Τα εύσημα εισέπραξαν οι υπεύθυνοι για τα κρατητήρια του 7ου ορόφου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής από τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT), που
επιθεώρησαν τους χώρους και μίλησαν με τους κρατούμενους.
επιθεώρησαν τους χώρους και μίλησαν με τους κρατούμενους.
Η επταμελής αντιπροσωπεία της CPT, που απαρτιζόταν από ευρωπαίους αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην προϊστάμενος υγείας των φυλακών της Σκωτίας, ενθουσιάστηκαν από τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης των κρατουμένων στον 7ο όροφο και η αναφορά τους ήταν μόνο με θετικές παρατηρήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κρατουμένους, χωρίς την παρουσία Ελλήνων αστυνομικών, προκειμένου οι "συνεντευξιαζόμενοι" να νιώθουν απαντήσουν ελεύθερα, ενώ οι απαντήσεις τους έμειναν κρυφές μέχρι τη δημοσιοποίηση τής έκθεσης.
Κατά το 2013, οπότε ήταν και η τελευταία επίσκεψή τους, οι αρμόδιοι της CPT είχαν δει μέχρι και επτά άνδρες να κρατούνται σε ένα κελί δώδεκα τετραγωνικών μέτρων, τα στρώματα και οι κουβέρτες ήταν βρώμικα και φθαρμένα, ενώ δεν είχαν όλοι οι κρατούμενοι στρώμα. Οι χώροι υγιεινής ήταν πλημμυρισμένοι , σε κατάσταση ερείπωσης και δύσοσμοι και η καθαριότητα ήταν ελλιπής.
"Τώρα οι συνθήκες κράτησης έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σε σύγκρισή με την τελευταία επίσκεψη." αναφέρουν και εξηγούν: "Ολόκληρος ο χώρος έχει ανακαινισθεί. Τόσο οι εγκαταστάσεις υγιεινής είχαν εκμοντερνιστεί και επισκευασθεί, τα παπλώματα και οι κουβέρτες ήταν καθαρά και οι κρατούμενοι δεν εξέφρασαν κανένα παράπονο για τις συνθήκες κράτησής τους".
Ο κρατούμενος, πριν περάσει στο κελί, λαμβάνει από τους αστυνομικούς μία μικρή σακούλα με ατομικά είδη υγιεινής, με αποτέλεσμα ο καθένας να έχει τα δικά του.
Ένα απλό παράδειγμα για το πώς βελτιώθηκαν οι συνθήκες;
Ένα από τα προβλήματα, που είχαν να αντιμετωπίσουν στα κρατητήρια του 7ου ορόφου ήταν το κόστος συντήρησης των τοίχων σε χρώματα και ημερομίσθια, το οποίο έφθανε τα τέσσερις χιλιάδες ετησίως, καθώς μόλις ολοκλήρωνε τη βαφή των τοίχων το αρμόδιο συνεργείο, οι κρατούμενοι είτε λέρωναν με τα παπούτσια τους τους τοίχους είτε έγραφαν συνθήματα επάνω σε αυτούς. Το ζήτημα λύθηκε άπαξ, καθώς οι τοίχοι επενδύθηκαν με γρανίτη, με το κόστος να μην ξεπερνά όσα έδινε το δημόσιο μία χρονιά για το βάψιμο.r
bloko.grhttp://www.bloko.gr/2015/11/7.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FwWUdh+%28BLOKO.gr%29