Την πόλη Μιζουράτα, την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, βομβαρδίζουν οι δυνάμεις τουι Καντάφι, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων. Η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και το σημαντικότερο προπύργιο των εξεγερμένων που έχει απομείνει στο δυτικό τμήμα της χώρας, έχει περικυκλωθεί και δέχεται επίθεση από τις δυνάμεις του Καντάφι για εβδομάδες. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί ή σκοτωθεί στις μάχες στην πόλη αυτή.
«Ο βομβαρδισμός άρχισε τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχίζεται, με τη χρήση ολμοβόλων και πυροβολικού. Αυτό είναι φανερά τρομοκρατία. Ο βομβαρδισμός έχει στόχο κατοικημένες περιοχές. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν απώλειες, αλλά δεν ξέρουμε πόσες», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος, ο οποίος κατονομάστηκε ως Τζεμάλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες κατά τον σφοδρό βομβαρδισμό της Μιζουράτα και της περιοχής του λιμανιού της.
Η Μιζουράτα δεν διαθέτει κανονικό νοσοκομείο και οι γιατροί που εργάζονται σε μία αυτοσχέδια κλινική δηλώνουν οτι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον αριθμό των τραυματιών από τις συγκρούσεις. «Η ιατρική κατάσταση παραμένει δύσκολη», σημείωσε ο Τζεμάλ. «Απομένουν πολλοί που πρέπει να απομακρυνθούν (για να διακομισθούν σε νοσοκομεία). Αδελφές χώρες έχουν δεσμευτεί για βοήθεια η οποία βρίσκεται καθ'οδόν», προσέθεσε. Οι επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων που γίνονται υπό την εντολή του ΟΗΕ για την προστασία των αμάχων στη Μιζουράτα δεν έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να σταματήσουν τις επιθέσεις του λιβυκού στρατού.
«Προστασία των αμάχων σημαίνει απομάκρυνση του σημερινού καθεστώτος. Αυτό μόνο αποτελεί απειλή για τους αμάχους», σημείωσε ο Τζεμάλ. Το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra μετέδωσε παράλληλα σήμερα ότι ιορδανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει 10 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε σήμερα από το Αμάν με προορισμό τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην ανατολική Λιβύη. «Ένα αεροσκάφος της ιορδανικής στρατιωτικής αεροπορίας αναχώρησε σήμερα για τη Βεγγάζη, μεταφέροντας 10 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως ιατρικής, την οποία προσφέρει η Ιορδανία», μετέδωσε το Petra. Το πρακτορείο διευκρινίζει ότι η βοήθεια αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο δέσμευσης της Ιορδανίας και είναι σύμφωνη με την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου και τη διεθνή νομιμότητα για τη χορήγηση ανθρωπιστικής και επιμελητειακής υποστήριξης στο λιβυκό λαό». Η Ιορδανία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μετάσχει στρατιωτικά στις διεθνείς επιχειρήσεις στη Λιβύη, αλλά ότι προτίθεται να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια αν της ζητηθεί.
«Αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις του ΝΑΤΟ»
Το απόγευμα της Δευτέρας, οι εξεγερμένοι στη Μιζουράτα, ζήτησαν εκ νέου την υποστήριξη της διεθνούς συμμαχίας για να πετύχουν το στόχο τους κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι που εδώ και ημέρες βομβαρδίζουν την πόλη. «Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν σταματούν τους ανελέητους βομβαρδισμούς κατά της πόλης και τα θύματα όλο και αυξάνουν. Τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, αποστολή των οποίων είναι η προστασία των πολιτών, δεν εποπτεύουν την περιοχή μας», ανέφερε εκπρόσωπος των εξεγερμένων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Κρατάμε καλά. Διεξάγουμε καθημερινά ένα σκληρό αγώνα. Αλλά για πόσο καιρό;», αναρωτήθηκε εκφράζοντας παράλληλα και μια απογοήτευση. «Είναι περίεργο. Έχουμε αρχίσει να αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ο πληθυσμός φοβάται πως η πόλη θα πέσει στα χέρια των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στον Καντάφι. Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων αναφέρθηκε στις περίπου 12.000 οικογένειες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην Μιζουράτα και είναι πια στους δρόμους αυξάνοντας έτσι το ανθρωπιστικό πρόβλημα στη Λιβύη.
Και το Κουβέιτ θα αναγνωρίσει τους εξεγερμένους
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι και το Κουβέιτ θα αναγνωρίσει επισήμως τους Λίβυους εξεγερμένους εντός των ημερών, γεγονός που σημαίνει ότι και μια δεύτερη αραβική χώρα, μετά από το Κατάρ, ανακοινώνει επισήμως ότι δεν αναγνωρίζει πλεόν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. «Τους έχουμε ήδη αναγνωρίσει με την πρακτική έννοια της λέξης και επισήμως πρόκειται να τους αναγνωρίσουμε τις προσεχείς ημέρες», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Μοχάμαντ αλ Σάλεμ αλ Σαμπάχ μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Τον περασμένο μήνα πρώτο το Κατάρ από όλες τις αραβικές χώρες αναγνώρισε τους Λίβυους εξεγερμένους ως τους νόμιμους εκπρόσωπους του λιβυκού λαού.
Συνάντηση στο Κατάρ της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, ανακοίνωσε ότι η διεθνής Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα συναντηθεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, την Ντόχα την επόμενη εβδομάδα. Μιλώντας ενώπιον του κοινοβουλίου, ο Χέιγκ σημείωσε ακόμη ότι θα ενθαρρύνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μούσα Κούσα να συνεργαστεί με τις αρχές για την διερεύνηση της βομβιστικής επίθεσης του Λόκερμπι του 1998.
«Η πρώτη συνάντηση της ομάδας επαφής για την Λιβύη θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ και θα συμμετάσχω», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός. Η συνάντηση αυτή θα επιτρέψει τη συνέχιση του έργου «που ξεκινήσαμε στην διάσκεψη του Λονδίνου, την προηγούμενη Τρίτη, κατά την διάρκεια της οποίας αυτή η ομάδα δεσμεύθηκε επίσημα στον σκοπό της διατήρησης της διεθνούς συνοχής και της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού χωρών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη Λιβύη», πρόσθεσε. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία της συνάντησης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.