18 Οκτωβρίου 2015

Ενσωμάτωση στην Τουρκία με αγωγό

ευκωσία: Με πανηγυρικό τρόπο αύριο, στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της ηγεσίας του κατοχικού καθεστώτος, θα γίνει ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσης, προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Επισπεύδοντας την ημερομηνία τέλεσης των εγκαινίων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, για λόγους που συνδέονται και με τις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, ο Ερντογάν θα δώσει το «παρών» του θέλοντας να στείλει μηνύματα εντός και εκτός Τουρκίας, αλλά και προς τη Λευκωσία.
Σημειώνεται ότι αρχικά τα εγκαίνια, που θα γίνουν αύριο με δυο τελετές, προγραμματίζονταν για τις 29 Οκτωβρίου, εθνική επέτειο της Τουρκίας, πλην όμως οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του περασμένου Σαββάτου φαίνεται να έχουν αλλάξει τα σχέδια της Άγκυρας. Η πρώτη τελετή θα γίνει στο  Αναμούριο της Τουρκίας στις 11 το πρωί,  ενώ στη 1.00 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η τελετή στα κατεχόμενα και συγκεκριμένα στο σημείο όπου θα βρίσκονται οι εγκαταστάσεις διύλισης νερού στην κατεχόμενη Μύρτου. Ο Ερντογάν θα μεταβεί στα κατεχόμενα με ελικόπτερο, μαζί με αντιπροσωπεία, και θα αναχωρήσει αυθημερόν. Η συμμετοχή του Νταβούτογλου στις τελετές δεν κατέστη τελικά δυνατόν να γίνει, αν και είχε μεταδοθεί πως θα έδινε το «παρών» του.  Είναι σαφές, πάντως, ότι το έργο, το οποίο στοίχισε πολλά χρήματα στην Τουρκία, έχει πρωτίστως πολιτική σημασία και παραπέμπει ουσιαστικά στους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή.

Για τα τεχνικά χαρακτηριστικά μίλησε χθες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο διευθυντής του έργου, Μπιρόλ Τσινάρ. Ο τελευταίος είπε ότι η ροή νερού στο φράγμα των Πανάγρων άρχισε την 1η Οκτωβρίου. Περαιτέρω ανέφερε ότι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες για τοποθέτηση του υπόλοιπου δικτύου στην κατεχόμενη Κερύνεια, Αμμόχωστο και Ριζοκάρπασο. Οι εργασίες τοποθέτησης των αγωγών διανομής στην κατεχόμενη Λευκωσία έχουν ήδη ολοκληρωθεί και η κατεχόμενη Λευκωσία θα είναι η πρώτη στην οποία θα διοχετευτεί νερό αμέσως μετά τα εγκαίνια στα κατεχόμενα. «Το πρώτο εξάμηνο του 2016, το νερό θα διοχετευτεί σ’ όλους τους αγωγούς», δήλωσε ο Τσινάρ, προσθέτοντας ότι το συνολικό κόστος του έργου αγγίζει περίπου τα 477.000.000 ευρώ και ότι για την υλοποίησή του εργάστηκαν περί τα 1.000 άτομα. Για τις περιπτώσεις βλαβών στον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς του νερού, ο Τσινάρ είπε ότι το τμήμα του έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο για μείωση αυτών των ρίσκων και ότι διαθέτει τον εξοπλισμό για τον υποθαλάσσιο αγωγό.

Αντέδρασε και η Λευκωσία

ΔΥΟ 24ωρα πριν τα εγκαίνια του λεγόμενου έργου του αιώνα, της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, το ΥΠΕΞ αντέδρασε με ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την Τουρκία. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, η υδατική σύνδεση Τουρκίας-κατεχομένων με υποθαλάσσιο αγωγό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελεί παράνομη πράξη η οποία αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, την εδραίωση της κατοχής και τη μεγιστοποίηση της τουρκικής επιρροής και ελέγχου επί της Κύπρου. Το ΥΠΕΞ προσθέτει ότι η παράνομη υδατική σύνδεση συνιστά ακόμα ένα κατοχικό τετελεσμένο, το οποίο επισυμβαίνει μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Η Τουρκία, προστίθεται, με το έργο αυτό ενισχύει την παρουσία της στα κατεχόμενα, όχι μόνο με τη διατήρηση της κυριότητας του νερού το οποίο θα μεταφέρεται στην Κύπρο αλλά και με την υπαγόρευση των όρων για τη διαχείρισή του. Επιπλέον, αναφέρεται ότι το υδατικό ζήτημα είναι ένα θέμα που αναμφίβολα απασχολεί ολόκληρη την Κύπρο, για την αντιμετώπιση του οποίου εφαρμόζονται επιτυχώς από την Κυπριακή Δημοκρατία, εδώ και χρόνια,  πρωτοποριακές και αποτελεσματικές πολιτικές. Το τουρκικό επιχείρημα περί δήθεν ωφέλειας ολόκληρης της Κύπρου, προβάλλεται μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και ουδόλως ευσταθεί, αφού τεχνικά ο αγωγός δεν έχει τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών όλων των Κυπρίων και αφού έγινε χωρίς καμιά συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση.

Στην παρούσα φάση θα πρέπει να επικεντρωθούμε στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας το συντομότερο δυνατόν. Μόνο σε μια επανενωμένη πατρίδα θα καταστεί δυνατή η διαμόρφωση και εφαρμογή μίας ολιστικής στρατηγικής ανάπτυξης και αντιμετώπισης των διαφόρων θεμάτων, περιλαμβανομένου και του υδατικού, χωρίς ξένες επεμβάσεις, ελέγχους και εξαρτήσεις, καταλήγει το ΥΠΕΞ.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ


Γράφει: Κώστας Βενιζέλος