4 Οκτωβρίου 2015

Οι καυτοί φάκελοι του Λιακουνάκου για τα εξοπλιστικά

Τον αποκαλούσαν -και όχι άδικα- «εθνικό προμηθευτή όπλων». Για τουλάχιστον μια δεκαετία (η έναρξη της οποίας προσδιορίζεται γύρω στο 1996) τα εξοπλιστικά που πήρε το Υπουργείο Εθνικής
Αμυνας, μέσω Θωμά Λιακουνάκου που θεωρούνταν ο υπ' αριθμόν ένα μεσάζων οπλικών συστημάτων, εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 6 δισεκατομμμύρια ευρώ. Τα μεγαλύτερα προγράμματα αφορούν στα άρματα μάχης Leopard 2 και τα ιπτάμενα ραντάρ EmbraerEΜΒ-145Η.
Το «βαρύ» όνομα της επιχειρηματικής «πιάτσας»
Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, Θωμάς Λιακουνάκος είναι ο ιδρυτής του Ομίλου Axon (οικονομικές και υπηρεσίες υγείας, εκδόσεις, αεροπλοΐα, real estate, εμφιάλωση και εμπορία νερού) και μεγαλομέτοχος της Euromedica(Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού). Υπήρξε ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρείας (AXONair), ξενοδοχειακών μονάδων και εταιρειών διοργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.
Ενα «βαρύ» όνομα στον χώρο της επιχειρηματικής «πιάτσας»  το οποίο δεν απέφυγε όμως τη σύνδεσή του με όσα ακούγονταν για πολλά χρόνια αλλά δεν... αποδεικνύονταν, για μίζες που πήγαιναν κι έρχονταν στα ανώτατα κλιμάκια του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ειδικά την περίοδο της υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Παρ' όλες όμως τις φήμες και τις διαρροές για σχετικές μεγάλες εισαγγελικές έρευνες, μέχρι πρότινος τίποτε δεν έδειχνε να τον αγγίζει. Τα πράγματα σοβάρεψαν όταν στο «παιχνίδι» της συλλογής αποδεικτικών στοιχείων ενοχής μπήκαν οι εισαγγελείς διαφθοράς και σε συνέχεια των ερευνών τους οι ανακριτές διαφθοράς.
Τότε άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση για άτομα, όχι υπεράνω υποψίας, αλλά υπεράνω νόμων....
Μέσα σε λίγο σχετικά χρονικό διάστημα ο Θωμάς Λιακουνάκος βρέθηκε μπλεγμένος σε μεγάλες δικογραφίες που αφορούν τα πάρτι των μιζών που διοργανώνονταν ανενόχλητα επί πολλά χρόνια γύρω από τα βαριά πακέτα τωνεξοπλιστικών προγραμμάτων. Εγιναν έφοδοι στο σπίτι και στα γραφεία του, η Δικαιοσύνη κίνησε διαδικασίες δικαστικών συνδρομών για εντοπισμό και αποστολή εγγράφων - φωτιά από τρίτες χώρες, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, υπήρξε ακόμα και εισήγηση του για παραπομπή σε δίκη για κακουργήματα.
Παρόλα αυτά ο Θωμάς Λιακουνάκος είχε καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα. Μέχρι και χθες το βράδυ που μετά την εξάωρη απολογία του για την υπόθεση της προμήθειας τεσσάρων ιπτάμενων ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα αεροσκάφη Embraer, έργο που αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ), αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ, ο Θωμάς Λιακουνάκοςκρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Είχε προηγηθεί το βράδυ της περασμένης Δευτέρας η σύλληψη του στο σπίτι του στη Γλυφάδα μετά από ένταλμα ανακρίτριας διαφθοράς και η «πρόβα» στέρησης της ελευθερίας του κατά την κράτηση του στην ΓΑΔΑ. Κομβικὀ  ρόλο στην ανάκριση που οδήγησε σε ραγδαίες εξελίξεις έπαιξε ένα έγγραφο φωτιά από την τράπεζα HSBC του Μονακό το οποίο αναφέρει ότι η εταιρία Ιντεράξιον, από  την οποία  -κατά τις δικαστικές αρχές- πέρασε η μίζα για τα εξοπλιστικά και δη των ιπτάμενων ραντάρ, ανήκει στον Θωμά Λιακουνάκο.
«Δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν»
Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται υποστηρίζοντας κατηγορηματικά «δεν έχω δωροδοκήσει κανέναν. Ο,τι χρήματα πήρα από αντισταθμιστικά οφέλη είναι τιμολογημένα στην Ελλάδα και ουδέποτε το κόστος τους μετακυλήθηκε στο κόστος της προμήθειας για το δημόσιο».
Διαμαρτυρήθηκε μάλιστα στην ανακρίτρια, δια των συνηγόρων του για την ταχύτητα της διαδικασίας, καθώς όπως είπαν οι συνήγοροι του (Μιχ. Ζαφειρόπουλος, Σοφία Πολάλη) «σε τρεις μέρες πώς να απαντήσεις σε στοιχεία και έγγραφα που βρίσκονται σε 5 κούτες;».
«Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε μια δικογραφία δύο ετών μέσα σε δυο ημέρες» είπαν οι συνήγοροι και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο ο επιχειρηματίας να επανέλθει στην ανάκριση και να εισφέρει στοιχεία που θα αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς του.
Η υπόθεση Λιακουνάκου
Η υπόθεση για την οποία προφυλακίστηκε ο Θωμάς Λιακουνάκος   αφορά σεμίζα άνω των δυο εκατομμυρίων ευρώ η οποία διακινήθηκε μέσω της off shore εταιρίας INTERACTION, την οποία χθες στην απολογία του παραδέχτηκε ότι είχε όντως ιδρύσει, μαζί -όπως είπε- με ακόμα δύο άτομα.
Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι για δωροδοκίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου που επισύρει ακόμα και ισόβια κάθειρξη.
Η ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ερευνά μίζες από τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON της οποίας ο Θωμάς Λιακουνάκος κατονομάστηκε κατά την ανάκριση ως αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.
Οι συνολικές μίζες, σύμφωνα με πληροφορίες αγγίζουν το ποσό των 13 εκατ. ευρώ με στόχο η σουηδική εταιρία ERICSSON να «πάρει» τη δουλειά για την κατασκευή του ραντάρ με την κωδική ονομασία ERIEYE με ύψος αμοιβής 531,6 εκατ. ευρώ. Ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145.
Το συμβόλαιο υπεγράφη το 1999, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, όταν γενικός διευθυντής Εξοπλισμών ήταν ο Γιάννης Σμπώκος και αναπληρωτής γενικός διευθυντής ο Αντώνης Κάντας. Τα στοιχεία που έφτασαν από το Μονακό για τις διαδρομές «μαύρου χρήματος» πυροδότησαν το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου. Οι πληροφορίες που έφτασαν στην ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, αφορούν την υπεράκτια εταιρία INTERACTION που φέρεται να είναι συμφερόντων του κατηγορούμενου. Στα ταμεία της μπήκαν πάνω από δυο εκατομμύρια ευρώ τα οποία φέρονται να αποτελούν μίζα από τη Σουηδική εταιρία ERICSSON.
Αναζητώντας τα ίχνη του χρήματος η ανακρίτρια εντόπισε ότι τα δυο εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν στις εταιρίες HIGHWOOD και REA. Διαχειριστής της πρώτης εταιρίας εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης, ο οποίος όταν εξετάστηκε από την ανακρίτρια, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αποκάλυψε ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας ήταν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου και υψηλόβαθμο στέλεχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος. Για τη δεύτερη εταιρία, η ανακρίτρια κάλεσε τον συγκατηγορούμενο του Ακη Τσοχατζόπουλου στη δίκη για τις «χρυσές μίζες», χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίφη, ο οποίος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε σχετική εντολή από τον Γιώργο Καμάρη.
Πολύ σημαντική είναι η κατάθεση του στελέχους της ERICSSON στη Σουηδία Liss Olof Nenzel. Το πρόσωπο αυτό φέρεται να ήταν ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρίας και καταθέτοντας στο πλαίσιο της ανάκρισης έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών από τους οποίους έγιναν τα επίμαχα εμβάσματα σε λογαριασμό της εταιρίας συμφερόντων Λιακουνάκου στην τράπεζα HSBC του Μονακό. Στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής το Μονακό δεν απάντησε αλλά τελικά τα στοιχεία έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της ευρωπαικής υπηρεσίας EUROJUSTICE.
Η απολογία του
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Θ. Λιακουνάκος είπε στην απολογία του πως την εταιρία Ιντεράξιον την ίδρυσε ο ίδιος μαζί με δυο ακόμα άτομα από τα οποία όμως το ένα δεν βρίσκεται στη ζωή, κατονομάζοντάς τους (ο ένας είναιεφοπλιστής). Διαχειριστής (εν λευκώ όπως φέρεται να είπε) ήταν οΒρετανός δικηγόρος Κόλεριτζ (είχε εμπλοκή και στην υπόθεση των Λέοπαρντ). Η εταιρία φέρεται να ιδρύθηκε το 1999 για σκοπούς όπως υποστήριξε διευκόλυνσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του, χωρίς να υπάρχει τίποτα επιλήψιμο. Οταν όμως έφτασε στο επίμαχο σημείο για τα χρήματα που διακινήθηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρία, ο επιχειρηματίας φέρεται να απάντησε πως δεν γνωρίζει τίποτα ρίχνοντας  το μπαλάκι για την κίνηση του λογαριασμού της στην HSBC του Μονακό στον Κόλεριτζ. Εγγραφο όμως από το Μονακό  του αποδίδει την εταιρία.  
Οι δικηγόροι του επιχείρησαν να προσβάλλουν το έγγραφο
της τράπεζας  HSBC του Μονακό, σύμφωνα με το οποίο του ανήκει η offshore εταιρία Ιντεράξιον από την οποία φέρονται να έφυγαν μίζες για το εξοπλιστικό πρόγραμμα των ιπτάμενων ραντάρ με ανάδοχο της Σουηδική Έρικσον. Μέρος των χρημάτων αυτών διακινήθηκαν προς εταιρία που «χρεώνεται» στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Γιάνννη Σμπώκο, γεγονός που οδήγησε στη ποινική δίωξη σε βάρος του Θ.Λιακουνάκου για δωροδοκία κρατικών λειτουργών, και συγκεκριμένα του Γιάννη Σμπώκου και του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι το  κουβάρι της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Δεκέμβρη του 2013  ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε μίζες 15 εκατομμυρίων  και ισχυρίστηκε πως ο Θ. Λιακουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ-βουαγιάζ με λεφτά στο γραφείο του.
Τότε ο Θωμας Λιακουνάκος τον διέψευσε με ανακοίνωση του στην οποία ανέφερε πως «ουδέποτε συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ευρώ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια».
Και... άλλες εκκρεμότητες
Δεν σταματούν όμως εδώ οι σοβαρές ποινικές εκκρεμότητες του Θ. Λιακουνάκου .
Μόλις πρόσφατα η εισαγγελέας εφετών, Γεωργία Τσατσάνη, εισηγήθηκε να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στην προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο στρατό ξηράς.
Μεταξύ εκείνων για τους οποίους η εισαγγελική λειτουργός προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο είναι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος που του αποδίδεται ηθική αυτουργία σε απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ειδικότερα προτείνεται να δικαστούν για απιστία σε βαθμό κακουργήματος οι πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών είναι Αντώνιος Κάντας, Γιώργος Κολίρης και ο Ευάγγελος Βασιλάκος και άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα η προμήθεια του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ανήλθε περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ ενώ η ζημία για το ελληνικό δημόσιο υπήρξε σημαντική.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, στην εταιρεία καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 34.515.615 ευρώ. Αναφέρεται ότι το σύστημα παρεμβολής που προσέφερε η εταιρεία απέτυχε στις δοκιμές πεδίου που έγιναν το 2001, δηλαδή προ της υπογραφής της σύμβασης. Την τελευταία λέξη για την παραπομπή η μή των εμπλεκομένων στην υπόθεση θα  την έχει  το Συμβούλιο Εφετών που θα αξιολογήσει το σύνολο της δικογραφίας.
Η υπόθεση των Λέοπαρντ 
Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούλιο πήρε τον δρόμο για την Βουλή η δικογραφία για την προμήθεια των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου. 
Η υπόθεση των Leopard 2 αφορά στα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Ο τότε αναπληρωτής Γ.Δ. Εξοπλισμών, Αντώνης Καντάς,  είχε κατονομάσει, στη δίκη Τσοχατζόπουλου, τον Θωμά Λιακουνάκο  ως έναν από τους επιχειρηματίες πουδωροδοκούσαν Έλληνες αξιωματούχους. Στην κατάθεσή του ανέφερε ότι του έδωσε βαλίτσα με 600.000 ευρώ για να «μην φέρει κανένα πρόβλημα στη διαδικασία προμήθειας των Leopard».
Για την ίδια υπόθεση  από την Eισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου καθώς και σε 12 ακόμη αξιωματούχους, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.
Ο επιχειρηματίας φέρεται να ωφελήθηκε με 25 εκατ. ευρώ από τα αντισταθμιστικά για τα Leopard χρήματα που, στη συνέχεια, σύμφωνα με την έρευνα, χρησιμοποίησε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επιχειρήσεών του!

Τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαν διερευνήσει οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος με εντολή της κυρίας Ράικου.
Οι δύο εισαγγελείς ερεύνησαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που, στην περίπτωση των Leopard, τα χρήματα θα έπρεπε να διατεθούν για την υποβοήθηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος προμήθειας του κύριου υλικού με το οποίο επιβαρύνθηκε η χώρα, δηλαδή των αρμάτων μάχης.
Όμως, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι, όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, μέρος της υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων και συγκεκριμένα ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ φέρεται να χρησιμοποιήθηκε μέσω τεχνάσματος από τον Θ. Λιακουνάκο για τη συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών συμφερόντων του ομίλου του.

thetoc.gr