18 Φεβρουαρίου 2010

Κουνούπι... ο φονιάς του Τουταγχαμών

 Αποκαλύφθηκε επιτέλους η αιτία θανάτου του πιο ασήμαντου ιστορικά, αλλά πιο σημαντικού στην εποχή μας, Φαραώ. Ο θρυλικός Φαραώ Τουταγχαμών, του οποίου η αιτία του θανάτου παρέμενε μυστήριο, φαίνεται ότι πέθανε από έναν συνδυασμό ελονοσίας και μιας ασθένειας των οστών, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης. Χρόνια ερευνών χρειάστηκαν οι επιστήμονες ώστε να δώσουν απάντηση στο ερώτημα-θρίλερ «Πώς πέθανε τελικά ο Τουταγχαμών;». Αφού απέρριψαν την περίπτωση να έχει πέσει θύμα δολοφονίας ή να πέθανε από μολυσμένο τραύμα στον μηρό, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψουν την αιτία του θανάτου του.

Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, ύστερα από εννιά έτη στον θρόνο. Προκειμένου να ανακαλύψουν τα αίτια του θανάτου του, οι ερευνητές ανέλυσαν 16 μούμιες, οι 11 από τις οποίες (περιλαμβανομένης εκείνης του Τουταγχαμών) ανήκαν σε μέλη της βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου. Επικεφαλής των ερευνητών ήταν ο Ζάχι Χαουάς, υπεύθυνος αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Καΐρου.

Οι έρευνες, που διεξήχθησαν από το 2007 έως το 2009, έδειξαν ότι πατέρας του Τουταγχαμών, ο Φαραώ Ακενατών, ήταν ο σπουδαιότερος των Φαραώ, σύζυγος της βασίλισσας Νεφερτίτης. Μητέρα του ήταν η μούμια KV35YL, που το όνομά της παραμένει άγνωστο.
«Οι έρευνες δείχνουν ότι η πιθανότερη αιτία του θανάτου του Τουταγχαμών είναι η ανεπαρκής κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς των οστών, σε συνδυασμό με την ελονοσία», γράφει ο Χαουάς. Η διάγνωση αυτή έγινε χάρη σε γενετικά τεστ που αποκάλυψαν σειρά δυσπλασιών στην οικογένεια του Τουταγχαμών, όπως η ασθένεια Κόλερ που καταστρέφει τα κύτταρα των οστών. O Τουταγχαμών ανέβηκε στον θρόνο αμέσως μετά τον θάνατο του Ακενατών, του Φαραώ που εγκατέλειψε τους περισσότερους Αιγυπτίους θεούς και προσπάθησε να επιβάλει τη μονοθεϊστική λατρεία βασισμένη πάνω στη λατρεία του ήλιου.
Στη διάρκεια της βασιλείας του, που διήρκεσε μόλις 10 χρόνια, πολλοί υπέρμαχοι της παλαιάς θρησκείας προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αναταραχή μέσα στο βασίλειο.