο λειτουργίας και το ποσοστό κέρδους, δεν ισχύουν πουθενά αλλού στην Ευρώπη. Αντίθετα σε χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ιταλία επιβάλλεται η ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιό. Και όπου τα καρτέλ των χονδρεμπορων επικράτησαν, όπως στη Ρουμανία, το 80% του κέρδους συγκεντρώνεται σε λίγους και η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε» εξήγησε ο κ. Λουραντος.

Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών κατηγόρησε την κυβέρνηση Τσίπρα για σχέδιο αποσταθεροποίησης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου και μυστικής συμφωνίας με τις πολυεθνικες εταιρείες ώστε να εξαφανιστούν τα μικρά φαρμακεία και να καταρρευσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Επικαλέστηκε μάλιστα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών σύμφωνα με την οποία, η απελευθέρωση της αγοράς των φαρμακείων, όπου συνέβη, συνοδεύτηκε από πτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών, αύξηση της χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ και της πώλησης ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Ο κ. Λουραντος αναφέρθηκε και στην οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμου Υγείας, που απαγορεύει την πώληση φαρμάκων από μη φαρμακοποιους.

«Μέσω της Ελλάδας επιχειρείται η αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Ευρώπης. Αν καταργηθεί το ποσοστό του 51% στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων από φαρμακοποιό, θα επικρατήσει χάος παντού. Ήδη έχετε δει τι συμβαίνει με την απελευθέρωση του ωραρίου, την κατάργηση των αποστάσεων μεταξύ των φαρμακείων και τις εφημερίες που δεν τηρούνται» προειδοποίησε.

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι με την κατάργηση της ποσόστωσης, κάθε πολυεθνική θα μπορεί να ιδρύει δίκτυα πώλησης των δικών τους φαρμάκων και εισαγωγής αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης γενοσημων.

Τέλος, έκανε έκκληση για διάλογο προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπενθυμίζοντας στον Ανδρέα Ξανθό τη δέσμευση του ότι δε θα αιφνιδιάσει κανέναν με μονομερείς ενέργειες.

«Αν δεν μας ακούσουν θα βρούμε τρόπο να μας ακούσουν. Είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις» κατέληξε ο κ. Λουραντος.

Μαίρη Μπιμπή
Newsroom ΔΟΛ