Από τέσσερις επιστολές και πέντε τηλεφωνικές καταγγελίες, όλες ανώνυμες, ξεκίνησε η πολύμηνη αστυνομική έρευνα που οδήγησε στη σύλληψη και εμπλοκή εκατοντάδων ατόμων στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την -κατά την ΕΛ.ΑΣ.- εξάρθρωση τεσσάρων πολυμελών οργανώσεων, οι οποίες φέρονται να «παρείχαν προστασία» σε καταστήματα.
Μοναδικός «σύμμαχος» των Αρχών υπήρξε το «βαλιτσάκι» της ΕΥΠ και η βιντεοσκόπηση, αφού, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της Αστυνομίας, όπως αυτό υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πειραιά, από τις καταθέσεις των καταστηματαρχών στις επίμαχες περιοχές προκύπτει ότι «ουδείς απ' αυτούς καταβάλλει "προστασία" για το κατάστημά του, προφανώς φοβούμενοι για την περιουσία και τη ζωή τους».
Και ενώ σε ανώνυμη επιστολή, που περιλαμβάνεται στο 195 σελίδων έγγραφο, γίνεται λόγος και για «σχέση δραστών με τρομοκρατική οργάνωση», κανένα τέτοιο στοιχείο δεν έχει προκύψει, όπως φαίνεται από το διαβιβαστικό, στο οποίο, σύμφωνα με τον συνήγορο Στ. Γεωργόπουλο, περιλαμβάνονται «αφηρημένες επιστολές και ερμηνείες τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, για τις οποίες ούτε προέκυψε το πώς ταυτοποιήθηκαν και είναι άγνωστο αν όσα λέγονται έχουν ίχνος αληθείας ή αν έλαβαν χώρα ποτέ».
Ενδείξεις για 217
Εκτός από έναν απόστρατο στρατηγό της ΕΛ.ΑΣ., περισσότεροι από επτά αστυνομικοί φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα που καταγράφεται, σύμφωνα με το οποίο κατηγορούμενος ζητεί από αστυνομικό του Τμήματος Ασφαλείας της Αγ. Παρασκευής «να βρει αστυνομικούς, που υπηρετούν στο Αεροδρόμιο Αθηνών, προκειμένου να οργανώσουν, έναντι αμοιβής, τη διέλευση παράνομων μεταναστών».
Η πλειονότητα των ενδείξεων για τους 217 εμπλεκομένους φαίνεται πως προέρχεται από το περιεχόμενο των εκθέσεων απομαγνητοφώνησης.
Οι «άκρες»
Μεταξύ άλλων, καταγράφονται αποσπάσματα σχετικά με συνομιλίες για:
**Μία «στημένη δίκη», για την οποία ο κατηγορούμενος «δεν θέλει να ζητήσει αναβολή, επειδή η σύνθεση της έδρας, όπως αναφέρει, είναι "μιλημένη"».
**«Ακρη» στο Δήμο Αθηναίων, που «θα τους βγάζει έγγραφα με στοιχεία ατόμων αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι απαραιτήτως θα πρέπει να μην έχουν κατηγορηθεί ποινικά. Με τη χρήση των στοιχείων θα εκδίδουν δάνεια, απ' όπου θα καρπώνονται χρήματα», και
**Πέρασμα κινητών στη φυλακή «μέσω φύλακα, αντί 600 ευρώ. Κατά τα λεγόμενα, ο εν λόγω φύλακας είναι 28 χρόνων και κάτοχος πολυτελούς αυτοκινήτου». *
Ελευθεροτυπια