Εκτός από ένα ρομαντικό, γλυκό και κλασικό δώρο για τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, ένα κουτί σοκολατάκια είναι το ιδανικό δώρο για τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες η σοκολάτα μπορεί να είναι και υγιεινή λειτουργώντας ως ασπίδα ενάντια στα καρδιακά επεισόδια.
Σύμφωνα με μια νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Neurology» και στηρίζεται σε τρεις προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση μίας μπάρας σοκολάτας την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής αλλά και τον κίνδυνο θανάτου σε περίπτωση καρδιακού επεισοδίου.
Η ευεργετική αυτή δράση της σοκολάτας έγκειται στην πλούσια περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή, ένα είδος αντιοξειδωτικών που «θωρακίζουν» την καρδιά, ωστόσο, σύμφωνα με μία συντάκτρια της έρευνας, τη Σάρα Σαχίμπ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους είναι μέχρι στιγμής περιορισμένα.«Περισσότερη έρευνα είναι απαραίτητη για να καθορίσουμε εάν η σοκολάτα πράγματι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου ή εάν οι υγιέστεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από τους υπόλοιπους».
Μία από τις τρεις έρευνες, η οποία εξέτασε 45,000 ανθρώπους, διαπίστωσε ότι αυτοί που έτρωγαν μία μερίδα (μία μπάρα) σοκολάτα την εβδομάδα είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν. Επιπλέον, για εκείνους που έτρωγαν σοκολάτα, αλλά παρ’ όλα αυτά υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο, ο κίνδυνος να αποβεί αυτή μοιραία ήταν μειωμένος κατά 48%.
Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι 1,169 άτομα που έτρωγαν 50 γραμμάρια σοκολάτας σε εβδομαδιαία βάση είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου. Βέβαια, ο Δρ. Γκουστάβο Σαπόσνικ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης, η οποία θα παρουσιαστεί στο 62ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο, σχολίασε ότι «η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας παχαίνει γιατί περιέχει κορεσμένα λίπη» και πρόσθεσε ότι το θέμα χρήζει περισσότερης έρευνας.
Πάντως η σχέση σοκολάτας - υγείας είναι κάτι που απασχολεί πολλούς καταναλωτές, όπως παρατηρεί η ιδιοκτήτρια των Vosges, προϊόντων σοκολάτας εξαιρετικής ποιότητας, Κατρίνα Μάρκοφ. «Εχουμε πολλούς πελάτες που έρχονται μόνο για μαύρη σοκολάτα, επειδή πιστεύουν ότι βοηθά την υγεία», δήλωσε και σχολίασε ότι «αυτή η γενιά ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για «σούπερ» τρόφιμα».