11 Απριλίου 2011

«Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες της καταστροφής» δήλωσε ο πρωθυπουργό


Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντ.Τουσκ

Βαρσοβία, Πολωνία
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο πρόγραμμά της και δεν παρασύρεται από τις σειρήνες της καταστροφής παρείχε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, από τη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με τον Πολωνό ομόλογό του Ντ.Τουσκ, εν όψει της ανάληψης από την Πολωνία της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β' εξάμηνο του 2011.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Τουσκ θέματα που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες όπως οι δημοσιονομικές προοπτικές και η Κοινή Αγροτική Πολιτική και για τα οποία οι δύο χώρες έχουν κοινή προσέγγιση, καθώς επίσης θέματα πολιτικής γειτονίας και μεταναστών.

Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε πως η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις «από τη Λιβύη μέχρι και την κρίση της Ευρωζώνης» κάτι που δείχνει την ανάγκη, αλλά και τις δυνατότητες που έχει η ΕΕ να δουλεύει συλλογικά και να αντιμετωπίσει μεγάλα θέματα.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση κι επειδή έχουμε εξελίξεις και στην Πορτογαλία, θέλω να επαναλάβω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει να προστατεύσει το ευρώ με κάθε τρόπο. Γι' αυτό, έχει δημιουργήσει και το μηχανισμό στήριξης, που σήμερα στηρίζει την Ελλάδα και την Ιρλανδία και θέλει να αποτρέψει και αποτρέπει κάθε φημολογία για επερχόμενες χρεοκοπίες.

»Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη -κι έχει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα- στο πρόγραμμά της, βλέποντας την προοπτική για μια σοβαρή αναπτυξιακή πορεία. Δεν παρασυρόμαστε από τις σειρήνες της καταστροφής, που ακούμε κατά καιρούς. Και βεβαίως, υπάρχει η σημαντική αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ' αυτό τον τομέα».

Ο κ. Τουσκ επισήμανε την ανάγκη πολιτικής συνοχής και διατήρησης της πολιτικής σύγκλισης σε υψηλά επίπεδα, διότι -όπως είπε- είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πολωνός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αναλάβει έναν ειδικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε κοινά σημεία και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας συνεργασίας, ως προς τις ενέργειες που αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Οι χώρες μας, έχουν θιχτεί σε διαφορετικό επίπεδο από την οικονομική κρίση. Αναζητούμε από κοινού λύσεις και μπορούμε να αλληλοστηριζόμαστε και να υπολογίζουμε στη βοήθεια της μιας χώρας προς την άλλη.

»Ακριβώς την ίδια τακτική θα ακολουθήσουμε και κατά τη διάρκεια της Πολωνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Πολωνία και η Ελλάδα τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας εσωτερικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό χώρο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελεί μόνο μία κοινή διατύπωση, αλλά θα έχουμε και μία κοινή στήριξη όσον αφορά την πολιτική συνοχής, καθώς συμφωνούμε αμφότεροι να διατηρηθεί η πολιτική σύγκλιση σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, διότι είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

»Μπορούμε να αναθέσουμε αυτό το ρόλο στον πρωθυπουργό και να συνεργαστούμε, στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού συντονισμού. Είναι προσωπική η συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού και η συνεργασία μας αναπτύσσεται μέσα σε ένα άριστο και εγκάρδιο κλίμα».